pigla Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Witam, mam lekki problem z moim napędem a dokładnie z przełożeniami 2-4 2-5. Na tych przełożeniach przy kasecie ósemce nie powinno się nic dziać (tak z mojej wiedzy wynika ), jednakże w moim przypadku gdy trochę mocniej nadepnę na pedał to albo czuje jak łańcuch "skacze" po koronkach lub przerzutka zmienia przełożenia. Dodam, że cały napęd ma przejechane około 2k przerzutka to poczciwa Acera z 2006r. Regulacja całego napędu nie przyniosła poprawy sytuacji. W "stresie" objawy te pojawiają się również na cięższych przełożeniach (2-6). Gdzie może leżeć przyczyna i jak zaradzić tej dolegliwości.
Myszek Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Nie wymieniałeś łańcucha ostatnio ? Takie objawy są, gdy dasz nowy łańcuch do starej kasety.
sosna119 Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Łańcuh wyciągnięty, albo koronka wycięta. Przyjrzyj się dokładnie temu jak łańcuch układa się na koronce. Jeżeli "na górze" niedokładnie trafia w zęby to znaczy, że jest do wymiany. Przyjrzy się też profilowi zębów, na koronce 4 i 5. Jeżeli przypominają "kolce" to kaseta do wymiany. To przecież chyba najczęściej używane przełożenia. (Inna sprawa, że ja na wolnobiegu (7) przejechałem już 4,5tys. km i jeszcze nie skacze łańcuch)
Mod Team bogus Napisano 4 Maja 2008 Mod Team Napisano 4 Maja 2008 Tak jak piszą poprzednicy. Łańcuch i kaseta prawdopodobnie będą do wymiany. Ja jedną kasetę i łańcuch załatwiłem po 1500 km.
Quattro Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Podepnę się pod temat. Jak mocniej depne łańcuch skacze mi na najmniejszej tylnej koronce, tzn. na 9. Ale tylko i wyłącznie na tej, na żadnej innej. Cały napęd ma przejechane jak na razie ~ 250 km, zresztą jak i rower. Wcześniej wszystko było ok, to dopiero zaczęło się dziać po tym jak zdjąłem łańcuch i czyściłem go w benzynie. Wiecie o co chodzi ?
QWEY564 Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 bardzo masz wypiłowaną zebatkę?? sprawdź stopień zużycia najmniejszej koronki porównując z innymi... -zgaduję że preferujesz niską kadencję i często jeździłeś właśnie na 3x9 moim zdaniem 250km to może być zbyt mało żeby zajechać napęd(ale wszystko zależy od napędu i terenu w jakim jeździsz). ja bym pojeździł jeszcze trochę, może się "dotrze" i nie będzie skakać... albo zawieź to prosto do serwisu(jak masz gwarancję).
sosna119 Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Spróbuj wykręcić delikatnie śrubkę... L (?) Mam nadzieję, że nie pomyliłem śrubek... Może po prostu łańcuch "nie schodzi do końca na to przełożenie" i skacze przy mocniejszym obciążeniu.
Quattro Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 bardzo masz wypiłowaną zebatkę??sprawdź stopień zużycia najmniejszej koronki porównując z innymi... -zgaduję że preferujesz niską kadencję i często jeździłeś właśnie na 3x9 Wypiłowaną ? O co chodzi ? Rzuciłem okiem i najmniejsza nie różni się od pozostałych. Kadencję, preferuję raczej niską (no bez przesady - taką pośrednią), ale najczęściej jeżdżę 3x7, 3x8, a 3x9 bardzo rzadko. moim zdaniem 250km to może być zbyt mało żeby zajechać napęd(ale wszystko zależy od napędu i terenu w jakim jeździsz). ja bym pojeździł jeszcze trochę, może się "dotrze" i nie będzie skakać... albo zawieź to prosto do serwisu(jak masz gwarancję). Nie możliwe, że zajechałem bo na razie w terenie to mało jeździłem, a gdyby nawet to i tak ostro nie jeżdżę Spróbuj wykręcić delikatnie śrubkę... L (?) Mam nadzieję, że nie pomyliłem śrubek... Może po prostu łańcuch "nie schodzi do końca na to przełożenie" i skacze przy mocniejszym obciążeniu. Ok pokombinuje jeszcze ze śrubką, ale wydaje mi się że to nie w tym rzecz, ponieważ łańcuch schodzi gładko z 8 na 9.
koncertownik Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Przy takim małym przebiegu żużycie jest naprawdę niezauważalne, problem może być właśnie z przerzutką z tyłu.
uchmanek Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 jak juz kombinowac z ktoras srubka, to raczej z H .
