LeMonkey Napisano 18 Maja 2008 Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Witam, Planuje zakup roweru, kwota, jaka chcialbym przeznaczyc to max 2600zl. Wpadł mi w oko Giant Terrago 3 i 2 Disc. No i mam problem, ktory wybrac... zastanawia mnie, co tak naprawde dostaje za dodatkowe 400zl w 2ce? Rowery roznia sie od siebie przede wszystkim hamulcami. 3ka ma v-ki, wg mnie calkiem porzadne, bo avidy sd5 natomiast w 2ce mamy hamulce tarczowe hydrauliczne Shimano M485. W zwiazku z tym moje 1wsze pytanie: co do v-brakow jestem spokojny, sa ok., ale czy to samo mozna powiedziec o tych hydraulikach? Szukalem na forach i przeczytalem, ze komus ciekly - byla to wada fabryczna, ale to bylo jakis czas temu, chyba koncowka 2007 - czy poprawili to, przeciez hamulce caly czas sa w sprzedazy!? Kolejna roznica: w 2ce jest blokada skoku amortyzatora przy kierownicy, w 3ce trzeba siegac do goleni. Obecnie posiadam manetke w RST i jest to bardzo dla mnie wygodne. Czy mozna dokupic do RS Dart 2 taka manetke i czy jest problem z jej zalozeniem? Ostatnia sprawa: naped - w 2ce jest Shimano M443 Octalink 22/32/44 a w 3ce TruVativ ISOFlow 3.0 PowerSpline 22/32/42, nie mam pojecia co lepsze. Prosze o pomoc Przeczytalem dzis art w BikeBoardzie, w ktorym znajduje sie test/porownanie Terrago 2 Disc i jest tam napisane, ze korby sa mocowane niestety na kwadrat, a nie na Octalink. Czy Panowie z BB sie pomylili? Ja bralem specyfikacje ze strony Gianta, a tam jak byk stoi, ze Terrago 2 Disc ma :Shimano M443 Octalink 22/32/44. Jak rozpoznac w sklepie kto ma racje? Aha i dlaczego octalink jest lepszy? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Maja 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Octalink to sztywniejsze połączenie korby z suportem. Poza tym Octalink to wielowpust, który nie wyrabia się tak szybko jak kwadrat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeMonkey Napisano 18 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Dzieki, a jak rozpoznac mocowanie Octalink? Kwadrat to kwadrat, a octalink to osmiakat? Niesmialo zachecam do odpowiedzi na reszte moich pytan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 18 Maja 2008 Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Octalink: http://www.allegro.pl/item359209499_suport...bikestacja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeMonkey Napisano 19 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Ok, juz wiem jak rozpoznac, dzieki. Teraz mam kolejne pytanie. Ramy sa w rozm. XS, S, M, L, XL. Mam 185cm wzrostu, myslalem ze L bedzie dla mnie ok, ale sprawdzilem i L=21cali, teraz mam 19,5' wczesniej 19'. Czyli co, mam kupic M W zadnym sklepie nie kupuje na siebie ciuchow M'ki Hmm moze jednak L'ka, ale czy nie bedzie to za bardzo "mulowte", wskocze tym chociazby pod kraweznik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 19 Maja 2008 Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Przede wszystkim zmierz obecną ramę i porównaj z rozmiarówką Gianta, a najlepiej przymierz się do nowego roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeMonkey Napisano 19 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 19,5 mojego Kelly's wypada w M Gianta Terrago. Fakt musze sie przymierzyc, do 21 (L) sie juz dosiadalem i wydaje mi sie jakbym siedzial na chopperku Pewnie wygodniejsza na dluzsze, plaskie trasy, ale do lasu, na gorki czy do wheelie lepsza wydaje mi sie M, no i masa tez robi swoje... Takze, musze poszukac gdzies Mki i sie przymierzyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.