Misiek102k Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 Moje pytanie jest dość proste. Jednak zaczynam przygodę z rowerami i nie wiem czemu konusy w moich piastach w przedzie i tyle łapiąlucy. Zakręcam je ale po przejechaniu jakiegoś odcinka drogi znowu piasta łapie luzi i koło chodzi na praweo i lewo (czasami mniej czasem bardziej). Jak dokręcam mocno konus to koło się nie kręci więc o co chodzi? Może piasty są już zepsute i czas wymienić?
kadlubek Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 jest to przyczyną zużytych konusów albo zniszczonej ośki. sprawdź stan kuleczek ( czy nie sa zniszczone) i bieżni piasty czy nie ma tam jakiś grudek. moze twoja piasta to shimano deore?
sebekfireman Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 A kontrujesz w ogóle konusy? Aby się nie luzowały należy równocześnie konusa odkręcać a nakrętkę przykręcać. I ma to być ustawione tak aby koło kręciło się bez większych oporów, ale zarazem aby nie było luzu.
koncertownik Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 Jest kilka opcji: - słabo kontrujesz konusy - skrzywiona oś (wystarczy, że minimalnie) - lekko uszkodzone gwinty na osi, konusach lub kontrach Najpierw najlepiej jeśli ktoś, kto się zna powinien odpowiednio skręcić piastę, potem ewentualnie, gdy luzy będą się znowu pojawiać to wymienić oś i ewentualnie konusy, bo nie ma co odrazu wydawać kasy na te wszystkie rzeczy.
Misiek102k Napisano 12 Maja 2008 Autor Napisano 12 Maja 2008 A więc tak. Piasta na przodzie to Win Zip a na tyle jakaś zwykła. Z tyłu zauwazyłem skrzywioną oś. A z przodu złużyte kulki. Czy to może być przyczyną ??
koncertownik Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 Skrzywiona oś tak, żużyte kulki też, bo gdy nie posiadają odpowiedniego kształtu to piasta w pewnych momentach może kręcić się ciężko a w pewnych mieć luz.
Misiek102k Napisano 12 Maja 2008 Autor Napisano 12 Maja 2008 A teraz proszę o rade. Bo nie wiem czy opłaca mi się wymieniać ośke i kulki. Wiem, że to grosze, ale myslałem nad kompleten nowych kół. Mam okazje kupić koła Vuelta Excalibur DH z piasta KT QUANDO za 265zł. Nie wiem czy się opłaca. Swoje koła mam słabe. Obręcze zwykłe, utwardzane bez żadnej firmy. Z tyłu piasta nie może mieć tarczy czego bardzo żałuje. Jeżeli macie lepsze propozycje niż te Excalibury to piszcie.
Mod Team bogus Napisano 12 Maja 2008 Mod Team Napisano 12 Maja 2008 Jeśli jeździsz w XC to brałbym jakieś lżejsze koła. Na allegro za 250 zł można już fajny komplet kupić.
Misiek102k Napisano 12 Maja 2008 Autor Napisano 12 Maja 2008 ja skacze na rowerze czyli dirt, freeriding, downhill lekki.
Mod Team bogus Napisano 12 Maja 2008 Mod Team Napisano 12 Maja 2008 Aha. To mogą być. Chociaż obręcze mocne. Co do piast to się nie wypowiem.
koncertownik Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 No na pewno nie są to piasty do skakania, ani tym bardziej do downhillu.
Mod Team bogus Napisano 12 Maja 2008 Mod Team Napisano 12 Maja 2008 No piasty do skakania to nie są. A może coś byś poskładał?
Misiek102k Napisano 12 Maja 2008 Autor Napisano 12 Maja 2008 ja strasznie sprzetu nie tyram. Zaczynam jeżdzić i mówie tylko co. Ale nie wyobrażajcie sobie nie wiadomo jakiej jazdy. Jeżdże od września więc dużo nie umiem. Piasty mam słabe np. przód Win Zip i się trzyma tylko kulki do wymiany. Ale pomyślałem o całych kołach. To co proponujecie kupic ? znalezłem na allegro też Ecalibury DH tylko że z Novateciem na maszynach za 355. Lepsze byłyby dużo ?
Mod Team bogus Napisano 12 Maja 2008 Mod Team Napisano 12 Maja 2008 Ja złożyłbym w cenie do 350 zł takie coś: Obręcze Vuelta DH http://www.dobrerowery.com/product_info.ph...roducts_id=1180 110 zł, Szprychy Jakieś po 1 zł/szt. - 76 zł, Piasty: Przód http://www.allegro.pl/item360025821_novate...ny_zobacz_.html Tył http://www.allegro.pl/item363627153_piasta...t_d142_sbt.html Razem 334 zł. Ale to zależy jaki masz budżet na nowe koła.
Misiek102k Napisano 12 Maja 2008 Autor Napisano 12 Maja 2008 na kola chcialbym wydac 300 zł. Bo do tego trzeba kupic kasete i hampla tarczowego. Ale mysle, że tych Quando bym nie zajeżdził.
Mod Team bogus Napisano 12 Maja 2008 Mod Team Napisano 12 Maja 2008 Ja jednak byłbym skłonny wziąć te Novateci. Ale zrobisz jak chcesz. Wolałbym kupić tańszą kasetę niż koła. A tarcze jaką chcesz włożyć do tych kół? Hamulec chcesz mieć tylko jeden?
Misiek102k Napisano 12 Maja 2008 Autor Napisano 12 Maja 2008 a więc tak. Chce jeżdzić na 2 hamplach. Przód mam Shimano 525 i powiem że jestem zadowolony. Tylko klocki wymienić bo zalałem. Więc na tył myślę o czym podobnym. Tak do 160zł. Myślę, że na razie wymienie ośkę i kulki. Zobacze co i jak. A pod koniec maja albo czerwca jak uzbieram jeszcze więcej kasy to wymienie sprzęt na porządny. P.S. a czemu pytasz czy chce jeżdzić na jendym hamplu ? to się wybiera wtedy jakiś specjalny na tył ??
Mod Team bogus Napisano 12 Maja 2008 Mod Team Napisano 12 Maja 2008 Nie, tylko chciałem się dowiedzieć czy musisz kupić dwa czy jeden hamulec. P.S. Jakim sprzętem jeździsz?
Misiek102k Napisano 12 Maja 2008 Autor Napisano 12 Maja 2008 Heh. Nie chce się ośmieszać. Kupiłem rower we wrześniu za 600zł używany. Rama była nowa i amor też. Zresztą dalej mam to na gwarancji. A więc tak: -rama: Ballistic X-light (chwale sobię ją, bo lekka - nie cale 2kg - i się jeszcze nie sypła) -amor: Sr Suntour XCR (na razie bez zarzutu, ale warto nasmarować od czasu do czasu, wtedy praca jest o niebo lepsza) -korba: truvativ X-flow -przerzutka przod: Shimano Deore -przerzutka tył: Shimano Acera -przod hamel: Shimano 525 -tył hampel: niestety V-brake (bo piasta tylnia nie pozwala na tarcze No ale pomyslalem ze kupie tylko tylnie kolo pod tarcze z Excaliburem, o samą obręsz na przód. Wyjdzie mnie sporo taniej i zostanie kasa na lepszy hampel, albo tą tylnią piaste bo z przody Win zip może mieć tarczówke i na razie chodzi lux. a twój sprzęt jaki ?
Mod Team bogus Napisano 13 Maja 2008 Mod Team Napisano 13 Maja 2008 Mój sprzęt zobacz w podpisie, na mojej stronce. A jak nie to jest na lewo. Jest też o nim temat na forum.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.