celebro Napisano 11 Maja 2008 Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Witam W poszukiwaniu roweru trafiłem na e-bay'a gdzie za 1500$ można kupić już coś konkretnego (kona stinky 2006 uzywany). Więc mam pytanie czy opłaca się ściągać zza oceany używane rowery, czy czasem przesyłka nie wyniesie drożej od samego roweru? Czy może ktoś już kupował coś z USA przez e-bay'a? Czy czasem taka kona z USA nie jest zbyt zajechana? Proszę o rozwinięcie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 11 Maja 2008 Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 A skąd my możemy wiedzieć czy ta Kona nie jest zajechana skoro nawet nie podałeś linka. Moim zdaniem akurat ceny Stinkiego w PL są na dobrym poziomie. Jeżeli ściągać z USA to coś z bardziej wyszukanym zawiasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celebro Napisano 12 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Oto linki na e-bay-u http://cgi.ebay.com/2006-Kona-Stinky-Bike_...1QQcmdZViewItem http://cgi.ebay.com/2007-KONA-STINKY_W0QQi...1QQcmdZViewItem http://cgi.ebay.com/2005-Kona-Stinky-w-Upg...1QQcmdZViewItem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 12 Maja 2008 Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Uwzględnij koszt wysyłki na poziomie 100$ oraz cło i vat na poziomie ok 25% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 12 Maja 2008 Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Nie wiem czy zwróciłeś na to uwagę ale żaden sprzedający nie wysyła tego bika do Europy. Jak masz kogoś w USA to luz ale jak nie to transakcja się nie uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 12 Maja 2008 Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Cale rowery to cło Panowie na poziomie chyba 16% a do tego Vat 22%... Wiec nie jest różowo...(37-38%) oczywiście liczone od całej operacji razem z kosztami wysyłki, a zapytaj po prostu czy gośc wyśle do Europy choc faktycznie jak nie pisza maja opory... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 12 Maja 2008 Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 A od czego nie dodaja cla ani VATu? Rzeczy uzywanych? Prezentow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 12 Maja 2008 Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Z tymi prezentami to już nie tak różowo, szczególnie Velur u nas w pyrlandi mało co przechodzi bez cła..., niestety na UC też sa inteligentni ludzie i kombinuja, internet też maja :-)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 12 Maja 2008 Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Nie velur tylko verul Mnie chodzilo z prawnego punktu widzenia co jest z tego zwolnione. Bo wiadomo ze moga nie dac wiary w to ze to prezent i na tej podstawie oclic, ale chodzi mi co z teoretyczno-prawnego punktu widzenai z cla i VATu zwalnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 12 Maja 2008 Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Sorki za literówkę... Co do prezentów to 40 USD, co do zakupów to 20-30 USD, oczywiście jeżeli nadawca jest amerykański Smith to OK, jak Firma to cło, jak aukcja ebay to cło (i załacznik w postaci płatności z karty lub Pay Pal), generalnie w niektórych UC jeszcze można dostac paczkę bez cła ,ale to coraz rzadziej... Niestety UC sciagaja teraz nas 'detalistów' ale czasem brak w tym konsekwencji, ostatnio dostałem rame do roweru i cła zero, a przyszedł jakaś drobnica za 150 zł w przeliczeniu i bach cło... Generalnie czasem nawet VAT za zakup w UE można "złapac" ale to jak wygrana w totka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 19 Maja 2008 Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Generalnie czasem nawet VAT za zakup w UE można "złapac" ale to jak wygrana w totka... ? A z której części UE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.