Skocz do zawartości

[Rama] Trek 8500 vs. Specialized S-Works

MasterBoss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pozwole sobie odswieżyć temat bo raz, że jestem ciekawy jak zakonczył się wybór przez MasterBoss'a a dwa, że sam jestem zainteresowany kupnem S-Works'a 08 (2200 zl) lub innej ramy o podobnej jakości.

jako że nie ścigam sie o pierwszę 100 na maratonach wagę pominę ale na pewno warto by mieć pod sobą coś na co warto liczyć (wytrzymałość (180cm/70kg)).

Spodobał mi się Trek (chyba mam słabość do białego). Rozumiem ze o Kelly'sach lepiej nie wspominać ale wpadł mi w oko model Raptor 09

http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...6&pID=17899

tylko że gdzieś rzuciło mi się w oczy że same ramy Kelly'sa trudno dostac (dodam że to karbon wykonany przez kellysa wiec.... hmm).

A może Orbea Lanza 09 (oczywiście biała :)))

http://www.orbea.com/es-es/productos/bicic...bicicletas.aspx (=> MTB => XC => Lanza)

Albo Wilier Rosso Rubino (1570 g) - podwójnie cieniowana + z tego co rozumiem tylne widełki karbonowe. http://www.wilier.it/

Troche mnie zmartwil post o lakierze S-Works'ow. Czy użytkownicy potwierdzają tą opinię?

A chcialem jeszcze spytać czy biały kolor Treka dostępny tylko w Anglii czy u nas też można by sobie taki zażyczyć? - może mnie wyśmiejecie ale dla mnie wygląd ramy jednak też się liczy :D

• 3 miesiące temu...
Napisano
CYTAT(MasterBoss @ 8.06.2008, 10:48)

A może jakiś karbon (niedrogi)?

Porzadna rama karbonowa nie bedzie tania. Za to Canyon ma dosc ciekawa cenowo oferte rowerow na ramach karbonowych. O ile rama luzem jest droga (1.299 EUR), to rower na bardzo przyzwoitym osprzecie i karbonowej ramie mozna miec juz za 1.999 EUR. I do tego rozmiar M = 18,5"

Ja zakupilem pod koniec sezonu 2 karbonowe ramy Canyona od niemieckiego przedstawiciela w rozmiarze L w zestawie z amorem Magura Durin. Jakby ktos byl zainteresowany jedna z nich w bardzo dobrej cenie (druga zostawiam dla mnie), to wystarczy skrobnac maila na:magfaulenzen@yahoo.de

• 4 miesiące temu...
Gość R3surrection
Napisano

właśnie zamówiłem treka 08 ;)

Napisano

Jeśli ja miał bym wybierać to Spec ma większą ilość rozmiarów i bardziej przyjazne geo - więc w jego kierunku bym podążał ;)

Napisano

Ja poki co jezdze na 17,5", bo kupujac swoja rame nie mialem wyboru, ale to wlasnie 18,5" pasowalaby mi idealnie. Pewnie zrobilbym teraz podmianke, bo ta nowa rama w bialym kolorze jest powalajaca (widzialem tez na zywo), ale juz podjalem decyzje, ze przesiadam sie na fulla, wiec jak dla mnie chlopaki z treka sie troche spoznili.

Gość R3surrection
Napisano

póki co odmówiony obejrzę jeszcze xtc a 09 nie ma w 21.5

• 1 miesiąc temu...
Napisano
Co do rozmiarow to trek wprowadzil wreszcie rozmiar 18,5", wiec w ilosci rozmiarow jest w zasadzie remis. Teoretycznie spec ma o jeden rozmiar wiecej, ale 13,5" mozna chyba pominac.

prawdę powiedziawszy, analiza wyglądu ram alu Treka 8500 i Speca S-W M5 wskazuje na wręcz identyczny wygląd, z lekkim wskazaniem "designu" na Treka - bo S-W w rozmiarach większych z tymi "rozjechanymi" dwoma rurami na główce ramy wygląda beznadziejnie. Trek ma nizszy wymiar przekroku i 0.5 stopnia róznicy w kątach ale nie podano jaki skok widelca brany jest pod uwage - a to ma znaczenie, w Treku 100mm.

