dejot Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Witam. Od czasu jakiegoś jestem zadowolonym posiadaczem RS Pike 409 z U-Turnem. Amortyzator sprawuje się świetnie- Bardzo ładnie pracuje i wybiera nierówności, Wszystkie regulacje działają, jednak ostatnio pojawił się pewien drażniący mnie problem- otóż przy skoku od ok 120 do 145 mm przy uginaniu się na drobnych regularnych nierównościach(jazda po płytach betonowych lub kępkach trawy) pojawiają się dziwne stuki towarzyszące ugięciu amortyzatora. Czy ktokolwiek spotkał się z czymś podobnym lub wie co to może być i jak to naprawić? Pozdrawiam! Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baukan Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Najprawdopodobniej zsunęła Ci sie ze sprężyny osłonka (koszulka termokurczliwa) zapobiegająca obijaniu się sprężyny o goleń górną. Wykręć korek od sprężyny ugnij amora i sprawdź gdzie jest osłonka. Powinna być trochę powyżej połowy drogi między górnym końcem sprężyny a gwintem w który się sprężyna wkręca (u-turn). Ja założyłem sobie (jak miałem pike'a) drugą dla pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 11 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Heh:) Pokręciłem U-turnem i stukanie ustało:) Jak znowu się pojawi sprawdzę tą osłonkę A jak odkręcić korek od tej goleni gdzie jest U -turn(tam jest sprężyna?) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baukan Napisano 11 Maja 2008 Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Odkręcasz imbus mocujący pokrętło ściągasz pokrętło i odkręcasz korek kluczem 22 albo 24 (nie pamiętam teraz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 12 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 15 Maja 2008 Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 na stronie producenta jest instrukcja serwisowa, gdzie jest to dokladnie opisane. Baukan: po drodze trzeba jeszcze kulki i sprezynki wyjac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Heh:D Rozkręciłem, amora, wyjąłem sprężynę później złożyłem i teraz tak napier**** że strach:P Tylko przy skoku większym niż 125. Może zdobędę tą osłonkę i na całą sprężynę założę? Jak sprawdzałem to ona strasznie luźna jest i wędruje gdzie chce.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 no, wymien izolator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.