Skocz do zawartości

[Rama] Trek 8500 vs. Specialized S-Works

MasterBoss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mówicie, że Trek 8500 jest mało zwrotna, więc jej nie chce, bo nie potrzebuje ramy do maratonów. Na placu boju jest obecnie Scott Racing, Scott Scale 40, Felt RXC Team. Co więc polecacie i dlaczego? Pozdro :)

Nie chce wystepowac w roli adwokata treka tylko dlatego ze tez nim jezdze, ale z czystej ciekawosci chcialem zapytac o jego rzekoma mala zwrotnosc. Tylny trojkat taki sam jak w Specu. Co jeszcze czyni z niego krazownika?

Napisano

Podsumowując:

1) Trek 8500- http://www.trekbikes.com/uk/en/bikes/2008/.../8_series/8500/

2) Scott Scale 40- http://scott.pl/lato/product.php?uid=126

3) Speialized S-Works ALU- http://www.specialized.com/bc/SBCBkModel.jsp?spid=33985

4) Felt RXC TEAM-http://www.feltracing.com/products/product.asp?catid=18,23,36&pid=44

Która rama do XC Race będzie najlepsza i dlaczego? Innymi słowy: co brać, co rozważyć, a co odpuścić.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdro :D

Napisano

A zastanawiales sie nad rozmiarem ramy? Trek i Felt maja rozmiary co 2 cale, Scott podobnie, Spec co 1 cal. Byc moze wpadniesz gdzies w "dziure" miedzy rozmiarami i w ten sposob wyeliminujesz ktoras z mozliwosci.

Napisano

Najlepsza technologicznie i pod względem możliwości dokładnego doboru rozmiaru - Spec .

Na drugim miejscu - Felt

Napisano

Rulez, czemu twierdzisz ze felt na drugim miejscu?! Bo go masz i dlatego chwalisz?!

Ja ma Scotta i w sumie powinienem powiedzieć, że Scott na pierwszym, spec na drugim a reszta poza klasyfikacją!

Przejeździłeś na wszystkich po 2000 km i teraz wiesz, który jest lepszy, a który gorszy!!

Ja jeżdżę na Scott`ie i nie przesiadłbym się na innego HT, a jak na fulla to tylko na Epic`a (chociaż jeździłem tylko na nim i tylko 10 min)

A co do tematu najbardziej obiektywnie, jak tylko sam potrafię, to spec, scott i ewentualnie felt.

Scott i spec to wiadomo a felt bo mało osób na nich jeździ.

Napisano
Rozmiar każdej z tych ram dobrałbym pod siebie :D. Dlatego nie wiem na co się zdecydować.

Teoretycznie tak, ale czasami konieczny jest kompromis. Ja przy swoim wzroscie i dlugosci nog wedlug roznych obliczen powinienem miec rame 18,5 cala, czyli w rozmiarowce treka i felta wpadam w srodek "dziury". Z koniecznosci jezdze wiec na 17,5".

Na twoim miejscu gdybym mogl sobie pozwolic na Speca i mial jeszcze kase zeby zlozyc go na dobrym osprzecie to wzialbym Speca.

Co do ramy Scotta, to ktos kiedys pisal tu na forum, ze rama Scale 40 jest taka sama jak ta w Scale 80. Jezeli to prawda to mam watpliwosci co do adekwatnosci jej ceny skoro caly rower Scale 80 kosztuje 2490 zl. Taniej wyjdzie kupic rower i sprzedac osprzet.

Napisano
Rulez, czemu twierdzisz ze felt na drugim miejscu?! Bo go masz i dlatego chwalisz?!

Ja ma Scotta i w sumie powinienem powiedzieć, że Scott na pierwszym, spec na drugim a reszta poza klasyfikacją!

Akurat Scott Scale 40 to najprostsza z ram serii Scale , niczym szczególnym sie nie wyróżnia oprócz nazwy .... Felt ma przynajmniej tył z Carbonu i jest ok. 250 gram lżejszy ....

Napisano
Wytłumaczcie mi proszę w czym S-Works jest lepszy od innych wymienionych ram. :)

Pojecie "lepszosci" jest dosc wzgledne. Gdyby to bylo tak oczywiste to wszyscy zawodnicy jezdziliby na tych samych rowerach. Jezeli przejedziesz sie na kazdej z tych ram to bedziesz wiedziec ktora z nich najlepiej ci lezy. Jezeli nie masz takiej mozliwosci (a pewnie nie masz) to musisz zdac sie na intuicje lub wymierne parametry takie jak cena lub waga.

Jedno jest pewne, ktorakolwiek z tych ram wybierzesz to jezeli dotad jezdziles na treku 4100, poczujesz znaczna roznice.

Napisano
Akurat Scott Scale 40 to najprostsza z ram serii Scale , niczym szczególnym sie nie wyróżnia oprócz nazwy .... Felt ma przynajmniej tył z Carbonu i jest ok. 250 gram lżejszy ....

