astronaut Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 Witam! Mam rowerek Kross Level A6 - czyli wiadmomo, kaseta i korba SRAMowskie. Przejechałem na nim już prawie 600km i teraz jest ostatni dzwonek żeby zmienić łańcuch jesli chcę się załapać na rotacyjną wymianę łańcuchów. Zastanawiam się nad Shimano CN-7701 lub PC-971. Do tej pory jeździłem na standardowym KMC 9900 i dosyć to to lipne jest, więc nie chciałbym go kupować. Co doradzecie? Shimano jest stosunkowo tani teraz, 57zł więc jakby nie patrzeć to chyba całkiem ciekawa oferta. PS. Szukajki używałem ale jakoś takie niewyraźne wyniki daje.
KtośTam Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 może campagnolo record C9... (droższy) jeśli sram nie poprawił nic w porównaniu np. z modelem PC-69, to odradzam łańcuchy srama. może trafiłem na badziewny egzmeplarz, ale w porównaniu z trzema HG-73 ów PC-69 był i jest żałośnie słaby - przez niego jeździłem aż na czterech łańcuchach. shimanowskie zaliczyły od czterech do pięciu zmian, a sram tylko dwie i to krótkie.
majstermod Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 Nie miałem Cn-7701, ale akurat używam PC-971 i nie miałem przy nim powodów do narzekań. Zrobiłem na nim jakieś 6000km, z czego połowa w błocie i jeszcze nadaje się do użytku. Działa z kasetą PG 970 i zmiana biegów nadal jest płynna i mimo wyraźnego zużycia 2-3 najczęściej używanych przełożeń łańcuch nie skacze. Można by spokojnie jeszcze go używać dość długo, ale ma już lekkie luzy i potrzebne jest oliwienie po każdym wyjeździe. Inaczej łańcuch zaczyna szumieć. Jak był nowy to olej starczał na dłużej. Nie będę go dojeżdżał, bo jeszcze w tym tygodniu zmieniam kasetę i łańcuch.
mbed Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 nie będę zakładał nowego wątku dołożę swój problem zmieniłem łańcuch po około 1300-1500 km (jestem ciężki ponad 100 kilo ) i po zmianie okazało sie że skacze po zębatkach kasety i nie wiem co robić (ciężko być laikiem ) cz czekać żeby się łańcuch ułożyć (jeżeli w ogóle się ułoży, nie wiem czy skakanie to normalny objaw po zmianie) czy świadczy że dojechałem tak bardzo kasetę że trzeba wymienić na nowa . Napęd nad którym tak marudzę to truvativ z przodu i sram 950 z tyłu a łańcuch nowy to sram PC-971,
astronaut Napisano 12 Maja 2008 Autor Napisano 12 Maja 2008 @mbed - 1300km to zdecydowanie za duzo na zmiane łańcucha. Ja przy moich 600km nie mam 100% pewności czy nowy łańcuch się ładnie przyjmie, a co dopiero przy 1300km. Czeka Cię albo powrót do starego łańcucha i maksymalne wyeksploatowanie napędu, albo od razu wymiana całego napędu. A wracając do mojego problemu to zdecydowałem się jednak na SRAM ze względu na zbieżność komponentów. Mam też innego rodzaju pytanie. Czym się różni PC-971 od PC-951 ? Czy różnica nie leży tylko w tym że jeden jest ładnie chromowany a drugi nie jest? Raczej na pewno jest to ten sam stop (sądząc po masie łańcuchów). Jak tak to już wole wziąć 951.
Martinii Napisano 13 Maja 2008 Napisano 13 Maja 2008 Tez zastanawialem sie jaka jest roznica i tak jak mowisz - tylko 'chromowanie'. Wybralem 951 i jestem zadowolony.
sabotagedsc Napisano 13 Maja 2008 Napisano 13 Maja 2008 1300km to dużo?? wow widać jestem jakiś inny ale ja zmieniam łańcuchy co 3000-3500km, kaseta XT łańcuchy też XT, dużo jeżdżę w górach i.....kaseta ma zaliczony już ok20tys km i dalej świetnie sobie radzi (wymieniałem 2 razy 7zębatke w kasecie) aha ważę ok70kg. Kiedyś miałem jakiś tam łańcuch srama i po 5 tys urósł o 1,5 ogniwa, a XT za każdym razem ok 3mm...
