dzemowiec Napisano 9 Maja 2008 Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Witam wszystkich serdecznie! Mam pytanko - co polecacie jeść podczas jazdy by uzupełniać energię a gdy nie mogą to być słodycze ani banany ? Jakieś wasze sprawdzone produkty podajcie, proszę Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myszek Napisano 9 Maja 2008 Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Moze kanapki z miodem ? Dobre też są lody, ale to juz podchodzi pod słodycze, mi tam najzwyczajniej starczy woda z solą i cytryną, oczywiście na trase max 60km, powyżej robie sie głodny i zwykła kanapka też jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 9 Maja 2008 Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 nie wiem w jakim stopniu są to słodycze ale ja lubię się zapchać herbatnikami(trochę tych kcal mają..) ostatnio odkryłem korzyści płynące z paluszków z sezamem -sycące, tanie, w każdym wiejskim sklepie i znika uczucie głodu poza tym jest jeszcze musli... jest wiele "słodyczy" dla diabetyków... niektóre całkiem niezłe.. popatrz w necie, może coś znajdziesz... -mam np w domu książkę kucharską gdzie poświęcony jest cały tom takim właśnie ciastom/słodyczom/przekąskom... myślę że udało by się znaleźć coś energodajnego co można kupić w sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 9 Maja 2008 Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Lody są ciekawym pomysłem lecz nie są bardzo kaloryczne- dla porównania big milk ma mniej kalorii niż kubek jogurtu- poza tym dodatkowych kilkadziesiąt kilodżuli potrzebuje nasz organizm by strawić takie lody:) Do słodyczy jeśli chodzi o kaloryczność nie zaliczyłbym ich więc;) Na dłuższe wypady zawszę biorę ze sobą normalne kanapki:) Do picia - woda z glukozą lub miodem , drobinką soli i sokiem z jakiegoś cytrusa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekman Napisano 9 Maja 2008 Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 moze dosypywac glukoze do picia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzemowiec Napisano 9 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 dzieki za dotychczasowe odpowiedzi nie jestem diabetykiem ale jednak ze wzgledow zdrowotnych nie moge jesc bananow i ( no moze troche ale czekolady np wcale nie pewnie bede bral kanapki i herbatniki czy cos... raz jeszcze dzieki za wskazowki i czekam na kolejne ! pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 9 Maja 2008 Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 a możesz sprecyzować? bo jeśli chodzi o nadmiar cukru to można jeść czekoladę gorzką, a jeśli chodzi o np uczulenie na kakao/czekoladę to można posilać się krówkami(jedna krówka co jakiś czas) i np batonami typu Corny... poza tym kanapki np z serem(uczucie sytości) i koniecznie sprawdź te herbatniki... już "przestawiłem" na nie 4osoby i nie narzekają na dietę-nie zamula, nie za słodkie, nie roztapia się w ciepłe dni etc Przejrzyj temat o domowych sposobach robienia(pieczenia) energetycznych batonów z musli... było już o tym, jest podany cały przepis i fotorelacja z produkcji... może uda ci się dobierając odpowiednie składniki zrobić ciastko-baton pod twoje wymagania PS w supermarketach można kupić paczkowane ciastka firmy Oskroba, głównie musli, ziarna zlepione miodem, karmelem, lub po prostu w formie kruchych ciastek ze zbożem... pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 9 Maja 2008 Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 U mnie produktem stosowanym do uzupełnienia energii na dłuższych wycieczkach są drożdżówki. Wystarczy mi od 3-5 drożdżówek na cały dzień i power cały czas trzyma i głodu też nie czuję (wszelkiego rodzaju batony, czekolady i inne wynalazki jakoś nie bardzo chcą na mnie na dłuższy czas działać) A co do glukozy to smakuje mi jeżeli są to niewielkie dystanse. Jak jadę powyżej 100 km to nabieram jakiegoś wstrętu do smaku wody z glukozą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 9 Maja 2008 Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Chleb /bułki z szynką lub powidłami - to na mnie dobrze działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 9 Maja 2008 Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Sposób Małysza: bułka z bananem . A w twoim przypadku - może być i bez banana, sama kajzerka. Ja mam po takiej bule przypływ energii niemal natychmiastowy i całkiem długotrwały - a kiedy mija, cóż... parę groszy z kieszeni i kolejna buła Pozdrówko wydajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 18 Maja 2008 Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Herbatniki mają bardzo dużo węglowodanów w sobie (jakieś 80%). Najlepiej faktycznie jakieś kanapki albo drożdżówki - też mają sporo energii w sobie, a na dodatek są sycące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 18 Maja 2008 Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 wszelkiego rodzaju produkty zbozowe to nr 1, jezeli nie to proponuje ryz na mleku te produkty na 100% pobija cala reszte, cukry proste daja dobrego kopa ale na krotko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 20 Maja 2008 Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 mój mix- suszone rodzynki, morele, orzechy itp. rzeczy, które znajdzie się na straganie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 21 Maja 2008 Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Dwie drozdzowki zapite Kubusiem i moge chocby 100km zapindalac . Super bomba energetyczna, po 15 minutach zaczyna dzialac, a trzyma pare godzin . Na maratonach czesto sypie do kieszonki suszone owoce, najlepiej daktyle, albo w ostatecznosci morele. Moga lezec luzem, je sie je w czasie jazdy lepiej niz batony i daja niezlego kopa, bo to praktycznie same weglowodany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endless11 Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Nie moge znaleźć tego tematu o tych domowych sposobach na wyrób tych batonów pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Tych batonów ? Nie wiem o które ci chodzi, ale jeśli chodzi o musli to tu jest przepis: http://mikemtb.org/( pod napisem rower wchodzisz w inne i tam jest przepis na batona energetycznego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 21 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 @endless11: w bB był fajny przepis na domowe ciasteczka :] Jeśli chcesz to podrzuć mi via PM swoj adres e-mail, to Ci podeślę. Daktyle są całkiem, całkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus6 Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Polecam zerkać do tej gazetki. W każdym (lub prawie każdym) numerze jest słowo o odżywianiu. Ja dzięki BBoard zacząłem jeść avocado. Ciasteczka (o których pisze wyżej Adam) miałem obiecane ale cóż... na obietnicach się skończyło. Kobieta "poszła na łatwiznę" i kupuje tylko banany i avocado. Z gotowych produktów to wszelkie "crunchy" - zwierają musli, owoce, orzechy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endless11 Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 dzięki a właściwie pytałem o ten post o którym pisał kolega MateuszA parę linijek wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krokus Napisano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Chcecie mieć energię to pamiętajcie o zdrowym śniadaniu. Najlepiej pełnoziarniste produkty, ale też i węglowodany i białka Z przekąsek które można zabrać w kieszeń na rower polecam... rodzynki a do plecaka owoce, które są soczyste ale i nie pogniotą się podczas jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powwer Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 dobrze najeść się przed wyprawą, a podczas to już kanapki, woda, izotoniki, rodzynki, drożdżówka jest bardzo sycąca i paluszki z sezamem, jak ktoś już wspomniał tanie i bardzo sycące jakieś owoce, jabłko, czy banany, może na krótko działa energia, ale zawsze to jest większa szansa na powrót do domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzepkok Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 polecam też sezamki - mam zawsze 1 albo dwie paczki a do tego suszone figi - to załatwia sprawę ale niestety na krótko przy dłuższych dystansach to już trzeba czymś wypełnić żołądek - drożdżówki są OK - zwłaszcza te z serem pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbata Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Dla mnie mistrzostwo świata to zdecydowanie bułka grahamka z bananem. Tanio, zdrowo i co najważniejsze syci - mnie trzyma na ponad półtorej godziny. Na mnie wszelkiego rodzaju batony, sezamki, czekolady etc. nie wystarczają, jakoś nie czuję po nich kopa, mimo wielkiej ilości kcal jakich dostarczają a uczucie głodu powraca po 30min. Przed jazdą jakieś 3h jem zawsze 2 grahamki z bananem zapite jogurtem - to przeważnie wystarcza mi na 3h wytrzymałościowego, nie lubię brać niczego na drogę, plecak mnie drażni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Bułka i banan, owsianka na śniadanie. Na trasie batony cruchy, corny, banan, zwykła kanapka, żele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Na wypady 100km++ herbatniki, tak z 5 na raz a kolejne porcje wedle uznania. Wypełniają żołądek,dają kopa i są smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.