Żeby Ci się przypadkiem kilogram różnicy nie zrobił z wrażenia ..bo tak jesteś zapatrzony w tego Felta.

Najniższa rama mówisz...no następna jest karbonowa 10tka za 6300zł :)

Ważne, że geometrię ma identyczną z wyższymi modelami (10 i Team ze zintegrowaną sztycą)

Napisano

Ja zrobiłem eliminację i wyszło mi tak:

1) Treka był odrzucił - za taką kasę taka wysoka masa to chyba przesada,

2) Felt - nie mam nic do tej ramy, ale i ona nie wygląda żeby miała coś do mnie :)

3) na placu boju pozostają scott vs spec

jeśli scott scale 40 nie jest zwykłą ramą taką jak w niższych modelach to warto się nad nią zastanowić, masa pewnie troszeczkę wyższa niż speca, ale cena o 700 zyla niższa - warte rozwagi.

Zwróć jednak uwagę na zaawansowanie technologiczne obu ram

a) spec - tylne widełki wyginane (poprawa sztywności i pochłaniania drgań - to należało by sprawdzić

B) spec - widełki schodzą się w jeden element podtrzymujący rurę podsiodłową,

c) spec - wzmocnienie przy hamulcu tarczowym.

d) s-works jest w stajni speca unikatowy a scale 40 nie :D

To tyle moich rozkminek - jakbym miał kasę i więcej miejsca dokupiłbym sobie scotta.

Napisano

Scott czy Spec? Myślę że warto dołożyć te 700zł bo to w końcu przy kwotach o jakich rozmawiamy nie aż taki majątek. A głupio byłoby żebyś za pół roku zaczął zadawać sobie pytanie "Czemu oszczędzałem na ramie i wziąłem Scotta". Jak dla mnie... wolałbym jeździć na S-Works'ie z osprzętem klasy XT niż na Scott'cie z XTRem (lepiej zaoszczędzić na osprzęcie niż na ramie która jest sercem roweru). Oczywiście nic do ram Scotta nie mam wręcz przeciwnie, uważam że są BARDZO dobre, dobrze dopracowane i co się od razu rzuca w oczy PIĘKNE :) Ale porównując Scotta ze Specem stety niestety wybrałbym S-Works'a. Tyle ode mnie :D

Pozdrawiam

Arek

P.S.

TA też ciekawa... B)

Napisano

jak Ci sie bardzo nie śpieszy to kupuj s-worksa i składaj część po części.... w miedzy czasie dojdzie jeszcze troche kaski dodatkowo (jak sie postarasz :D), wypatruj okazji na allegro, czasami może wpadnie jakiś unikat w nietypowym kolorze albo coś w tym rodzaju (wtedy to będzie radocha ze sprzętu B)) ... w każdym razie ja tak bym postąpił (jakby się mi oczywiście nie "paliło")

no chyba że potrzebujesz na teraz zaraz to inna sprawa

p.s.: a jak byś jeszcze myślał nad fetlem to możesz do mnie napisać bo jak już wcześniej pisałem jeżdżę na RXC team i też jest to ramka godna polecenia, ale na Twoim miejscu wybrał bym speca bo jest odrobinę ładniejszy :)

a wygląda to tak:

http://img81.imageshack.us/my.php?image=pict0006vg9.jpg

Napisano
Co do ramy Scotta, to ktos kiedys pisal tu na forum, ze rama Scale 40 jest taka sama jak ta w Scale 80. Jezeli to prawda to mam watpliwosci co do adekwatnosci jej ceny skoro caly rower Scale 80 kosztuje 2490 zl. Taniej wyjdzie kupic rower i sprzedac osprzet.

Scotty od 80 do 35 to są ciągle te same ramy tylko różnią się samym osprzętem, 80 np ma same "home made" a 35 ma XTR.

Gary tak zrobił, że sprzedał części i rama wyszła mu za około 1300 zł.

Powiedzmy, że ta różnica 250 gr mnie przekonała chociaż wątpię aby było czuć różnicę.

Najprostsza, jak są dwie do wyboru alu i z karbonu, to rzeczywiście, do wyboru do koloru...

"przynajmniej", to naprawdę kwalifikuje go o klasę wyżej...

Co do karbonu to osobiście nie jestem przekonany i tak jak wspomniał lukash, w alu ma jedynie wgniecenie a w karbonie już by pewnie musiał myśleć nad wymianą ramy. Wg mnie karbon jest jeszcze zbyt drogi i za mało "rozwinięty" aby przeciętny człowiek mógł sobie na niego pozwolić (przynajmniej ja).

Żeby nie było, nie że bronię Scotta bo sam go mam ale dlatego że mi fajnie się jeździ to raz a speca bo użytkownicy go chwalą i nie słyszałem aby ktoś na niego narzekał. Felt bo jest mało popularny.

Napisano
Felt bo jest mało popularny.

Może u ciebie , co nie zmienia faktu, że jest sporo lepszy od Scale 40 :)

Co do Scotta - jeszcze w 2006 ramy Scale 40,30, były z innego stopu (a kiedyś to były nawet ze Scandium) , niestety, teraz Scott wyrównał w dół wszystkie ramy aluminiowe , Jest Carbon , a reszta to marketing :) rama nie jest warta tej kasy .

