Wawrus Napisano 9 Maja 2008 Napisano 9 Maja 2008 Witam. Ostatnio w moim rowerze zaczęło coś brzęczeć. Przypuszczam że coś w napędzie bo brzęczy tylko wtedy gdy pedałuję. Najciekawsze jest to że brzęczeć zaczyna przy 23/24 km/h przy przełożeniu 3/7 oraz ok 19/20 km /h przy 3/6. Napęd rozebrałem i wyczyściłem, jednak brzęczenie nie ustąpiło. W sumie to mało prawdopodobne żeby była to korba,bo to nówka i łożyska lepsze(M542). Łańcuch i kaseta raczej takich dźwięków nie wydają. Czy może to być bębenek?(piasta Novatec) Proszę adminów o nie usuwanie tematu.
kabanosdg Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Określ trochę dokładniej te dźwięki - wyczuwalne pod stopami, tarcie, uderzanie, przeskakiwanie?. Napisałeś że masz nową korbę... a kaseta i łańcuch? Może łańcuch źle ci siada na korbie i dlatego - dlaczego przy prędkości 20-25km/h - bo szybciej obracasz i może wtedy są bardziej słyszalne. Sprawdź naciąg i stan łańcucha i kasety. Potem pedały. I daj znać.
Wawrus Napisano 12 Maja 2008 Autor Napisano 12 Maja 2008 Kaseta w stanie dobrym(ok 2k km na 2 łańcuchach), wyczyszczona. Łańcuch tak samo. Pedały też są nowe. Vp na maszynowych łożyskach. Łańcuch zmieniłem na 2 (metoda 2 łańcuchowa) i nadal brzęczy. Wibracji nie ma. Może przy wyjmowaniu korby poluzowałem łożyska i teraz mi brzęczą?
Black Magic Napisano 13 Maja 2008 Napisano 13 Maja 2008 Witam. Miałem ten sam problem... nie wiedziałem co to brzęczy, ale po wyczyszczeniu napędu wszytko w porządku. Jak najbardziej może być to bębenek(takie stukanie bądź mielenie:P)
Baukan Napisano 13 Maja 2008 Napisano 13 Maja 2008 Jakie masz opony? Czasami terenowe opony przy pewnych prędkościach wprawiają cały rower w wibracje, może brzęczeć cokolwiek. Twierdzisz, że tylko przy pedałowaniu bo tylko przy pedałowaniu dasz radę utrzymać w miarę stałą prędkość która powoduje wibracje. Sprawdź naciąg szprych (kiedyś też mi brzęczało i się okazało że jedna szprycha była urwana ale się trzymała na swoim miejscu), obie przerzutki (czy mają luzy), tylny hamulec (luzy), linki (czy przy wibracjach nie brzęczą o ramę).
Wawrus Napisano 16 Maja 2008 Autor Napisano 16 Maja 2008 Wysnułem jeszcze 1 teorię. Możer mam źle ustawiony klocek hamulcowy i przy odpowiedniej prędkości odpna mi się odkształca na tyle aby klocek o nią tarł i wydawał dźwięki. Co wy na to?
Mod Team bogus Napisano 16 Maja 2008 Mod Team Napisano 16 Maja 2008 Sprawdź to się przekonasz. Wszystko może być możliwe.
Wawrus Napisano 29 Maja 2008 Autor Napisano 29 Maja 2008 Okazało się ze to był bębenek. Oddałem koło do serwisu. Wymieniono smar i zlikwidowano luz i cieszę się błogą ciszą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.