Skocz do zawartości

[ciekawostki ostrokolowe] Interesujace fakty z ostrokolowym zadeciem.

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

painmaker - nie podniecaj się tak. Lepiej uzasadnij swoją 'konstruktywną' krytykę na temat MR ...

Kupiłem, art obczaiłem, i jedyne co mogę napisać na to to, że słów mało, ale za to zdjęcia dobre. A beki tam nie uświadczyłem, więc nie do końca się z opinią na ten temat zgadzam.

Poprostu nie ma się czym ekscytować ...

travisb misiu nie podniecam się

nie chodzi mi o ten artykuł. nie czytałem go i nie mam zamiaru.

chodzi mi o całą tą "gazetę"

uzasadnić?? mam ci podać przykłady? a może referacik??

wyrażam swoje zdanie ta temat tego rowerowego szmatławca. jedna wielka broszura reklamowa mówiąca mułowatym mtb-owcom na jakich oponach się jeździ w tym sezonie i jakie fajne ramki mogą kupić.

a wszystko sponsorowane i bez polotu...

painmakerze, mój Ty sympatyczny koleżko forumowy

to bardziej 'artykuł' niż artykuł przez wielkie A pisany, bo więcej tam zdjęć niż słów. Ale dla samych fot warto go przejrzeć, żeby mieć jakieś pojęcie o czym tu wspomnieliśmy wyżej. Tak więc uderzaj do Empiku i obadaj temat.

Co do gazetowości MR - toż to produkt dla mas a nie nakierowany na konkretne środowisko target (chyba jakoś tak to się fachowo określa, choć w zasadzie mam to w zadzie), więc rewelacji się po nim nie spodziewam nawet ja. Choć owszem co miesiac kupuję tą gazetkę, to nie na MTBowskich tematach się skupiam (tych testów i wszystkiego co dotyczy amortyzatorów itd. nawet nie czytam), lecz na czysto szosowych, warsztatowych (z ciekawości), na felietonie Pana Jarońskiego, poradach zdrowotno-treningowych i testach szpei szosowych, a i czasem trafi się jakiś ciekawy wywiad. Tak więc wbrew pozorom, można tam coś dla siebie znaleźć - w końcu to produkt dla mas, czyli dla każdego coś ciekawego. I nie bronię tego pisma, bo wiadomo, ze jak coś jest dla wszystkich, to w rzeczywistości jest dla nikogo (konkretnego).

Dlategoż nie dziwi fakt sponsorowania gazetki przez konkretne firmy, ale jeśli ma się coś takiego sprzedać masowej publice, to reklama jest rzeczą oczywistą. Proste jak nie powiem co, nie powiem w czym ...

Swoją drogą, szkoda, że na polskim rynku brakuje pisma z prawdziwego zdarzenia o tematyce czysto szosowej, jak np. jest to u dojczów lub na wyspach. O ostrokołowej już nie wspomnę, bo zaraz posypałaby się niekonstruktywna krytyka, że 'po co to komu', że znowu zapanuje bananowa moda na ostre itd. itp. ...

Koniec tematu MR z mojej strony, bo faktycznie nie ma się czym podniecać. Ot gazetka ...

nie no spoko. zgadzam się z tobą.

tylko takie gazetki są rozdawane za free (np fixed mag.)

a za TO się płaci i to sporo

nie zdecydowałbym się wydać tyle siana dla przeczytania kilku mało rzeczowych i często bzdurnych zdań.

od tego mam nasze kochane forum....

i to za free

Na logikę przeciążenia są znacznie większe a wynika to choćby z tego, że taka tarcza dajmy na to 185 mm jest większa znacznie od zębatki ostrokołowca przeciętnego. Dlatego taka "dźwignia" powstająca przy hamowaniu tarczówką, a robieniem skida (czyli defacto hamowaniu łańcuchem) jest znacznie większa, bo punkt przyłożenia łańcucha na zębatce jest bliżej osi koła niż punkt w którym hamuje klocek hamulcowy. Jest tak czy brednie piszę?

Ponadto można założyć, że rower z hamulcami tarczowymi jest znacznie znacznie cięższy od "torowego" i przy ostrej jezdzie w dół nikt przy hamowaniu nie wychyla się do przodu. Więc suma tych wszystkich magicznych sił, które działają na te malutkie ząbki wydaje się być ogromna. Skoro patent ten jest stosowany to można też stwierdzić, że te malutkie ząbki stawiają skuteczny i długi opór tym wszystkim magicznym siłom.

Co więcej jeśli ktoś się zna na fizyce (bo ja się kompletnie nie znam), to pewnie potwierdzi to, że im więcej tych ząbków będzie na okręgu, to mimo tego że będą coraz mniejsze, wytrzymałość takiego patentu będzie się zwiększać.

Dlatego nie wyśmiewajmy ząbków!

O właśnie zapomniałem o tym napisać, że jest ta _drobna_ różnica, że w ostrym taki mechanizm pracuje w obie strony, czyli siły ziemskie i nieziemskie działają w "->" jak i w "<-".

Musiałby jakiś fizyk się wypowiedzieć żeby rozwiązać naszą zagadkę:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...