Napisano

[date=name 'Rulez' 23.05.2008, 21:54' post=484021]

Może u ciebie , co nie zmienia faktu, że jest sporo lepszy od Scale 40 :)

Co do Scotta - jeszcze w 2006 ramy Scale 50 i wyżej były z innego stopu (a kiedyś to były nawet ze Scandium) , niestety, teraz Scott wyrównał w dół , Jest Carbon , a reszta to marketing :) rama nie jest warta tej kasy .

2006 scale 50?! a nie przez przypadek były produkowane nie scale a scott racing (coś tam) ?! Co do materiałów to nie znam się więc się nie odzywam ale tutaj możesz mieć rację.

A teraz meritum, w czym niby Felt jest lepszy od scotta?! Jakieś argumenty ale nie takie, że "mi się wydaję" albo "bo jest za drogi itp" tylko bo ma lepsze materiały, lepszą geometrię itp

Pewnie jesteś z tych, którzy jak oni to mają to to jest super i w ogóle a inni mają też dobry ale jednak gorszy :)

Napisano

hmmm ja powiem inaczej.... Scott... czy Spec... obydwie firmy mają za sobą lata doświadczeń a co za tym idzie ich technologie produkcji, jak i materiały czy technologia wykonania stoją na pewno na wyższym poziomie niż Felt.

i tu się założe :))

hmmm post niżej został wspomniany No Saint... jak dla mnie te ramy to "padaka" oczywiście bez obrazy dla posiadaczy :)

gdyby nie atrakcyjne ceny tych wydmuszek to nikt by nawet na nie nie spojrzał :) taka jest prawda.

za 2500 zł rama Carbonowa o wadze niewiele wiekszej niz 1000g... żyć nie umierać.

tak jak już mówiłem dla mnie liczy się doświadczenie w produkcji... a takie No Sainty to pojawiły sie bóg wie skąd. tak jak i koła Fulcrumy...

Napisano

Ta, ja mam scale 40 z roku 2006 dlatego że okropnie mi się podobała i już :) Nowej bym już nie kupił - cięższa, brzydsza i w ogóle jakaś taka niepociągająca, wg mnie nie opłaca się, nie wyróżnia się niczym specjalnym. Ta moja też się nie wyróżnia no ale ja do niej wzdychałem i wciąż to robię :)

Polecałbym jednak albo zaszaleć i kupić ramkę, której zakup nawet nie będzie uzasadniony logicznie ale po prostu będziesz miał to cudo, które chcesz mieć, albo zaoszczędzić i poskładać na ramce na przykład tego Treka rowerek na lepszych częściach, albo wyznacz sobie jakiś priorytet i wybierz np najlżejszą, najładniejszą, najsztywniejszą czy co tam sobie wymyślisz. Scotta bym sobie darował :) Ktoś pisze "super geometria". Typowa do XC, co tu jest wspaniałego? Kąty jak w Treku, górna rura 0,5cm krótsza i minimalnie większy rozstaw kół, taka sama długość tylnych widełek (Dane z tego co pamiętam, ważne dla rozmiaru mojego czyli najmniejszego, możliwe że zmyślam :D) Ktoś inny napisze że super sztywna - no tak, głupio gdyby taki wcale nie tani kloc nie był sztywny :)

Scale 30 to karbon był :) Za 2,5tys można kupić już karbonowego No Sainta zdaje się? Aluminiowego za pół ceny - to tak jakby priorytetem była masa a i zostanie jeszcze sporo kasy :)

A co do popularności Felta - Mieszkam we Wrocku, 300m od Harfy i już na nie patrzeć nie mogę :P

Napisano
Ma lepsze materiały i jest lżejsza - to wystarczy by stwierdzić, że jest lepsza

Czy oby lepsze?! a co do wagi to wolę cięższą i wytrzymalszą aniżeli taką co się sypnie po dwóch sezonach bo walnie o drzewo ale coś w tym stylu i pękać zacznie. Co do popularności to pewnie macie rację ale skoro u mnie jeździ tego mało to mam prawo sądzić że jest mało popularna.

Napisano
ich technologie produkcji, jak i materiały czy technologia wykonania stoją na pewno na wyższym poziomie niż Felt.

Jak ktoś nie ma argumentów to głupoty wypisuje.

heavy_puchatek

Gdyby mowa była o Scale 40 z 2006 roku to bym polecał ...A gdyby to był Scale Team Issue ... ho ho

Riqar

Czy oby lepsze?! a co do wagi to wolę cięższą i wytrzymalszą aniżeli taką co się sypnie po dwóch

Następny co nie ma argumentów ....

Napisano

Rulez wiesz może w którym roku powstał Felt ?

bo z tego co wiem to spec zaczął pordukować pierwszy rower górski hmmm chyba w 1981 roku albo w 1986 nie pamiętam dokładnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...