Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy/rama] pytanie odnośnie Unibike expert

stefanX

Rekomendowane odpowiedzi

Idź do Federacji Konsumenta

I wyjaśnij o co chodzi ! (albo powiedz, że chcesz założyć hamulce 180 mm. bo stwierdziłwś, że te które masz za słabo hamują, a w instrukcji obsłubi nie ma ani słoa , że takie nie mogą być zamontowane) :)

Nie , zgłaszasz po zauważeniu w ciągu 2 miesięcy !!!

Masz rację - przecież jeszcze 2 tygodnie temu - kompletnie tego nie widziałem. Ale mnie oświeciłeś! (poważnie - bez żadnej ironii). Przecież mam prawo być takim lakikiem, że nie wiem np. że tarcze w tym rowerze - to "to do hamowania"

Po długiej wymianie mailowej oto co dostałem w odpowiedzi

Widzę, że dalsza rozmowa z Panem nie ma sensu. Proszę dostarczyć do nas rower z pisemnym zgłoszeniem reklamacyjnym. Rower poddamy ekspertyzie i pisemnie otrzyma Pan decyzję.

:woot: Wiadomo co zrobią - przetrzymają rower te 14 dni, żeby mi go oddać z odpowiedzią, że nie zlaleźli uzasadnienia mojego zgłoszenia reklamacyjnego.

Bo oczywiście wcześniej w odpowiedzi dostałem to:

Zgodnie z Warunkami Gwarancji pkt. 5. ? Kupujący traci w/w uprawnienia, jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru z umową nie zawiadomi o tym sprzedawcy?. (...) stąd moje pytanie dlaczego po roku zgłasza się Pan do nas??

Także poradziłem sobie w sposób taki, że mam podkładki między adapterem, a ramą, oraz między konusem i kontrą na ośce. I muszę chwilę pomysleć, czy dalej się z nimi użerać. Bo uziemią mi rower na 2 tygodnie i co? Żebym chociaż był pewien, że ramę w tym czasie wymienią.

Problem tym większy, że do serwisu Unibike mam ponad 60km.

Dziękuję zatem, za Wasz opinie i rady.

Idź do uokik-u. Najlepsze rozwiązanie. Oni będą Cie reprezentowali w sprawie reklamacji i unibike im nie podskoczy. :P Wiem co mówie bo dzięki ludziom z uokiku wygrałem batalię z operatorem mojego neta i kablówki o niesłusznie naliczone rachunki.

Gwarancji podlegają wady ukryte. To, że rama ma za małą odległość od tarczy i w wyniku odkształceń ramy podczas jazdy tarcza ociera o ramę jest wadą ukrytą i na bank jest to towar niezgodny z umową. Te 2 miesiące o których piszesz to chyba jakieś żarty. Powiedz uokikowi, że w dłuższej perspektywie takie ocieranie może doprowadzić do osłabienia ramy; jej pęknięcia i twojego wylądowania w szpitalu ( oby nie ).

Dla mnie wogóle unibike to dziwna firma. Z jednej strony maja całkiem fajne rowerki w dobrych cenach, ale z drugiej strony na ich stronie ie ma informacji o geometrii tych rowerów. Moim zdaniem to nieprofesjonalne.

elful - poczekam do końca sezonu - bo takie potyczki (nawet za pośrednictwem rzecznika) trochę z pewnością trwają. A sezon w pełni - nie przeżyłbym bez roweru. Tym bardziej, że przygotowuję się już (kondycyjnie) do wyprawy rowerowej do Holandii. Ale po sezonie poważnie o tym pomyślę. Na razie z problemem poradziłem sobie poprzez dołożenie podkładek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...