Skocz do zawartości

[piasta] jaka pod 7-ke

pirek7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukam dobrej piasty do roweru trekkingowego na 7 biegów. Chciałbym kupić Deore LX ale z tego co wiem są one pod 8 i 9. Jaką polecacie? Zmieniam napęd z wolnobiegu na kasetę i do tego chce dokupić jakąś porządną piaste. Jednak manetki posiadam na 7 biegów a nie mam kasy i nie czuje potrzeby mieć kasety na 8 biegów skoro zakres zębatek jest taki sam.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Pirek7

Napisano

Albo poprostu zrobić koło + kaseta na 8 biegów, które wychodzą nawet taniej niż warianty 7 biegowe, a manetki dokupić w razie chęci zmiany - do tego czasu również ujeżdzać 8spd na 7 trybach kasety. Piasty na 7, są mocno prestarzałe... tak samo kasety, których wybór jest zawężony..

Napisano

Bez problemu zalozysz kasete 7s na piaste dziewiatke. Jedna dodatkowa grubsza podkladka zalatwia sprawe. Tez w zimowce mam kasete 7 rzedowa na piascie deore dziewieciorzedowej i dziala to wszystko od poltora roku bez problemow. Dodatkowo potem bedziesz mial w razie czego mniejszy koszt wymiany na naped 8 albo 9 rzedowy (jak juz np nie bedzie mozna dostac kaset siodemek ;)).

Napisano
Witam,

Szukam dobrej piasty do roweru trekkingowego na 7 biegów. Chciałbym kupić Deore LX ale z tego co wiem są one pod 8 i 9. Jaką polecacie? Zmieniam napęd z wolnobiegu na kasetę i do tego chce dokupić jakąś porządną piaste. Jednak manetki posiadam na 7 biegów a nie mam kasy i nie czuje potrzeby mieć kasety na 8 biegów skoro zakres zębatek jest taki sam.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Pirek7

STX jak ci się jeszcze gdziekolwiek nową uda dostać. Odpowiedni konserwowana powinna być niezniszczalna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...