lukas85 Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Ja tez sporo kawy piję, ale skurczów nie mam, moze dlatego, ze jem sporo czekolady z orzechami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szept Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 W rossmanie zakupiłem "Zdrowit skurcz stop" - 50 tabletek za około 13 zł. Skurczów nie miałem ale bolały mnie mięśnie nóg a teraz rzeczywiście jest lepiej niż było wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krawcowy Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Warto tutaj zauważyć, że wody o małej ilości odpowiednich jonów, więcej rzeczy wypłukują niż wpłukują, że się tak kolokwialnie wyrażę. Dlatego warto patrzeć jaką wodę się pija, i żeby nie była, o zgrozo, najtańsza. To tak odnośnie tego, że kawa be, a woda super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro77 Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Tak kolega dobrze prawi. Mineralna tak, źródlana nie. Zresztą warto zapytać wujka google o to. Ja preferuję wszelakie rodzaje muszynianek, staropolanek i piwniczanek. I mimo że najbardziej ze wszystkich lubię zieloną muszyniankę to za każdym razem kupuję zgrzewkę innej wody mineralnej. Jak się napiję źródlanej to smakuje mi jak przegotowana z czajnika. A podobno głównie ludzie kupują źródlaną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MirekH81 Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 co do wody i magnezu to najlepsza z komercyjnych wód jest muszynianka lekko gazowana. Co do skurczu to magnez wpływa pozytywnie, a kawa jakby to powiedzieć wypłukuje go z organizmu, tak samo jak nerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapek67 Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 nic tak nie wypłukuje magnezu i nie tylko jak stres co do wody racja ,czystą lepiej przyprawić czymś (nie kojarzyć z ogórkiem ) czekolada bomba ,tylko te kalorie, mmmmmmm zwłaszcza do kawy ale na szczęście wybór jest duży,z cukrem ,bez ,słodkie takie ,śmakie ,do woli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlosi Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 picie kawy ograniczam do jednej z rana (za to parzonej i dosc mocnej) i z mojego doswiadczenia wynika ze nawet uzupelnianie niedoborow magnezu jego chelatowana forma jak rowniez potasu + normalnej porcji olimpowskich witamin (czyli dodatkowe x set gram mg) jak i picie izotonikow podczas treningu i w miare dobra, zdrowa zbilansowana dieta nie potrafia w 100% uchronic przed wyplukiwaniem magnezu. Bywaja okresy ze skurcze wogole nie wystepuja, bywaja takie ze zgiecie palcow w stopie powoduje skurcz. Wg mnie zalezy to glownie od intensywnosci treningu, to oczywiste ze po 4-5h krecenia rezerwy organizmu sa mocno nadszarpniete jezeli chodzi o mikroelementy i ich uzupelnienie nie jest taka wcale prosta sprawa. Jedyne co moge polecic do przedsezonowe nasycenie Mg kroplowkami w szpitalu, robi sie to serią 3-4 razy po litrowej kroplowce koszt jednej oscyluje w granicach 20zl - pomaga, sprawdzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwepes Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Ja nie pijam kawy, a przez cały zeszły rok i początek tego roku miałem problemy ze skurczami praktycznie na każdych zawodach i niektórych mocnych treningach. Co ciekawe problemy skończyły się po rozpoczęciu suplementacji magnezem (w moim przypadku Chela Mag B6). Nie wiem na ile to autosugestia, a na ile sama suplementacja, ale działa i nie jest za droga więc stosuję dalej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Kawa nie ma większego wpływu, przynajmniej mniejszy niż dobra dieta dostarczająca odpowiedniej ilości składników. Piję sporo kawy, czasami tylko jedną mocną na dzień, a są okresy że i 3-4 kubasy 0.3 parzonki. Nie ma różnicy. Kurcze miewam, jak dłuższy czas się jednostajnie odżywiam (bez warzyw), jak jadę długo na twardych przełożeniach (dawno nie miałem, pewnie kwestia trenowania wytrzymałości siłowej) i przede wszystkim, jak za mało piję w czasie wyscigu. I tyle. Suplementacja magnezem może być wątpliwa, dlatego że na dobrą sprawę nie wiadomo czy kurcze powoduje niedobór magnezu, NaCl, jakiegoś agregatu mikroelementów, traconych z potem, czy po prostu zwykłe odwodnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.