Skocz do zawartości

[manetka] Rapid Fire i ból kciuka :D

elful

Rekomendowane odpowiedzi

Od maleńkości mykałem na GripShiftach. Wczoraj zmieniłem napęd i prawego gripshifta wymieniłem na rapidfire plus :) . Myślałem, że rapidfire będą fajniejsze od moich starych gripshiftów i pełen optymizmu wyruszyłem na testową jazdę asfaltami mojego Krakowa :huh:. Okazało się, że rapid fire takie fajne nie są i boli mnie kciuk przy zmianie biegów. i tu pytanie do Was.

Czy ja te rapidfire źle zamontowałem, czy może ból kciuka przy takich manetkach (na początku użytkowania ) to normalka ?

Pozdrawiam.

Coś masz "zwalone" bo ja mam co prawda trigger rocket ale w przeciągu dwu-godzinnej jazdy dużo "pracuję" dźwignią i w ogóle nie mam problemów z kciukiem.

Ale kiedyś, dawno temu!, miałem coś takiego, wymieniłem linke, pancerz i zaczeło działać normalnie :)

ja mam rapid fire plus czyli prawie to samo i sie tez dopiero co z gripshiftow przesiadlem i nic mnie zupelnie nie boli.

Az tak ciezko Ci chodzą dzwignie ? jesli tak to znaczy ze masz zle wyregulowaną przerzutke bo musi byc za mocno naciagnieta linka wtedy to moze Ciebie bolec kciuk.

Zgadzam się z przedmówcami. Mój Rycerz miał analogiczne problemy ze swoimi RF: potwornie ciężko chodziły, ja np. w ogóle nie byłam w stanie zmienić biegu w jego rowerze, on sam - z trudem :) . I nic nie pomagało - ani regulacja, ani przeczyszczanie i smarowanie linek; do czasu, aż zmieniliśmy nareszcie pancerze i linki. Przeszło jak ręką odjął i teraz chodzi leciusieńko :(

Pozdówko wyzwolone :(

A czy powodem nie może być ustawienie manetki względem kciuka? Tak się zastanawiam, ponieważ też mam RF i obie chodzą lekko jednak ostatnio zauważyłem, że u lewej ręki czuję mały ból kciuka. Gdy bliżej się temu przyjrzałem okazało się, że kciuk u prawej troszkę inaczej układa się na manetce niż ten u lewej (naciska jakby całą powierzchnią). Jeszcze nie sprawdzałem czy da się to jakoś ustawić, może ktoś wie czy jest możliwa zmiana położenia dźwigni manetki?

może ktoś wie czy jest możliwa zmiana położenia dźwigni manetki?

Z tego co mi się wydaje możesz to regulować w płaszczyźnie góra dół, zmieniając położenie całej manetki, a co do pancerzy, to najlepiej je jest wymieniać raz na sezon, może nawet więcej, bo jeżeli nie kupujemy jakichś super el0 el0 to jest to mały koszt, a duże zyski ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...