Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe] Formula Oro K 18 - problem z adapterem

Odys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewien problem, kupiłem w sklepie internetowym komplet hamulców Formula Oro K18. W komplecie są tarcze 180 na przód i 160 na tył. Do hamulców dołączone są adaptery z PM na IS. Kłopot z tym, że mam amortyzator Manitou z mocowaniem na PM. Spytałem telefonicznie sprzedawcę czy to nie będzie kłopot i czy nie będę musiał dokupywać jakiejś przejściówki do hamulca, powiedział mi, że wystarczy jak zdejmę ten który dodali i będzie ok. Uspokoiło mnie to i towar kupiłem.

Niestety instrukcja obsługi wykazała, iż sprzedawca jest trochę niedoinformowany. Okazuje się bowiem, że potrzebny jest adapter PM na PM pod tarczę 180mm.

I teraz tak. Można kupić taki adapter u dystrybutora, tyle, że wraz z tarczą i śrubami za 130 złotych. Nie bardzo mi się uśmiecha taki zakup bo część tej kasy (ta lwia część) będzie zwyczajnie wyrzucona w błoto.

Stąd też moje pytanie, nie wiecie czy można gdzieś dostać takie adaptery same, bez tarcz ? Czy też może jakiś zamiennik będzie pasował ?

Z góry dziękuję i nie ukrywam, że liczę na pomoc.

Pozdrawiam wszystkich.

Sprawdź rozstaw śrub w zacisku i porównaj do sprzedawanych luzem Hayesów (ok. 40-50PLN, powinny być PM-PM) lub nawet Accentow (połowa tego, a wcale nie są złe, w końcu to tylko aluminiowy odlew, PM-PM są na pewno bo sam pytałem, choć co dziwne w katalogu Velo nie uświadczyłem... :P ). Do tego Accenta można jeszcze dostać na "wąski" rozstaw śrub, taki jak w starych Freezerach.

PS. Piszę "wąski" bo nie wiem ile dokładnie to wynosi. Adaptery Hayesa i Accent na 2008 mają rozstaw "szeroki". Może ktoś podrzuci dokładne wymiary? :)

PS2. Ewentualnie zostaje kupić beleczkę z aluminium i chwycić za pilnik :yes: Zresztą ostatnio gdzieś tu się przewinął podobny temat o problemie z adapterem do PM...

Problem rozwiązany. Myślałem nad proponowanymi przez Was rozwiązaniami, ale w końcu skręciłem do rowerowego, kumpel zadzwonił i okazało się, że jako ich stały klient nie ma problemu z zakupem adaptera. Tak więc za dwa dni powinienem mieć to ustrojstwo. Później już tylko nauka hamowania B)

Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat myślę, można zamknąć.

• 2 tygodnie później...

Miałem ten sam problem i dla potomnych podam informację, że do Formuli nie pasuje ani adapter Avid, ani Shimano, ani Hayes (ten ostatni był najbliższy).

W Gregorio możemy kupić sam adapter ale cena...hmmm... lepiej już kupić komplet z tarczą.

Co ciekawe w jednym z warszawskich sklepów ściągnięto mi adapter szybciej niż Gregorio odpisał na mail i co jeszcze ciekawsze za niemalże połowę ceny oferowanej przez dystrybutora :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...