Skocz do zawartości

[tarcza] Markowe czy tani zamiennik

speed565

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Stwierdziłem ostatnio że przydało by się zamienić u mnie w rowerze tarcze z przodu z 160 na 185 mm. Obecnie mam hamulce Shimano Deore hydrauliczne z tarczami Hayes V6.

Moje pytanie brzmi czy będzie różnica w sztywności, grzaniu sie oraz wytrzymałości między Tarczami

Hayes V7 http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=7...;p=%&id=962

(lub innymi markowymi) a powiedzmy

WinZip http://www.allegro.pl/item353070786_tarcza...na_zobacz_.html

??

Bo różnica w cenie jest zauważalna.

Tarcza hamulcowa to na tyle prosty element, że naprawdę trudno mówić o przewadze produktów z napisem od produktów tegoż napisu pozbawionych. Miałem okrągłe tarcze BlackBox (aka WinZip, aka Accent, aka Bop itp..), miałem falowane Accent'y (takie jak te WinZipy z podanej przez Ciebie aukcji), teraz mam Shimano (teoretycznie XT) i różnic, poza oczywiście stroną wizualną, nie zauważyłem. Miałem tylko jedne tarcze, które odstawały od innych - wykonane przez Nusiu - materiał był kiepski i pod wpływem temperatury się gieły, by potem znów wyprostowac się po ostygnięciu. W przypadku fabrycznie produkowanych tarcz róznice nie są chyba tak wielkie, by warto było dopłacać tyle kasy.

Jak nie zależy Ci na jakimś oryginalnym kształcie, to po co przepłacać?

Nie wypowiem się może co do różnic między tanią a drogą (bo mam pierwsze tarcze) ale taką falowaną tarczę jak z aukcji: http://www.allegro.pl/item353070786_tarcza...na_zobacz_.html

kupowałem u tego gościa na allegro : http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=4365812

w cenie 10,50 za sztukę (bez śrub) tarcza identyczna sygnowana jako tektro, miał w tej samej cenie 160mm i 180mm . Warto zadzwonić i zapytać bo kupowałem u niego na telefon , tzn. nie miał akurat wystawionej już na allegro - znalazłem w zakończonych. Może coś mu zostało bo różnica w cenie jest znacząca.

Generalnie tarcze są robione z nierdzewki z większą zawartością węgla. Można oczywiście wierzyć w to, że ten sam gatunek stali jest lepszy w Japonii niż w Polsce, tyle, że przeczą temu certyfikaty. A dalej ? Dalej to masz prasę i formę która naciska i wycina tarczę. Różnić produkcyjnych na tym etapie nie ma.

Różnice mogą być jeśli chodzi o grubość tarczy od różnych producentów.

A tak przy okazji, to nieźle zdzierają za te tarcze.

Również mam te tarcze Tektro od wyżej podanego sprzedawcy. Wersja 180 mm. Nie ma żadnych różnic na minus w porównaniu z poprzednimi tarczami Shimano. Na plus natomiast mogę im zapisać to, że mniej dzwonią, mimo większej średnicy.

A ja niestety widzę różnicę między tarczami.. Miałem kiedyś tarcze accenta i tarcze tektro - 203 i 180mm... Podczas szybszej jazdy strasznie dzwoniły, nie wiem czy nagrzewały się mniej niż bardziej niż hayesy które teraz mam, ale denerwowały mnie właśnie dzwonieniem :D

To może być efekt tego z jakiej zrobione są blachy.

Są różne gatunki stali nierdzewnej, niektóre są bardziej miękkie drugie bardziej twarde, różnią się także sprężystością no i oczywiście ścieralnością. Ponadto każda blacha, nawet zimnowalcowana, ma jakieś naprężenia wewnętrzne. To oznacza, że dwie tarcze wycięte z tego samego arkusza mogą zachowywać się różnie. I to chyba zdarza się każdemu producentowi. Moi kumple mają hamulce Oro K18 i u jednego z nich też tarcze grają. Tak więc ten problem zdarza się najlepszym. Nie wiązałbym go z tym czy są to tarcze oryginalne czy też podróby. Ot zwyczajnie zdarza się.

Zresztą jestem zdania, że jest to też kwestia niedostatecznej regulacji.

Ja różnic w sile hamowania nie widzę - tarcze 160mm (9 śrub), zaciski XTR.

Za to tarcze Shimano na mokro strasznie piszczały, a Tektro piszczeć nie chcą... :)

No i wykonanie Tektro jest zdecydowanie lepsze - krawędzie po tłoczeniu lakierowane, z zewnątrz przetoczone... i 3 x tańsze.

i Tektro lżejsze są - o jakieś 20 gramów na sztuce :)

tarcza na 9 śrub ? pierwsze słysze :D

Rety... literówka się zakradła i tyle... inteligentny człowiek domyślił się że o 6 srub chodzi...

Ja to pierwszy raz o śrubach słyszę... :)

----------------------------------------------------------------------------------------------

Tarcza z fotki ma błąd konstrukcyjny - dlatego wytarcie jest wklęsłe, a nie płaskie... aż strach nowe klocki założyć :(

na zdjęciu jest tarcza Hayesa, oryginalna z hamulca HFX9, używana przez sporej wagi osobnika. poczytać o tym można tu: http://tinyurl.com/48vzlm

te tarcze tak się właśnie zużywają - ja mam mechaniki HMX1 z takimi samymi tarczami i objaw zużycia jest identyczny, tzn wklęsłe wyżłobienia.

błąd konstrukcyjny? hmmm... możliwe - co dokładnie masz na myśli?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...