dizy Napisano 14 Maja 2005 Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Cześć Mam problem z łańcuchem a mianowicie z rdzą na nim.O koło 3 miesięcy temu złożyłem sobie rower (kupiłem:łańcuch,kasetę,piaste,korbe).Postanowiłem go trochę podczyścić, nabyłem maszynkę do rozpinania ogniw a także oliwke(finish line) i to czyszczenia benztne ekstrakcyjną.Gdy rozkułem łancuch zobaczyłem na nim rdzę(w niektórych miejscach),włożyłem go do butelki z benzyną,pomieszałem trochę i włożyłem go do następnej butelki z benzyną ,w tej siedział około 5 godzin.Wyjołem go i zobaczyłem rdzę jest w niektórych miejscach. Co mam zrobić??????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxide Napisano 14 Maja 2005 Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 nie polecam czyszczenia benzyna...... najlepsze sa specjalne odtłuszczacze ewentualnie nafta, wez sobie kubeczek po lodach, nalej troche, i nawet nie odpinajac lancucha wkladaj po kawalku i czysc szczoteczka, czekaj az wyschnie i od razu smaruj, nie wiem czy ta rdze da sie jakos usunac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikuss Napisano 14 Maja 2005 Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Nafta tylko pozornie jest leprza ale nie odparuje do końca zostawiając taki tłusty osad dlatego bezyna jest leprza. dlatego zrób tak jak pzedmówca mówi ale uzyj do tego bezyny ekstrakcyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRochee Napisano 14 Maja 2005 Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 benzyna => rozcieńczalnik ekstrakcyjny najbardziej porządana rzecz, już o tym pisaliśmy panowie :cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 14 Maja 2005 Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Dizy w wyszukowarce znajdziesz wyszstko na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Ja właśnie włożyłem w beznyne i zardzewiał .Co mam teraz zrobić kupić sobie nowy czy coś zrbis z tą rdzą (jest jej troche ale nie duzo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxide Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 a mówilem zeby nie wkladac w benzyne jak cos to do kubeczka i czyscic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Ale kupić sobie nowy czy z rdzą można jeździc i nic to nie spowoduje?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 poprostu czyszczenie nie polega na samym trzymaniu w benzynie!!!!!, po czyszczeniu ( co zajmyuje 5 minut ) trzeba nasmarować, poza tym jakl łańcuch jest zardzewiały to ani benzyna ani ropa czy nafta nic nie pomoże bo nie jest przecież odrdzewiaczem!!!!! jak łańcuch jest ostro zardzewiały to wypłukaj go tak jak w bezynie tylko Coca-Coli. będzie wtedy bez rdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxide Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 sproboj z odrdzewiaczem i jak sie uda odrazu nasmaruj ! jesli bedzie w kiepskim stanie pomoze jedynie kupno nowego lancucha i uwaga na przyszlosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 sproboj z odrdzewiaczem i jak sie uda odrazu nasmaruj ! jesli bedzie w kiepskim stanie pomoze jedynie kupno nowego lancucha i uwaga na przyszlosc dokładnie, Cola jest chyba najtańszym odrdzewiaczem na rynku, i do tego bardzo skutecznym!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsy Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Cześćbutelki z benzyną ,w tej siedział około 5 godzin.Wyjołem go i zobaczyłem rdzę jest w niektórych miejscach. Ile :?: :!: :!: Przeciez ekstrakcyjna wysusza jak diabli. Kapiel pol godzinna w zupelnosci wystarczy przy bardzo brudnym lancuchu. Nic dziwnego ze zardzewial. Przy lancuchach stosunkowo czystych wystarczy kilkominutowe (2-5 min) trzepanie w butelce. Potem od razu lancuch na smarowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 A czy ten łańcuch jest dobrze umyty.Wlałem troszeke oliwki do jednego ogniwa i lżej chodzi od pozostałych (czy jest możliwość że jest tam piasek albo dobrze się nie umył-łańcuch) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 czyli lancuch zardzewial od benzyny???Pierwsze slysze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikuss Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 To niemozliwe zeby łańcuch zardzewiał od tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxide Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 moze bylo tam cos wiecej oprocz benzyny, lol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 a moze tylko to wlasnie plukanie odslonilo ogniska rdzy ktore wczesniej sprytnie sie ukryly pod ciemna warstwa "smaru"? albo to byla rdza w plynie... :cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikuss Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 na pewno tak było. Przeciez więkrzosc forumowiczów myje w benzynie i nikt nie zgłaszał podobnych żeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Z góry dzięki za tak szybką odpowiedź(pozytywnie dździwiony) Mogło tak być ,że rdza była przed tem na łańcuchu A może zamiast coca coli kupić odrdzewiacz???? Włożyć do butelki z np.coca colą i mieszać z 5 m inut potem wyjąć i nie będzie rdzy????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikuss Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 To jest więcej niz pewne ze rdza była tam wczesniej. Ja bym kupił nowy łańcuch, bo rdza na starym i tak wyjdzie i tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 15 Maja 2005 Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Z góry dzięki za tak szybką odpowiedź(pozytywnie dździwiony) Mogło tak być ,że rdza była przed tem na łańcuchu A może zamiast coca coli kupić odrdzewiacz???? Włożyć do butelki z np.coca colą i mieszać z 5 m inut potem wyjąć i nie będzie rdzy????? możesz i odrdzewiacz , ale zapłacisz więcej a pewności że będzie skuteczniejszy niebędziesz miał. Coca-Cola jest bardzo dobra do odrdzewiania, był nawet kiedyś test odrdzewiaczy w Bike Boardzie i Cola zdobyła chyba nawet pierwsze miejsce 8) :mrgreen: :grin: możesz spróbować z butelką i Colą w środku, z tym że w tym przypadku możesz ( nawet powinieneś ) poczekac dłużej niż 5 minut, w Coli na pewno Ci łańcuch niezardzewieje. ps. poza tym pieczołowicie smaruj łańcuch to taka sytuacja się nie powtórzy. [ Dodano: 2005-05-15, 22:40 ] pps. po tym zabiegu Cola oczywiście do picia raczej się nie nadaje :mrgreen: :mrgreen: :grin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 16 Maja 2005 Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Ale spmarować- to oliwką finsh line tylko tak ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikuss Napisano 16 Maja 2005 Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Najleprze do tego bybyło finsh line ale są inne takie oliwki. Ale sam uzywam filnish line i jest dobre. Choć drogie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxide Napisano 16 Maja 2005 Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 chyba ze masie kilka bonusowych opakowań reklamowych ale starcza na dosyc dlugo kupiona buteleczka z oliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikuss Napisano 16 Maja 2005 Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 ale starcza na dosyc dlugo kupiona buteleczka Z tym sie zgodze swoją kupiłem ponad rok temu oliwki uzywałem dosć często i teraz sprawdziłem i jest około 30 ml a sama buteleczka ma 60 i zapłaciłem za nią coś ponad 20 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.