Skocz do zawartości

[ciekawostki ostrokolowe] Interesujace fakty z ostrokolowym zadeciem.

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

nie zakładam nowego tematu bo to co chcę poruszyć nie wydaje się aż tak istotne.

ale coraz częściej w różnych bikeboardach i innych gazetach, portalach i rowerowych mediam spotykam się z określeniem roweru z ostrym kołem jako ostrokołowiec.

wydaje mi sie to nielogiczne troche.

wszakże na szosie jeździ szosowiec.

w cyrku pracuje cyrkowiec.

na ostrym jeździ ostrokołowiec.

a ostre jest ostre i tyle.

przynajmniej dla mnie.

a wy jak sądzicie?

ostrokołowiec to człowiek czy maszyna?

Ja nie czytuję prasy o tematyce rowerowej, ale rzeczywiście wydaje mi się to co najmniej dziwne. Pierwsze słyszę, żeby ktoś tak mówił.

Trochę bez sensu nazywać maszynę ostrokołowcem. Już pomijam fakt, że brzmi to tragicznie ("jeżdżę na ostrokołowcu" haha).

nie zakładam nowego tematu bo to co chcę poruszyć nie wydaje się aż tak istotne.

ale coraz częściej w różnych bikeboardach i innych gazetach, portalach i rowerowych mediam spotykam się z określeniem roweru z ostrym kołem jako ostrokołowiec.

wydaje mi sie to nielogiczne troche.

wszakże na szosie jeździ szosowiec.

w cyrku pracuje cyrkowiec.

na ostrym jeździ ostrokołowiec.

a ostre jest ostre i tyle.

przynajmniej dla mnie.

a wy jak sądzicie?

ostrokołowiec to człowiek czy maszyna?

Oczywiście, że określenie ostrokołowiec powinno być (jeśli w ogóle) kierowane do osoby. Też gdzieś to zauważyłem. No chyba, że ostre nadal jest tak tajemnicze i nieodgadnięte, że ludzie traktują je jako machinę nie z tego świata. Parowiec? Sterowiec? Jest i ostrokołowiec. A może właśnie to odniesienie do tego co tą machinę napędza i wyraz jest poprawny?

Jeśli zaś chodzi o wątek ostrego koła w prasie rowerowej, to jest tak jak zawsze z czymś "nowym" i nieznanym. Z reguły zaczyna się nieudolnie i nie zawsze zgodnie z prawdą. Ostatnio miałem okazje przejrzeć chyba wszystkie magazyny rowerowe dostępne na rynku (żona mojego kolegi robi kampanię reklamową jednej z dużych firm rowerowych i rozpoznawała rynek:)). Muszę przyznać, że pojawiają się szeroko pojęte wątki ostrokołowe. Niestety nie będzie mi dane obserwować rozwoju tej historii, bo prasy rowerowej nie kupuję :P

A polecę wam pisemko o turystyce rowerowej (nie pamiętam nazwy ale chyba jest jedno tylko). Naprawdę ciekawe, serio.

Nie wiem, czy ta informacja pasuje do tego wątku.

Dzisiaj startują MŚ w kolarstwie torowym. Godz. 19:00, Eurosport.

...czyli dużo torowych ram w jednym miejscu ;-)

Najpierw wychwyciłeś Flying Scotsmana, teraz to. Gdzie można zapisać się do Twojego newslettera? :) Thx!

tak jak już mówimy o slangu ostrokołowym to dzisiaj rano zainteresowała mnie ta akucja a konkretnie sformułowania w niej użyte:

http://allegro.pl/item973993996_rama_torowa_romet_wicher_ostre_kolo.html

fixerka, doświadczenie w fixerce, gotowy do fixerki

wtf? to taki folklor wrocławski czy fantazja allegrowicza? :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...