Skocz do zawartości

[dieta]Kawa a skurcze - wypłukiwanie magnezu?

MarcinGoluch

Rekomendowane odpowiedzi

Warto tutaj zauważyć, że wody o małej ilości odpowiednich jonów, więcej rzeczy wypłukują niż wpłukują, że się tak kolokwialnie wyrażę. Dlatego warto patrzeć jaką wodę się pija, i żeby nie była, o zgrozo, najtańsza. To tak odnośnie tego, że kawa be, a woda super.

Tak kolega dobrze prawi.

Mineralna tak, źródlana nie. Zresztą warto zapytać wujka google o to.

Ja preferuję wszelakie rodzaje muszynianek, staropolanek i piwniczanek. I mimo że najbardziej ze wszystkich lubię zieloną muszyniankę to za każdym razem kupuję zgrzewkę innej wody mineralnej. Jak się napiję źródlanej to smakuje mi jak przegotowana z czajnika. A podobno głównie ludzie kupują źródlaną...

nic tak nie wypłukuje magnezu i nie tylko jak stres

co do wody racja ,czystą lepiej przyprawić czymś (nie kojarzyć z ogórkiem :nuke: )

czekolada bomba ,tylko te kalorie, mmmmmmm zwłaszcza do kawy

ale na szczęście wybór jest duży,z cukrem ,bez ,słodkie takie ,śmakie ,do woli

picie kawy ograniczam do jednej z rana (za to parzonej i dosc mocnej) i z mojego doswiadczenia wynika ze nawet uzupelnianie niedoborow magnezu jego chelatowana forma jak rowniez potasu + normalnej porcji olimpowskich witamin (czyli dodatkowe x set gram mg) jak i picie izotonikow podczas treningu i w miare dobra, zdrowa zbilansowana dieta nie potrafia w 100% uchronic przed wyplukiwaniem magnezu. Bywaja okresy ze skurcze wogole nie wystepuja, bywaja takie ze zgiecie palcow w stopie powoduje skurcz. Wg mnie zalezy to glownie od intensywnosci treningu, to oczywiste ze po 4-5h krecenia rezerwy organizmu sa mocno nadszarpniete jezeli chodzi o mikroelementy i ich uzupelnienie nie jest taka wcale prosta sprawa. Jedyne co moge polecic do przedsezonowe nasycenie Mg kroplowkami w szpitalu, robi sie to serią 3-4 razy po litrowej kroplowce koszt jednej oscyluje w granicach 20zl - pomaga, sprawdzone.

Ja nie pijam kawy, a przez cały zeszły rok i początek tego roku miałem problemy ze skurczami praktycznie na każdych zawodach i niektórych mocnych treningach. Co ciekawe problemy skończyły się po rozpoczęciu suplementacji magnezem (w moim przypadku Chela Mag B6). Nie wiem na ile to autosugestia, a na ile sama suplementacja, ale działa i nie jest za droga więc stosuję dalej ;).

Kawa nie ma większego wpływu, przynajmniej mniejszy niż dobra dieta dostarczająca odpowiedniej ilości składników. Piję sporo kawy, czasami tylko jedną mocną na dzień, a są okresy że i 3-4 kubasy 0.3 parzonki. Nie ma różnicy.

Kurcze miewam, jak dłuższy czas się jednostajnie odżywiam (bez warzyw), jak jadę długo na twardych przełożeniach (dawno nie miałem, pewnie kwestia trenowania wytrzymałości siłowej) i przede wszystkim, jak za mało piję w czasie wyscigu. I tyle.

Suplementacja magnezem może być wątpliwa, dlatego że na dobrą sprawę nie wiadomo czy kurcze powoduje niedobór magnezu, NaCl, jakiegoś agregatu mikroelementów, traconych z potem, czy po prostu zwykłe odwodnienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...