astronaut Napisano 14 Maja 2008 Autor Napisano 14 Maja 2008 @sabotagedsc - zdarza się. W moim starym giancie tez takie rzeczy szło robić ale dla odmiany na kasecie sachsa bo kasety STX były chyba z plasteliny. Co do mojego zakupu to wybrałem PC-951 i musze powiedziec że kultura pracy w porównaniu z KMC-9900 wzrosła nieporównywalnie.
uchmanek Napisano 15 Maja 2008 Napisano 15 Maja 2008 nienajlepszy wybor. z moich doswiadczen wynika, ze sram mocno odstaja od shimano, jesli chodzi o lanuch przynajmniej. bardzo dobra zywotnosc i jakosc pracy zapewnia polecany przez sabotagedsc cn-hg93.
astronaut Napisano 16 Maja 2008 Autor Napisano 16 Maja 2008 No zobaczymy jak z tym łańcuchem będzie. Do systemu wielozmianowego potrzebuję 3 łąńcuchów więc za następne 500-600km kupie shimano. Wiem że teoretycznie potrzeba 3 takich samych łańcuchów ale przynajmniej bede miał większe doświadczenie. Natomiast muszę powiedzieć że ta kultura pracy 951 razem z całym napędem SRAMa mnie powala. Naprawdę wspaniałe uczucie kiedy biegi wchodzą szybko i pewnie, a łańcuch pracuje cichutko (KMC nawet jak był nówka to wyraźnie terkotał w troche bardziej skrajnych przełożeniach typu 3-4). Chyba zostanę zwolennikiem jednolitych systemów napędowych
uchmanek Napisano 17 Maja 2008 Napisano 17 Maja 2008 a kto tak mowi? wcale nie musza byc takie same. chcesz eksperymentowac to prosze bardzo. w ten sposob mozesz wytypowac najlepszy lanuch.
Janisław Napisano 18 Maja 2008 Napisano 18 Maja 2008 nienajlepszy wybor. z moich doswiadczen wynika, ze sram mocno odstaja od shimano, jesli chodzi o lanuch przynajmniej. bardzo dobra zywotnosc i jakosc pracy zapewnia polecany przez sabotagedsc cn-hg93. Zależy od farta - ja na PC970 ma już blisko 5k km i zero problemów, brat po tygodniu urwał HG93. Nowe łańcuchy srama są raczej dobre, czego nie można powiedzieć o poprzedniej serii (PC-48, PC-59, PC-69 itd.) PC-59 wyrzuciłem po tygodniu ze względu na jakość pracy.
MS3 Napisano 22 Maja 2008 Napisano 22 Maja 2008 Aby nie zakładać nowego tematu...dwa rowery...oba kaseta Shimano CS-HG50-9, korby Shimano FC-M542 i Truvativ ISOflow...łańcuchy obecne odpowiednio Shimano CN-HG53 i KMC Z9000 (napędy mają niski przebieg....ale naczytałem się dużo złego o tych łańcuchach) Jakie dobrać więc najlepiej ...HG73/HG93/PC-951/PC-971 ? Mam okazyjną ofertę na nowe HG93...
uchmanek Napisano 23 Maja 2008 Napisano 23 Maja 2008 Janisław: nawet mi o tym nie przypominaj . moje dwa pc-59 z 2005 dzialaly gorzej niz lanuch deore. MS3: ja caly czas kupuje hg93 i jeszcze nie trwafilem na egzemplarz, z ktorego nie bylbym zadowolony.
kopaczus Napisano 29 Maja 2008 Napisano 29 Maja 2008 Też mam lepsze doświadczenia z łańcuchami i kasetami Shimano, choć są to jedyne komponenty Shimano jakich używam Ze sramowskimi PC-49 i PC-59 rozstawałem się zazwyczaj szybko, po przejechaniu niecałych 1000km. Ostatnie 2500km to już tylko 7701 i jest super.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.