Skocz do zawartości

[kolano]stłuczone kolano - co zrobic

kevin

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

maść dikloziaja, dla dokładności (;

podpinam się pod temat; na początku maja miałam solidny upadek na rowerze, korzenie i te sprawy. Jednego dnia jednym kolanem mocno o mostek (mała, ale głęboka rana + ból nie do zniesienia), do dziś przy jakimkolwiek ruchu kolanem w bok (jakieś wygięcie w inną stronę niż do tyłu, nawet lekkie) powoduje jakieś uwieranie.

Drugiego dnia-drugie kolano :) dokładnie nie wiem o co i jak, ale boli z przerwami ciągle, a dziś biegałam 40 minut (powoli) i dokucza mocno :/

Do lekarza z tym, czy maściami traktować? Znalazłam w domu takie ustrojstwo, co się dwie elektrody przypina i ma masować, przeczytałam dokładnie co i jak na stawy, ale po 2 minutach ból się zrobił większy ):

jak najbardziej lekarz wskazany

najlepiej jak masz jakiegoś zaufanego

jak dobrze wiesz o zdrowie trzeba dbac szczególnie jeżdząc na rowerze gdzie sprawne i niebolące kolana to podstawa:)

a maści to swoją drogą, nie zaszkodzą [ no może oprócz jakiś reakcji alergicznych;p]

pozdrawiam

oszczędzaj się, staraj nie "rozchadzać" itp. na siłę bólu. Jeżeli możesz ogranicz na kilka dni wszelki ruch a jeżeli już musisz ;) to delikatnie z umiarem.

jeżeli jest okazja to usiądź tak aby noga była wyżej, lepsze krążenie. Sam całkiem niedawno bardzo mocno stłukłem kolano :/ tak, że mi spuchło z efektem drugiej rzepki :). Po tygodniu jego oszczędzania bez żadnych maści opuchlizna zlazła i śladu nie ma :P podejrzewam, że gdybym zrezygnował całkowicie z treningów po tym wypadku kontuzja "przeszła" by szybciej.

ps. jeżeli z dnia na dzień nie będzie minimalnej poprawy i/lub bul będzie nie do wytrzymania lub zauważysz jakieś inne niepokojące objawy udaj się do specjalisty/lekarza

ps2. gavera w twoim wypadku lekarz jest bardzo wskazany!!! moja kontuzja powstała 5 maja a dziś już nie ma śladu no poza bliznami :)

Witam, ja około 2,5 tyg temu miałem dzwon ze słupem(uciekałem przed bmw, żeby mnie cieć nie staranował) w wyniku czego doznałem naderwania mięśnia dwu-głowego uda, po dwóch dniach wsiadłem na rower ale do dziś śmigam w 'neoprenowym' stabilizatorze na kolano, bez tego noga 'lata' mi na boki a w domu jak się za szybko zakręcę na pięcie kolano potrafi się złożyć:/. Przez około 5dni stosowałem maść fastumgel i jeszcze jakieś wynalazki na mięśnie, jest lepiej ale kolano ciągle nie zgina się na max możliwości

fajnie skoro naderwales miesien i po 2 dniach zaczales smigac od nowa, fajnie ze jak sie zakrecisz to ci w kolanie cos wypada pewnie i zlozonys

tylko to nie dzial opowiastki 1000 i 1 nocy, a ty nie masz 10 lat

przestan koloryzowac/zmyslac

• 3 tygodnie później...

poszłam do lekarza (po stłuczeniu i bólu kolan) i mimo wszystko usłyszałam że problemem nie są kolana, tylko biodra. dostałam ćwiczenia, coś się chyba ma rozciągać (mięsień gdzieś w biodrze) i jest lepiej z kolanem (;

a nuż się komuś to info przyda...

miałem coś podobnego kiedyś :unsure:

bolały mnie czasem kolana głównie przy rozciąganiu

poszedłem z tym do ortopedy i okazało sie, że mam niewłaściwy kąt stawiania stopy i słabo rozwinięty jakiś mięsień w udzie który utrzymuje kolano

dostałem ortopedyczne wkładki do butów i musiałem robić ćwiczenie jedno (ściskanie piłki gumowej pomiędzy nogami podczas siadu)

od ponad 2 lat już nie ma śladu po tym

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...