Skocz do zawartości

[bębenek] dźwięki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ostatnio w moim rowerze zaczęło coś brzęczeć. Przypuszczam że coś w napędzie bo brzęczy tylko wtedy gdy pedałuję. Najciekawsze jest to że brzęczeć zaczyna przy 23/24 km/h przy przełożeniu 3/7 oraz ok 19/20 km /h przy 3/6. Napęd rozebrałem i wyczyściłem, jednak brzęczenie nie ustąpiło.

W sumie to mało prawdopodobne żeby była to korba,bo to nówka i łożyska lepsze(M542). Łańcuch i kaseta raczej takich dźwięków nie wydają.

Czy może to być bębenek?(piasta Novatec)

Proszę adminów o nie usuwanie tematu.

Napisano

Określ trochę dokładniej te dźwięki - wyczuwalne pod stopami, tarcie, uderzanie, przeskakiwanie?.

Napisałeś że masz nową korbę... a kaseta i łańcuch? Może łańcuch źle ci siada na korbie i dlatego - dlaczego przy prędkości 20-25km/h - bo szybciej obracasz i może wtedy są bardziej słyszalne.

Sprawdź naciąg i stan łańcucha i kasety. Potem pedały. I daj znać.

Napisano

Kaseta w stanie dobrym(ok 2k km na 2 łańcuchach), wyczyszczona. Łańcuch tak samo.

Pedały też są nowe. Vp na maszynowych łożyskach. Łańcuch zmieniłem na 2 (metoda 2 łańcuchowa) i nadal brzęczy. Wibracji nie ma.

Może przy wyjmowaniu korby poluzowałem łożyska i teraz mi brzęczą?

Napisano

Witam. Miałem ten sam problem... nie wiedziałem co to brzęczy, ale po wyczyszczeniu napędu wszytko w porządku.

Jak najbardziej może być to bębenek(takie stukanie bądź mielenie:P)

Napisano

Jakie masz opony? Czasami terenowe opony przy pewnych prędkościach wprawiają cały rower w wibracje, może brzęczeć cokolwiek.

Twierdzisz, że tylko przy pedałowaniu bo tylko przy pedałowaniu dasz radę utrzymać w miarę stałą prędkość która powoduje wibracje.

Sprawdź naciąg szprych (kiedyś też mi brzęczało i się okazało że jedna szprycha była urwana ale się trzymała na swoim miejscu), obie przerzutki (czy mają luzy), tylny hamulec (luzy), linki (czy przy wibracjach nie brzęczą o ramę).

Napisano

Wysnułem jeszcze 1 teorię. Możer mam źle ustawiony klocek hamulcowy i przy odpowiedniej prędkości odpna mi się odkształca na tyle aby klocek o nią tarł i wydawał dźwięki.

Co wy na to?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Okazało się ze to był bębenek. Oddałem koło do serwisu. Wymieniono smar i zlikwidowano luz i cieszę się błogą ciszą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...