Skocz do zawartości

[piasta] Konusy się luzują

Misiek102k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moje pytanie jest dość proste. Jednak zaczynam przygodę z rowerami i nie wiem czemu konusy w moich piastach w przedzie i tyle łapiąlucy. Zakręcam je ale po przejechaniu jakiegoś odcinka drogi znowu piasta łapie luzi i koło chodzi na praweo i lewo (czasami mniej czasem bardziej). Jak dokręcam mocno konus to koło się nie kręci więc o co chodzi? Może piasty są już zepsute i czas wymienić?

Napisano

jest to przyczyną zużytych konusów albo zniszczonej ośki. sprawdź stan kuleczek ( czy nie sa zniszczone) i bieżni piasty czy nie ma tam jakiś grudek. moze twoja piasta to shimano deore?

Napisano

A kontrujesz w ogóle konusy? Aby się nie luzowały należy równocześnie konusa odkręcać a nakrętkę przykręcać.

I ma to być ustawione tak aby koło kręciło się bez większych oporów, ale zarazem aby nie było luzu.

Napisano

Jest kilka opcji:

- słabo kontrujesz konusy

- skrzywiona oś (wystarczy, że minimalnie)

- lekko uszkodzone gwinty na osi, konusach lub kontrach

Najpierw najlepiej jeśli ktoś, kto się zna powinien odpowiednio skręcić piastę, potem ewentualnie, gdy luzy będą się znowu pojawiać to wymienić oś i ewentualnie konusy, bo nie ma co odrazu wydawać kasy na te wszystkie rzeczy.

Napisano

A więc tak. Piasta na przodzie to Win Zip a na tyle jakaś zwykła.

Z tyłu zauwazyłem skrzywioną oś. A z przodu złużyte kulki. Czy to może być przyczyną ??

Napisano

Skrzywiona oś tak, żużyte kulki też, bo gdy nie posiadają odpowiedniego kształtu to piasta w pewnych momentach może kręcić się ciężko a w pewnych mieć luz.

Napisano

A teraz proszę o rade. Bo nie wiem czy opłaca mi się wymieniać ośke i kulki. Wiem, że to grosze, ale myslałem nad kompleten nowych kół. Mam okazje kupić koła Vuelta Excalibur DH z piasta KT QUANDO za 265zł. Nie wiem czy się opłaca. Swoje koła mam słabe. Obręcze zwykłe, utwardzane bez żadnej firmy. Z tyłu piasta nie może mieć tarczy czego bardzo żałuje. Jeżeli macie lepsze propozycje niż te Excalibury to piszcie.

Napisano

ja strasznie sprzetu nie tyram. Zaczynam jeżdzić i mówie tylko co. Ale nie wyobrażajcie sobie nie wiadomo jakiej jazdy. Jeżdże od września więc dużo nie umiem. Piasty mam słabe np. przód Win Zip i się trzyma tylko kulki do wymiany. Ale pomyślałem o całych kołach. To co proponujecie kupic ?

znalezłem na allegro też Ecalibury DH tylko że z Novateciem na maszynach za 355. Lepsze byłyby dużo ?

• Mod Team
Napisano

Ja złożyłbym w cenie do 350 zł takie coś:

Obręcze Vuelta DH http://www.dobrerowery.com/product_info.ph...roducts_id=1180 110 zł,

Szprychy Jakieś po 1 zł/szt. - 76 zł,

Piasty:

Przód http://www.allegro.pl/item360025821_novate...ny_zobacz_.html

Tył http://www.allegro.pl/item363627153_piasta...t_d142_sbt.html

Razem 334 zł.

Ale to zależy jaki masz budżet na nowe koła.

• Mod Team
Napisano

Ja jednak byłbym skłonny wziąć te Novateci.

Ale zrobisz jak chcesz.

Wolałbym kupić tańszą kasetę niż koła.

A tarcze jaką chcesz włożyć do tych kół?

Hamulec chcesz mieć tylko jeden?

Napisano

a więc tak. Chce jeżdzić na 2 hamplach. Przód mam Shimano 525 i powiem że jestem zadowolony. Tylko klocki wymienić bo zalałem. Więc na tył myślę o czym podobnym. Tak do 160zł.

Myślę, że na razie wymienie ośkę i kulki. Zobacze co i jak. A pod koniec maja albo czerwca jak uzbieram jeszcze więcej kasy to wymienie sprzęt na porządny.

P.S. a czemu pytasz czy chce jeżdzić na jendym hamplu ? to się wybiera wtedy jakiś specjalny na tył ??

Napisano

Heh. Nie chce się ośmieszać. Kupiłem rower we wrześniu za 600zł używany. Rama była nowa i amor też. Zresztą dalej mam to na gwarancji. A więc tak:

-rama: Ballistic X-light (chwale sobię ją, bo lekka - nie cale 2kg - i się jeszcze nie sypła)

-amor: Sr Suntour XCR (na razie bez zarzutu, ale warto nasmarować od czasu do czasu, wtedy praca jest o niebo lepsza)

-korba: truvativ X-flow

-przerzutka przod: Shimano Deore

-przerzutka tył: Shimano Acera

-przod hamel: Shimano 525

-tył hampel: niestety V-brake (bo piasta tylnia nie pozwala na tarcze

No ale pomyslalem ze kupie tylko tylnie kolo pod tarcze z Excaliburem, o samą obręsz na przód. Wyjdzie mnie sporo taniej i zostanie kasa na lepszy hampel, albo tą tylnią piaste :P bo z przody Win zip może mieć tarczówke i na razie chodzi lux.

a twój sprzęt jaki ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...