Skocz do zawartości

[przerzutka przód] reklamacja nowej przerzutki?

parampam

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa miesiace temu kupiłem nowa przerzutkę przednia Alivio. Raz (!) ja ustawiłem, wyregulowałem i do dzisiaj jeździłem bez problemów. Dzisiaj coś mnie podkusiło by rozbierać rower na czynniki pierwsze i czyścić co się da. Okazało się przy ponownej (drugiej w jej życiu!) regulacji, że nie można dokręcić śruby mocujacej linkę, bo kwadracik w który wkręca się śruba ma zerwany gwint (inne śruby które próbowałem też kręciły się w miejscu). Wziałem w końcu kwadracik ze starej przerzutki (też Alivio) i przykręciłem linkę bez problemu.

Na zdjęciu przerzutka i - po prawej stronie - feralny kwadracik (ten z wypustka), podkładka i śrubka. Z lewej strony stary, dziesięcioletni kwadracik, który uratował sytuację:

http://img91.imageshack.us/img91/2539/img0431jh5.jpg

Jak to możliwe, że coś takiego się stało? Czy to podlega reklamacji? Myślę że tak, no bo przerzutka niedawno kupiona i nie jest sprawna. W dodatku zepsuło się coś, czego bym się nigdy nie spodziewał. Jak by w sklepie się wymigiwali co mówić?

Wersja o za mocnym dokręceniu i urwaniu gwintu nadaje się do Polubownego Sądu Konsumenckiego. Rower mam już dobre 10 lat i praktycznie wszystko w nim rozkręcałem i składałem już sam, że o głupich regulacjach przerzutek nie wspomnę. Tamten stary kwadracik przetrwał niezliczoną ilość dokręceń (gdy jeszcze nie słyszałem o momencie obrotowym) i jest cały, ten po jednym uległ - no sorry ale jak wy to sobie wyobrażacie? z jaką siłą trzeba by kręcić śrubkę M5 by urwać gwint? Może gdyby to była mięciutka stal makrokesza, to faktycznie bez klucza nanometrycznego nie podchodź, ale normalna stal z gwarancją VIA Shimano powinna standardowe dokręcanie wytrzymać (przepisowe 5 do 7 Nm jest intuicyjne).

Gdyby to jakaś tytanowa śrubka była, to bym jeszcze rozumiał.

Nie róbmy z ludzi wariatów. Jeśliby sklep zaczął się wykłócać o duperelek w części wartej raptem 30 zł i jeszcze winę chciał zwalić na klienta, który ma rower dekadę to biada takiemu sklepowi.

Mi jak najmniej zależy na czczym szarpaniu się z nimi dla samego szarpania, szkoda czasu i zdrowia ale sytuacja normalna raczej nie jest.

najlepiej jak lubisz grzebać przy rowerze to kup sobie klucz dynamometryczny bo intuicyjnie to możesz grzyby zbierać a nie dziwić sie że masz gwint zerwany,

Ciekawe jak sobie radziły rzesze mechaników rowerowych przez całe dekady, gdy nie było w powszechnym użytku kluczy dynamometrycznych :)

Klucze takie mają swoje bezsprzeczne zalety, jednak nie wolne są od wad i ślepe ich używanie też może się źle skończyć. Są one niezastąpione w przypadku śrub aluminowych, tytanowych, dokręcania elementów karbonowych. Stalowe śruby z powodzeniem da się dokręcać "na oko" jeśli ma się odrobinę doświadczenia i wyczucie.

Twierdzenie że do regulacji przerzutki potrzebny jest klucz dynamometryczny wydaje mi się nieporozumieniem.

Gotów jestem wyłożyć następne 30zł na nową przerzutkę Alivio i stawiając orzechy przeciwko baksom założyć się, że żaden teoretyk używania kluczy dynamometrycznych nie zerwie gwintu ani w śrubce, ani w nakrętce używając standardowego pojedynczego, krótkiego klucza do roweru, nie posiłkując się gaz-rurką lub innym przedłużeniem dźwigni, za to normalnie używając dwóch palców, klęcząc obok roweru i dokręcając ile wlezie śrubę.

Życie uczy, że prędzej imbus się zjeździ a ani gwint śrubki ani nakrętki nie puści.

Dlatego uważam, że to był felerny gwint, czego udowodnić już nie sposób.

Nie będę szedł z tym do reklamacji - szkoda zachodu ale jako ciekawostka warto przedstawić na forum ;)

Chłopie ukręciłeś gwint i jeszcze sie upierasz,

Nie namawiem cie na kupno klucze dy.... tobie on jest nie potrzebny, lepiej ukręcać śruby i pisać na forum że felerne nakrętki :)

być może mechanicy sobie radzą z dokręcaniem bez takiego klucza, ale ty nim nie jesteś,

Czyja wina na pewno nie rozstrzygniemy, ale że Shimano nawet w XT zaczęło stosować te kwadraty, i że stal jest tam miękka to fakt chodź sam nie ukręciłem tego (ale już naprwaiałem znajomemu). Kiedyś w lepszych grupach robili aluminiowe gniazdo w takich miejscach w które był wkręcany stalowy drucik o przekroju kwadratowym, który był dopiero właściwym gwintem - rozwiązanie trwałe, lekkie i estetyczne ale pewnie drogie i się z tego widzę wycofywują. A co do reklamowania - zapewne nie uznają reklamacji bo nie masz jak udowodnić, że nie ukręciłeś gwintu, ale zapewne znajdą Ci taką nakrętkę za gratis bo raczej głupio się o taką pierdułkę stawiać do klienta.

A co do klucza dynamometrycznego (niedawno nabyłem) to byś się zdiwił co do zalecanych sił w konfrontacji z wyczuciem jakie uważasz za stosowne - na ogół za silno się dokręca małe śruby. Ale to podobnie jak weźmiesz obręcz 500g w rękę i 500g piastę to piasta wydaje się ciężka a obręcz lekka. Tak działa mózg - oczami to ocenia po rozmiarze, tak samo jest ze śrubami/siłami - jak jest jakaś mała to występuje tendencja do zbyt silnego dokręcania, jak wielka nakrętka to do zbyt lekkiego, taki kluczyk doskonale to uzmysławia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...