Bulo Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Siema jestem tutaj nowy. Będę składał swój 1 rower i mam kilka pytań : 1.Co sądzicie o firmie Author ? 2.Co to znaczy że rama jest potrójnie lub podwójnie cieniowana ? 3.Słyszałem że ramy potrójnie cieniowane łatwiej sie łamią i skrzypią w okolicach miejsca na suport czy to prawda ? wiecie cos na ten temat ? 4.Co sądzicie o ramie Author Context ? http://www.velo.com.pl/ww...=30&p=%&id=1694 5.Będzie dla mnie odpowiednia na 1 rower ? Mam zamiar jeździć po szosach i w terenie (głównie błoto) 6.Rozmiar '19 będzie dla mnie dobry ? mam 182 cm wzrostu i waże 73 kg Sory ze tak dużo pytań ale jestem tutaj nowy i chce sie wszystkiego dowiedziec przed moim 1 zakupem ;p Czekam na odpowiedzi . Pozdro;]
Rulez Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Za wielu opinii nie będzie, starsze Authory potrafiły sie łamać, ale ta rama to nowy model - jeszcze nie przetestowany. Stop Alu 6061 - czyli to samo co np. Kross A4. 19" powinno być OK. - bedzie zwrotny, można też rozważyć 20". Rama potrójnie cieniowana - ścianka ma 3 różne grubości - w środku jest cieńsza, na końcach , przy spawach - cieńsza.
ulvgar Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Przy 182 cm wzrostu zastanawiałbym się nad 20" i krótkim mostkiem. W tym przedziale cenowym ciężko znaleźć coś lepszego. Jak szosa i błota to może lepiej przełajówka? Paru znajomych jeździ na Authorach (Vision 05'-08', Traction, Egoist) i nie mają powodów do niezadowolenia, tym bardziej, że Velo szybko załatwia sprawy gwarancyjne. SPrawę cieniowania Rulez wyjaśnił.
Rulez Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 1- poprawiam swój poprzedni post - ścianka ramy przy końcach jest oczywiście grubsza, cieniowanie daje obniżenie wagi ramy. 2- rama jest zaprojektowana pod amortyzator o skoku 100 mm, założenie amora o skoku 80 mm bedzie skutkowało nerwowym prowadzeniem roweru
koncertownik Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Warto również wspomnieć, że nowe Authory są krótsze od modeli zeszłorocznych w tych samych rozmiarach, więc nie mają już tak bardzo atrakcyjnej geometrii. Ja posiadam Tractiona z roku 2005 w rozmiarze 19 cali i jego geometria jest dla mnie rewelacyjna, teraz musiałbym zakupić 20 cali żeby mieć tą samą długość, co już nie jest takie fajne bo zmniejsza się przekrok.
Odys Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 A ja bym sobie 20stkę odpuścił. Wydaje mi się, że zwyczajnie za duże ryzyko obicia jajek. Co nie należy do przyjemnych spraw.
Rulez Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Zgadzam się z koncertownik, właśnie dlatego zaproponowałem 20" , wg. mnie, stara geometria była lepsza ...
koncertownik Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Właśnie przy moim wzroście (187 cm) mógłbym się zastanawiać nad 20-stką, ale autor tematu jest trochę niższy i 20-stka najzwyczajniej może być dla niego już za duża, o tyle, że przekrok będzie niebezpiecznie mały. Także 19 cali jako rozmair ramy byłby chyba najlepszy, a że długość już nie ta sama to inna sprawa...
Bulo Napisano 3 Maja 2008 Autor Napisano 3 Maja 2008 Widze że opinie na temat rozmiaru ramy są podzielone . W przyszłym tygodniu wybiorę się do sklepu Authora i przymierze ramy . A jeszcze jedno pytanie zna może ktoś z was osobe która posiada tą rame ( author context ) albo macie może jakieś zdjęcia tej ramy ale robione "na żywo" o ile można to tak nazwac ;p chodzi mi o zdjęcia które robił jakiś posiadacz tej ramy a nie takie z neta...
topol Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Context wydaje mi się odchudzonym tractionem.Lżejszy o 100g poprzez jedno cieniowanie więcej,malowanie rzecz jasna również inne.Dla mnie dość szablonowe i psuje wygląd ramy. To tylko MOJE odczucia ,Ty możesz mieć inne.O test ramy ciężko będzie bo to nowe dziecko.Chyba ze zadowolisz się ramą,rowerem przejechanym 1000km i ktoś Ci taką opinie wystawi.Za adekwatna opinia raczej nie będzie,tu trzeba czasu! Posta pisze jako posiadacz tractiona 06 i za specjalnie w tresci go nie wychwalam.Wybór ma być twój. Pamiętaj również,że waga ramy podawana katalogowo to rama bez haka,sterów,obejmy. po cichu podpowiem,że dobry wybór.
ulvgar Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Jechałem na nowym Visionie 19" i powiem, że przy moim wzroście (184 cm) było całkiem wygodnie. Musiałbym dla porównania przejechać się na 20" i wtedy bym oceniał który rozmiar brać. Proponuje autorowi tematu przymierzyć się do któregoś rozmiaru i wtedy podjąć decyzję.
uzny84 Napisano 31 Lipca 2009 Napisano 31 Lipca 2009 witam; mam a raczej miałem rame autor context 2008, bo dzisiaj oddałem do sklepy w ramach reklamacji; pstykało cos az wrescie zaczęła strzelac i nic nie wyszło ...rama do wymiany, przejechane 1400km w lekkim terenie, miałem pecha co do ferelnej sztuki i nastapiło zmeczenie materiału i pekła; umółwiłem sie po reklamacji dopłacam kase i biore vision lub egoist; ogólnie była fajna ramka tylko ,ze ferelna;pozdrwaiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.