Geometria:

http://www.specialized.com/us/en/bc/SBCBkM...3&gold_ses=

http://www.trekbikes.com/us/en/bikes/mount.../8_series/8500/

Trek 8500 przy 19.5 a S-W przy 19 - długość gornej rury 625 / 615 rozstaw kół 1100 / 1095

to są róznice w zasadzie nieistotne, i trudne do wyłapania przez nawet zaawansowanego amatora. Tak naprawdę tylko dla napisu można zapłacić więcej - i często ZA TO właśnie w dzisiejszym świecie się płaci. Kwestia marki - tak jak canon/nikon. Spec jest modny co nie oznacza doskonały - legendarny Epic model 09 jest fatalny, "miękki" jest wiele uszkodzeń - model 08 był duzo lepszy - tak wiec nie wszystko co Spec oznacza doskonałość, i na pewnym poziomie towar oferowany przez konkurencyjne firmy jest w zasadzie podobny klasą - kwestia osobistych upodobań, czasem koloru itp decyduje o wyborze. Zwracam uwagę, że jednak cały świat nie jeździ na specach - a przecież w innych landach i łatwiej z dostępnością i ceny nie takie powalające nabywców.... Dyskutowany wczesniej Scot Scale - jest bardzo krótki, narowisty i naprawdę nie każdemu będzie pasował - dlatego sugeruje jednak zawsze starac sie sprawdzic rower "live" i nie kupowac w ciemno z geometrii na papierze...

Napisano
A dlaczego 08 a nie 09? Duzo tansza byla wersja zeszloroczna?

różnice tylko w malowaniu- a jeden lubi białe rowery, a inny woli czarne... :D

Napisano
Zwracam uwagę, że jednak cały świat nie jeździ na specach - a przecież w innych landach i łatwiej z dostępnością i ceny nie takie powalające nabywców

a ja mam wrazenie ze jezdzi....

poza tym skad takie stwierdzenia

legendarny Epic model 09 jest fatalny, "miękki" jest wiele uszkodzeń - model 08 był duzo lepszy

tak fatalny ze wygrywa sie na nim mistrzostwo swiata, hmmm

Napisano
poza tym skad takie stwierdzenia

tak fatalny ze wygrywa sie na nim mistrzostwo swiata, hmmm

:P ten na którym sie wygrywa, nie ma nic wspólnego z tym którego ewentualnie możesz kupić, to po pierwsze, a stwierdzenie poparte realnymi informacjami co do usterkowości, oraz wrażeniami z jazdy na modelach 08 i 09 od tych co takie wrażenia są w stanie przekazać a dodatkowo można na ich doświadczeniu polegać.

No a jak tak oglądam materiały z PŚ, MŚ czy innych dużych imprez - to coś tam poza Specem jeszcze się toczy, czasem nawet wygrywa... :D . Scott ? Orbea ? Trek ? ale tez Merida, Felt i wiele wiele innych - jak wspomniałem Spec jest ok a do tego ma kultowy napis na ramie, ale to nie oznacza ze jest jedyny i na nim tylko da sie jeżdzić. Ba, nawet czasem ktoś woli inna geometrie - że wspomnę takie krańcowe wręcz bieguny - krótki Scott i długi Spec - a wygrywa się na jednym i na drugim jak w nogach jest a nie w ramie :D. Galinski lał wszystkich w kraju w ubiegłym roku na Scott'cie, w tym na Specu, cztery lata temu na Orbei a sześć na Giancie. Bo dobry jest, a rama to dodatek do formy i czasem musi być taka, czasem inna i niekoniecznie zgodna z zamiłowaniem a jednak sie wygrywa. To firmy kupują zawodników, nie zawodnicy rowery.

