Skocz do zawartości

[amortyzator] FOX F80 RL - dobór ciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Jestem posiadaczem tego amora i mam następujący problem: do mojej wagi proponowane ciśnienie w tabelce na stronie foxa to minimum 75 psi. Już teraz mam 70 psi - amor wykorzystuje jakieś 70 % skoku i mam praktycznie pewność, że nie będę go katował bardziej.

W związku z tym czy powinienem jeszcze obniżyć ciśnienie czy może te 30 % to taka potrzebna rezerwa na wypadek nieprzewidzianych sytuacji?

Napisano

W manualach do amorów zawsze podawane są przedziały wagowe a do nich ciśnienia... a nie konkretnej ilości kg. Pompowanie amorów to sprawa doświadczalna. Wychodzisz z ustawienia zalecanego w instrukcji a następnie testujesz jak działa. Potem odpowiednio dodajesz albo ujmujesz. Ustawienie amora powinno zaczynać się ustawieniem SAG - jeżeli masz dobrze ustawiony to amor będzie działał jak trzeba.

Napisałeś że amor ugina ci się 70%, ale gdzie - przy zwykłym naciśnięciu czy skoku z 0,5m wysokości?

Ustaw odpowiedni SAG i po problemie.

Napisano

tak naprawde to mozna stwierdzic jakie jest cisnienie optymalne dla ciebie tylko eksperymentalnie - tak jak napisane wyzej. ja w moim foxie - choc to inny model - mam cisnienie 10% nizsze niz zalecane przez producenta.

Napisano

hej, te widelce tak mają! mam f100 rl i jest podobnie, nie wykorzystuję całego skoku nawet przy mocnym zmniejszeniu ciśnienia. Poszukaj sobie na zagranicznych forach opinie o tym. Wiele osób uważa, że FOX to przeceniana marka...

z tym się akurat nie zgodzę, choć mój właśnie pluje olejem (ma rok około). pozdro

Napisano

twoj pluje olejem a ty nie uwazasz ze przeceniona marka? ;) to tak jakbym kupil wypasiony samochod ktory mialby sporo usterek ale uparcie twierdzil ze to dobry samochod.

tak poza tematem: fox za cene w polsce jest widelcem baaardzo przeplaconym. cena adekwatna do jego jakosci to cena w stanach lub na polskim allegro. oferowane przez niego dzialanie zdecydowanie nie jest warte tyle ile wola cult bikes.

Napisano

tobo, nie patrzmy na ceny u polskich dystrybutorów jakiegokolwiek sprzętu. Są one grubo zawyżone i nie sądze żeby ktokolwiek tam kupował... Realna cena nowego foxa to nie więcej niż 2000zł i tej ceny jest warty. Podobnie jest z avidami juicy ultimate, w Harfie cena jednego hamulca jest identyczna jak cena 2 hamulców na allegro. Ale już niedługo, dystrybutorzy powoli ustępują miejsca tanim sklepom internetowym i z czasem obniżają ceny, za pare lat może wszystko się wyrówna ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...