Mod Team bogus Napisano 4 Maja 2008 Mod Team Napisano 4 Maja 2008 Tak, śrubka H lub jeszcze niedotarty napęd. Takie rzeczy się zdarzają. Jeśli po następnych kilkudziesięciu kilometrach jazdy na 3x9 nie przejdzie to jedź na gwarancję z tym.
pigla Napisano 4 Maja 2008 Autor Napisano 4 Maja 2008 Niestety nie miałem dziś aparatu w ręce więc nie mogę pokazać jak wygląda moja kaseta, ale wasza diagnoza jest chyba prawidłowa. Dziś przypatrzyłem się dobrze kasecie i widać jak większość ząbków jest ostro zakończonych. Niestety czekają mnie wydatki a chciałem kupić sobie okularki . A co możecie polecić za kasetę i łańcuch dla osoby ważącej około 100, aby oparło się jej ciężkiej stopie przez więcej niż 2k ? Dodam, że miałem coś takiego w zestawie: kaseta: SRAM PG-830 łańcuch: KMC Z 72
Adik Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Polecam niedrogi zestaw. Kaseta Sunrace 11-30 i łańcuch Pc48 http://www.allegro.pl/item341855546_suuupe...0z_zobacz_.html http://www.allegro.pl/item341855548_lancuc...zy_do_8ki_.html http://www.allegro.pl/item349053713_super_...hg_50_nowe.html o wiele tańszy wariant, może też da radę?
uchmanek Napisano 7 Maja 2008 Napisano 7 Maja 2008 az nie chce sie wierzyc, ze zalatwiles naped w 2k km. i to jeszcze przelozenia 2-4/5.
sosna119 Napisano 7 Maja 2008 Napisano 7 Maja 2008 Mocne kręcenie pedałami, nauka "wheelie", a także "zapiaszczony" łańcuch potrafią zdziałać "cuda"
koncertownik Napisano 7 Maja 2008 Napisano 7 Maja 2008 Ostre przyspieszanie na twardych przełożeniach, jak i ostre ciśniecie pod górkę również...
Mod Team bogus Napisano 8 Maja 2008 Mod Team Napisano 8 Maja 2008 Nie chwaląc się ja załatwiłem kasetę po 1500 km . Pękła koronka, a pozostałe zęby kasety też nie były w dobrym stanie.
Splr Napisano 9 Maja 2008 Napisano 9 Maja 2008 Panowie, nie chwaląc się, jak kiedyś miałem wagę Pudziana to na Altusa potrzebowałem dwa tygodnie
Mod Team bogus Napisano 10 Maja 2008 Mod Team Napisano 10 Maja 2008 Ale Altus to straszny badziew (nie obrażając nikogo). A my mówimy o sprzęcie klasy chyba średniej. Przepraszam za OT.
Maciek764 Napisano 11 Maja 2008 Napisano 11 Maja 2008 Az tak wielkich roznic nie ma jak by ci sie wydawalo... Ach marketing...
Splr Napisano 20 Maja 2008 Napisano 20 Maja 2008 Policzmy: Altus "wysiądzie" po 14 dniach, w roku mamy 25 zakupów, to mój Wippermann za ok 120 PLN, co go zarzynam od prawie roku, jest jak najbardziej opłacalny!
pigla Napisano 22 Maja 2008 Autor Napisano 22 Maja 2008 Dziś postanowiłem rozkręcić mój napęd w przerwie od pisania pracy inż Tak wygląda moja kaseta: Moje pytanie, czy jeszcze na coś się nada ta kaseta? Niektóre ząbki są naprawdę ostre. Czy już mam wymienić kasetę i łańcuch (kupiłem już) czy jeszcze trochę mogę pokatować to co mam?
Mod Team bogus Napisano 22 Maja 2008 Mod Team Napisano 22 Maja 2008 Zęby kasety mają straszne zadziory. Możesz na tym jeździć, ale skoro już przeskakuje to wymień.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.