Skocz do zawartości

[stery] zintegrowane a półzintegrowane

Martinii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dostałewm wiadomosc od sprzedawcy, od ktorego bede kupowal rame, ze "potrzebne do niej sa stery nabijane 44mm". Poszukalem troche na forum i troche po sklepach internetowych i ogolnie jest pomieszanie z poplataniem w sprawie sterow zintegrowanych i polzintegrowanych. Rozwazalem na razie kupno:

- Accent Airplane: http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=1...;p=%&id=195

- Tioga NS: http://www.rowery-rybczynski.pl/product_in...roducts_id/2616

Na jednych stronach jest opis, ze sa to stery zintegrowane, na innych, ze sa to stery polzintegrowane. Podobnie na forum - po wpisaniu w szukajke 'Tioga NS' i przegladnieciu wynikow w niektorych postach pojawia sie, ze sa zintegrowane a w innych, ze polzintegrowane. Mam juz zamet w glowie :rolleyes:

Z tego co wyczytalem na forum (szczegolnie z postow Mentosa) to stery zintegrowane nie maja oddzielnych misek, tylko lozyska umieszczane sa bezposrednio w glowce ramy, tak? I wygladaja mniej wiecej tak:

headset_is_8.png

Natomiast polzintegrowane, to takie, ktore posiadaja miski oddzielne, wpuszczane w glowke ramy i maja na dole mały 'rancik', tak? I wygladaja mniej wiecej tak:

headset_zs_6_short.png

Jesli tak, to zarowno Accent Airplane jaki i Tioga NS wygladaja na polzintegrowane, bo widac oddzielne miski i rancik u dolu... Tak? Czy cos zle mysle?

Napisano

Tak jak napisałeś - stery o średnicy osadzenia 44mm to stery półzintegrowane (aka. wewnętrzne). W tej kategorii są popularne VP, Accenty, FSA Orbit Z itp. W ramę wbija się najpierw miskę, która wchodzi w całości do wnętrza główki i wystaje tylko "kołnierz". Ten typ jest często (błędnie) nazywany sterami zintegrowanymi.

W rzeczywistości zintegrowane stery nie posiadają misek, a w ramie osadza się bezpośrednio łożyska. Typowa średnica osadzenia to 41mm. akimi sterami sa przedstawione przez Ciebie stery IS-8, czy powiedzmy FSA IS. W rowerach górskich są one stosowane bardzo rzadko, a częściej spotyka się takie w szosówkach.

Temat pojawia się na forum kilka razy w roku i na serio można znaleźć na ten temat wiele.

Napisano

Dzieki, za wyjasnienie/utwierdzenie. Teraz tylko kwestia, ktore wybrac. Dobrze uszczelnione i wytrzymale a jednoczesnie w miare tanie (do okolo 120zl)...

Pozdrawiam

PS.

Moze dobrzeby bylo przykleic ten watek jako 'rozwiewacz watpliwosci' innych na przyszlosc? Skoro nawet strony www sklepow/dystrybutorow moga wprowadzic w blad...

Napisano

Dobrze myślisz!

Stery pół-zintegrowane posiadają oddzielne miski, które nabija się na główkę ramy, zaś stery zintegrowane po prostu wkałada się do głowki ramy, w której są miski. B)

Spóźniłem się trochę z odpowiedzią i zostałem uprzedzony... :rolleyes:

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano
zaś stery zintegrowane po prostu wkałada się do głowki ramy, w której są miski.

No nie całkiem, w sterach zintegrowanych główka ramy jest wyfrezowana (czy tam obrobiona CNC) i bezpośrednio w nią wkłada się łożyska.

Napisano

Dziwne pytanie. Wkładasz takie, do jakich przystosowana jest rama. Sterów zintegrowanych nie włożysz do ramy przystosowanej do półzintegrowanych, tak samo jak półzintegrowanych nie umieścisz w ramie, do której pasują klasyczne.

