Salvin Napisano 5 Maja 2008 Napisano 5 Maja 2008 Witam Jestem posiadaczem tego amora i mam następujący problem: do mojej wagi proponowane ciśnienie w tabelce na stronie foxa to minimum 75 psi. Już teraz mam 70 psi - amor wykorzystuje jakieś 70 % skoku i mam praktycznie pewność, że nie będę go katował bardziej. W związku z tym czy powinienem jeszcze obniżyć ciśnienie czy może te 30 % to taka potrzebna rezerwa na wypadek nieprzewidzianych sytuacji?
kabanosdg Napisano 5 Maja 2008 Napisano 5 Maja 2008 W manualach do amorów zawsze podawane są przedziały wagowe a do nich ciśnienia... a nie konkretnej ilości kg. Pompowanie amorów to sprawa doświadczalna. Wychodzisz z ustawienia zalecanego w instrukcji a następnie testujesz jak działa. Potem odpowiednio dodajesz albo ujmujesz. Ustawienie amora powinno zaczynać się ustawieniem SAG - jeżeli masz dobrze ustawiony to amor będzie działał jak trzeba. Napisałeś że amor ugina ci się 70%, ale gdzie - przy zwykłym naciśnięciu czy skoku z 0,5m wysokości? Ustaw odpowiedni SAG i po problemie.
Salvin Napisano 6 Maja 2008 Autor Napisano 6 Maja 2008 70 % to maksymalne ugięcie jakie zanotowałem od początku posiadania tego amorka.
tobo Napisano 6 Maja 2008 Napisano 6 Maja 2008 tak naprawde to mozna stwierdzic jakie jest cisnienie optymalne dla ciebie tylko eksperymentalnie - tak jak napisane wyzej. ja w moim foxie - choc to inny model - mam cisnienie 10% nizsze niz zalecane przez producenta.
plan Napisano 10 Maja 2008 Napisano 10 Maja 2008 hej, te widelce tak mają! mam f100 rl i jest podobnie, nie wykorzystuję całego skoku nawet przy mocnym zmniejszeniu ciśnienia. Poszukaj sobie na zagranicznych forach opinie o tym. Wiele osób uważa, że FOX to przeceniana marka... z tym się akurat nie zgodzę, choć mój właśnie pluje olejem (ma rok około). pozdro
tobo Napisano 12 Maja 2008 Napisano 12 Maja 2008 twoj pluje olejem a ty nie uwazasz ze przeceniona marka? to tak jakbym kupil wypasiony samochod ktory mialby sporo usterek ale uparcie twierdzil ze to dobry samochod. tak poza tematem: fox za cene w polsce jest widelcem baaardzo przeplaconym. cena adekwatna do jego jakosci to cena w stanach lub na polskim allegro. oferowane przez niego dzialanie zdecydowanie nie jest warte tyle ile wola cult bikes.
Sławek Napisano 15 Maja 2008 Napisano 15 Maja 2008 tobo, nie patrzmy na ceny u polskich dystrybutorów jakiegokolwiek sprzętu. Są one grubo zawyżone i nie sądze żeby ktokolwiek tam kupował... Realna cena nowego foxa to nie więcej niż 2000zł i tej ceny jest warty. Podobnie jest z avidami juicy ultimate, w Harfie cena jednego hamulca jest identyczna jak cena 2 hamulców na allegro. Ale już niedługo, dystrybutorzy powoli ustępują miejsca tanim sklepom internetowym i z czasem obniżają ceny, za pare lat może wszystko się wyrówna
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.