Mryous Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Cześć No to mnie dopadło - po wizycie w krynicy przerzucam się na fulla... Szukam czegoś do 2000zł z damperem, może być używka. Damper najlepiej z jakimś propedalem czy innym spv. Jest na allegro jedna rama, która mnie interesuje: http://allegro.pl/item359686895_raleigh_xt...enduro_fr_.html Zna ją ktoś? Jak się sprawdzi z Shermanem 150-110? I za ile warto? Myślałem także o ramkach zza granicy - Specialized SX Trail (można w miarę tanio wyrwać w USA), Haro Werx Xeon ( http://www.harobikes.com/mtb/images/bikes/...8_werx_xeon.jpg ), albo Trek Session/Remedy. Zaznaczam, że wolę małe ramki, tak więc wszelkie 18 czy 19tki odpadają Ma ktoś inne typy niż moje? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Może coś w tym sklepie : http://www.heli-bikes.com/Shop/index.php?c...lly-Rahmen.html np. ta rama jest w tym sklepie za 419 Eur = ok. 1550 zł z wysyłką i kosztami przelewu. (bez dampera) http://www.bikestore.cc/images/BigImage/Kr...off_E1_2008.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mryous Napisano 10 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 A coś więcej o niej? Ile skoku, co i jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Ta wychodzi drożej (749 Euro), ale wg. mnie warta tej ceny ( i bardziej pod twoje wymagania): http://www.kraftstoff-bikes.com/images/f1light.jpg Strona producenta http://www.kraftstoff-bikes.com/kategorie1/index.html Tu masz geometrię E1 jest pod 150 mm skoku , F1 jest pod 190 mm skoku amora. http://www.kraftstoff-bikes.com/kategorie4...3208/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mryous Napisano 10 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Wychodzi sporo powyżej, bo za ramkę z damperem wyjdzie ok 3000zł, a 2000 to już i tak nagięty budżet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 E1 jakoś by się zmieściło w cenie z damperem. Ale wg. mnie warto dać takie pienidze (zresztą, dobry sprzęt nie jest tani , a ten i tak wychodzi nieżle cenowo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Rulez, rozmawiasz z 15 latkiem, nie naciągaj go na ramę za >2000 zł, bo to i tak już jest kupa kasy, nawet jeśli stać go na to. za 3 lata urośnie albo postanowi zmienić dziedzinę i co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 To najlepiej niech nic nie kupuje , lub się zabije , proponuję mu ramę za 1550 zł Loco jego miejsce zamieszkania ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 ale jeśli mówi że 2000 to już i tak zawyżony budżet to chyba nie ma sensu dalej się z tym kłócić? zwłaszcza że mało jest 15 latków którzy lekką ręką będą dokładać kolejne setki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 @Rulez no pieprzysz takie głupoty ,że szkoda tego czytać . Chodzi o to ,że chłopak nie pracuję i nie pozwoli sobie na dorzucenie 1000zł od tak. Znam się z Maćkiem i wiem ,że rodzice też mają znaczący wpływ na Jego rowerowe finanse więc skoro ma być do 2000zł to do 2000zł a nie 3000zł bo się opłaca! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mryous Napisano 10 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 2000 to jest limit, bo chwilowo tyle mam. Byłoby więcej, jakbym srpzedał sprzęt, ale niestety nie ma chetnych. Niedługo wpadnie może kolejne 1500zł (dorabiam ), ale to jeszce ok 2 miesiące, a tyle czasu nei mam, bo na czerwiec muszę mieć ramkę... Mogę kupić Speca SX Trail z damperem 5th element za 700$ + wysyłka - warto? I czy rozmiar m nie będzie dla mnie za duży? 180 wzrostu, nogi 86cm. EDIT: Mam teraz Shermana flick 150, napęd na XT08/XTR, Strokery, więc na tym da się złożyć już fajny rowerek, ale na ramkę 3000 niestety nie mam ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Ja bym się nie śpieszył, lepiej później ale coś porządnego , tu masz ten komfort, że kupujesz dokładnie taki rozmiar jakiego potrzebujesz. Ponadto rama E1 za 1550 zł - jest akurat pod twój amortyzator. Te ramki które podałem, mają dla mnie ten plus, że oprócz funkcjonalności podchodzą mi wizualnie - ale nie każdemu muszą. Wybór należy do ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mryous Napisano 10 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 A Spec SX Trail nie jest porządny? Oo Zdaje mi się, że ######isz od rzeczy. Za 750 mogę kupić rozmiar S z Foxem DHX5, ale mi chodzi o to, czy M będzie dla mnie ok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Rulez - sugerujesz, że Spec to zła rama? Maciek - tak jak pisałem - wg mnie M-ka będzie w sam raz. 700$ to dobra kasa za taki sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 A skąd ja mam to wiedzieć ,czy taki rozmiar będzie OK. sam "######isz" od rzeczy , przejedź się na takim , to będziesz wiedział , nikt rozsądny ci na takie pytanie nie odpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 chłopaki, luzujemy bo % polecą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Jeszcze uwaga techniczna - rama Speca jest pod amor dłuższy niż twój 150 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mryous Napisano 10 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 A jaki rozmiar z tych Twoich byłby dla mnie ok? Eeee, pod wyższy amor? To ciekawe, najczęściej widziałem tą ramkę z 66, foxami 36 i shermanami właśnie. A sherman jest od 66 wyższy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 A skąd ja to mam wiedzieć ? nie wiem jak lubisz jedzić , jedyna rada - znaleźć rower na podobnej ramie i się na nim przejechać. Rama jest pod skok 160 mm - amorów nie mierzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 To błąd, że nie mierzysz amorów, bo nieraz jest tak, że modele o tym samym skoku mają różną wysokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Rama jest pod większy skok, i to wszystko na temat ... jest na pewno do ostrzejszego zjazdu niż E1 - która jest właśnie pod skok 150 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Oj chyba gadasz od rzeczy. Załóżmy taką sytuację: mamy trzy amortyzatory: 1. A o skoku 150mm i wysokości 530mm 2. B o skoku 150mm i wysokości 515mm 3. C o skoku 160mm i wysokości 530mm i ramę pod amortyzator o skoku 150mm. Które dwa amortyzatory wg ciebie pasują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Czy sugerujesz , że Sherman Flick jest amorem do FR ? (nawet nie wiem na jaką jest ośkę) bo mi niezbyt się wydaje.(golenie 32 mm) W ramie którą podałem ,będzie poprostu na właściwym miejscu - Enduro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Nie odpowiedziałeś na pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Maja 2008 Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Odpowiadam, że długości całkowite mogą być podobne i wtedy geometria zostanie zachowana. Natomiast ty nie odpowiedziałeś na moje pytanie, czy sadzisz, że Sherman Firefly, jest odpowiednim amortyzatorem do ramt Speca która jest ramą FR/DH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.