Co do wyższości jednej konstrukcji na drugą... zakładasz takie, do jakich masz ramę i tyle, ale... Zintegrowane to wg. mnie trochę poroniona konstrukcja. Ponieważ łożysko jest umieszczone bezpośrednio w główce i nie jest osadzone zbyt mocno (po prostu wkłądasz ręką i już), występuje spore ryzyko, że pod wpływem dużych obciążeń i w przypadku niedokładnego spasowania będzie się przemieszczać i uszkodzi się główkę. Zamiast głupiej miski, do wymiany kwalifikuje się wówczas cała rama.

Obecnie stery zintegorwane to domena rowerów szosowych - przy znacznie mniejszych obciążeniach i lepszych warunkach "klimatycznych" ryzyko uszkodzenia jest mniejsze. W MTB nie są obecnie raczej spotykane. Był taki okres w historii, kiedy producenci romansowali z ta konstrukcją (np. cała seria ram Mongoose z konstrukcją główki Front Porch), ale obecnie praktycznie zaprzestali.

Napisano
Kumam. Czyli xtc bedzie przystosowany do polzintegrowanych?

z tym, że sprzedawcy 'półzintegrowane' nazywają 'zintegrowane'...

Napisano

Ok.

Czy ktoś byłby na tyle dobry i mógł zamieścić zdjęcie z główką ramy i sterami w niej?

Mam ramę Kross A6. Są już tam stery pół-zintegrowane. Włożyłem amor. Mostek i... są jakieś luzy. Czegoś tam brak? ;) :mrgreen:

Napisano

Co do tych FSA Orbit CE. Konstrukcyjnie to rzeczywiście jest to ster zintegrowany, ale z nietypową średnicą osadzenia - 42mm. Jest to system opatentowany przez Campagnolo, zwany "Hiddenset". Też wymaga sspecjalnego kształtu główki ramy. Egzotyka na całego :D

Półzinterowane (wewnętrzne, semi-integrated, zero-stack, press-fit, czy jak tam to jeszcze zowią) poznać mozna po średnicy osadzenia 44mm i charakterystycznym kołnierzu, widocznym zwłąszcza na dolnej misce.

Napisano

bardzo wiele sterow polzintegrowanych ma fatalnej jakosci uszczelnienie dolnego lozyska - czesto uszczelnieniem jest jedynie konus widelca ktorego kolnierz zaslania uszczelke lozyska. rozwiązanie marne w eksloatacji - uszczelnienie samego lozyska to za malo i szybko ulega ono zuzyciu.

mając do wyboru kilka roznych modeli warto zwrocic uwage czy konus widelca zakrywa cale lozysko zachodząc na miskę montowaną w ramie. w jeszcze lepszym przypadku konus widelca posiada gumową uszczelkę kontaktową. niestety zdjecia dolączane do sterów często pokazują caly komplet i trudno ocenic jak rozwiazano ten problem. jesli kupujesz stery przez internet to lepiej sie dopytaj jak jest.

• 1 miesiąc temu...
Napisano
stery o średnicy osadzenia 44mm to stery półzintegrowane (aka. wewnętrzne).

Półzinterowane (wewnętrzne, semi-integrated, zero-stack, press-fit, czy jak tam to jeszcze zowią) poznać mozna po średnicy osadzenia 44mm i charakterystycznym kołnierzu, widocznym zwłąszcza na dolnej misce.
Napisano

Zastanawiam się nad wymianą moich sterów Ritchey Zero Logic Integ Pro, dołaczonych do ramki, na KCNC KUDOS-Q1. Czy będę pasować ?

Nie znam się na sterach ale wydaje mi się, że te Ritcheya są zintegrowane ( w ramie są wyfrezowane dziury na łożyska )  ;)

• 10 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Napisano

Dobra a do sterów półzitegrowanych czy zintegrowanych pasują wszystkie widelce na 1/8 (z rurą na 1/8)

Mam szose ze sterami półzintegrowanymi i kupiłem widelec karbonowy i chce go wymienić więc stąd moje pytanie: Czy będzie pasował?

Kupiłem go z zamiarem złożenia nowego roweru ale zmieniłem zdanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...