Napisano

prawda , rowery ktore jeżdzą na mistrzostwach świata czy olimpiadach niewiele maja wspólnego z tymi co sa na pólkach sklepowych :P, może jedynie kolor ramy, poza tym jest pełno nowinek technicznych zapewne ukrywanych przed konkurencją, ktore wejdą na rynek za kilka lat, a pewnie i tak niewielu z nas bedzie na nie stać ...., jeżdzi zawodnik a nie rower, strategia i dobór opon - to sa sprawy które pomagają wygrywać :down: , wybór roweru ( jeżeli ma taki sam albo podobny osprzęt ) zależy od indywidualnych preferencji, a i tak kręcić trzeba będzie .. :D

Napisano

Dokładnie, niektórzy zawodnicy objęci są programami takimi jak "black box". Co ciekawe, aktualnie były mistrz świata w DH jak jeszcze jeździł na rowerze Iron Horse tylny wahacz miał od ramy w rozmiarze L, a przedni trójkąt M. Opony jakie dostają zawodnicy (teoretycznie te same maxisy co można kupić w sklepie) są tak miękkie, że wystarczają tylko na jeden przejazd. Mówie tu o DH.

Co do speca, i słynnego Sausera, to jego rama nie miała powłoki lakieru, a łączniki zawieszenia były zbudowane zupełnie z czego innego niż w normalnej ramie, wszystko aby zaoszczędzić trochę na wadze.

Wiele jest takich zawiłości, i dużo można by o tym gadać :P

• 9 miesięcy temu...
Napisano

Wybrał bym Trek'a, może też dlatego, że sam zamierzam go kupić. Znajdź na forum test ramy Trek 8000 - to ta sama rama(co za tym idzie i technologia) co 8500 tylko inne malowanie. Ktoś wcześniej napisał,że rama Trek'a waży 200g więcej - zapewniam Cię - nie odczujesz tego, a poza tym - 200 gram jest warte 700-800zł? chyba nie? Wagi ramy nie odczuje się tak bardzo, najważniejsze by koła były lekkie korba, czy nawet pedały bo to tzw masa rotacyjna. Im cięższe goło tym więcej siły potrzebujesz by je rozpędzić, a rama się nie kręci. Dodatkowo Trek daje dożywotnią gwarancję na swoje wszystkie ramy, a modele z serii 8### to Red Aluminium(dawniej Zr 9000) czyli potrójnie cieniowane hydroformowane rury z cynkiem są o 15% sztywniejsze. Jeździłem na zwykłych i na tych z serii 8 i czułem różnice - dużo mniej się "pływa" na nich niż na klasycznych aluminiakach. Poza tym wg mnie Spec jest trochę przereklamowany. Wszyscy uważają, że to świetna marka/rama, ale jak wielu jeździło na innych ramach na tyle by mieć faktycznie przekonanie o tym a nie tylko wynikające z podświadomego dystansu i wmówienia sobie "spec jest najlepszy"

Napisano

Czy ewentualnie ktoś zna obecne wady s-worksa? Z poprzednich postów wyczytałem, że nie jest to już ten s-works co "dawniej", że lakier nie ten itp.

Szczerze to zastanawiałem się nad KTM score, Trekiem 8500 lub 9.9 oraz właśnie Specem ze wskazaniem na Speca..ale to pewnie ten marketing tak na mnie działa..."Spec to Spec" a poza tym czerwony jest szybszy :)

Napisano

Specialized w wielu testach i ocenach wypada niżej od konkurencji , nie odnoszę tego do tej ramy , chodzi tylko o to aby nie sugerować się tylko nazwą.

Napisano

Każdego kogo pytam o ramę każdy poleca Specializeda sugerując właśnie "spec to spec". Czytając poprzednie posty odnoszę wrażenie, że z tego "WIELKIEGO" Specializeda pozostał tylko marketing.

KTM Score wizualnie mi się podoba ale po opiniach dowiedziałem się że jednak rama jest...taka sobie.

Trek i Scott wiadomo..ale tak naprawdę nawet nie mam możliwości porównania S-Worksa z (mam tu na myśli właśnie Trek bądź Scotta) innym rowerem niż moja Merida HFS

Napisano

Ale ja Ci nie napiszę, że Spec to Spec , np. Stumpjumper poprostu "zarypiaszczo" się prowadzi, Brain działa poprostu super, na płaskim jak HT, na wybojach nie kopie w tyłek - czego więcej trzeba ?

"rewelacje" "pana" "mwegrzyn" można wsadzić głęboko w ... to jest gość od teoretycznych dywagacji ;) nigdy na niczym nie jechał, tylko czyta testy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...