Skocz do zawartości

[sztyca] Jaka do 60zł - 400mm

Arkadius88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pytanie jak w temacie... Szukam sztycy o długości 400mm gdyż moja 350mm jest wyciągnięta prawie na maxa a nie chcę nadwyrężać komina w ramie (GF Wahoo). Szukam czegos taniego (nie liczę PRZESADNIE każdego grama ale nie chcę też kloca :)), zastanawiałem się nad Accentem albo Ritcheyem Logic. Co Wy proponujecie? Co w tej cenie jest najlżejsze, najbardziej wytrzymałe, najbardziej opłacalne... Przy okazji - czym różni się Accent SP-428 od SP-408??

Pozdrawiam i czekam na opinie

Arek

Napisano

accent wazy calkiem znosnie jak na sztyce za 40parę złotych. wykonanie ok. ritchey ma bardzo marną anode. wzialbym sztyce accenta - uzywalem takich dwie i bylem zadowolony.

Napisano

Arkadius88

Jakby Ci się chciało przeczytać opisy na stronie Velo to byś wiedział, czym się różnią... :)

SP-428 ma inne jarzmo, ma mniej średnic do wyboru i jej długość to 350mm, na dodatek jest lżejsza.

SP-408 cięższa, inne jarzmo, chyba wszystkie możliwe średnice, długości 350 i 400 mm.

Napisano

Właśnie teraz doczytałem... Szkoda że nie ma SP-428 o długości 400mm ;/ No ale jakoś przeżyję to dodatkowe 50gram :) Bo tyle różni się chyba wersja cieniowana od niecieniowanej (oczywićcie tak czy siak 400mm będzie cięższe od 350mm które podają przy wadze :)) Chyba nie pozostaje nic innego jak zdecydowac sie na SP-408.

Koncertownik przyglądałem się zdjęciom i nie widzę różnicy... po prostu są pokazane w innym świetle i od innej strony... Tak mi się wydaje ;) Ewentualnie MINIMALNE róznice w kształcie ale ogólnie mechanizm ten sam :)

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

Arek

Napisano

koncertownik ma rację. 408 ma masywniejsze jarzmo mocowania siodła. Aha, wybierając sztycę pamiętaj, że Accent nie ma setbacku, tak jak jest to w Ritchey'u, i siodło jest mocowane dwiema śrubami - w Ritchey'u tylko jedną.

Napisano

Arkadius88

A jaką masz wewnętrzną średnicę rury podsiodłowej?

Tak dla ciekawości dodam, że sztyca Accent SP-408 w rozmiarze 30,2 i długości 400 mm waży około 320 g, także jest niestety klockiem...

Ale Ritchey chyba waży też coś koło tego.

Napisano

w logicu jest kiepskie jarzemko, posiadam takowego i co jakis czas siodelko mi sie podnosi mimo zakrecania sruby na maxa.... sruba sie samoczynnie luzuje i siodelko sie podnosi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...