Skocz do zawartości

[bębenek] Czy da sie rozebrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Wczoraj wieczorem po powrocie do domu usłyszałem sraszne chrobotanie w bębenku, gdy koło luźno się kręci. Nasuneło mi to myśl, aby spróbować swoich sił i samemu dokonać przegladu. Lecz nie mam klucza do kaset. I tu jest moje pytanie. Czy można dokonac normalnego serwisu tylnej piasty bez zdejmowania kasety? Piasta do Deore.

Napisano

nie można skoro do przeserwisowania jest bębenek. Ale skoro chrobota to znaczy, że padł, najprawdopodobniej zapadka się ukruszyła na końcu, i choć teoretycznie można ją wymienić to nie występuje jako część. Tylko wymiana całego bębenka wchodzi w grę. A do zdjęcia kasety potrzeba jeszcze drugiego klucza - tzw bacika.

Napisano

Wojcimił

Żeby przeserwisować bębenek musisz zdjąć kasętę, inaczej go nie odkręcisz, a z narzędzi potrzeba jedynie klucza do kaset, starego łańcucha i imadła, poradzisz sobie bez bacika. Ja tak robię i bez problemu odkręcam kasetę, więc Mentos nie demonizuj z tym bacikiem. :)

U mnie chrobotanie w bębenku ustąpiło po jego serwisie, też w piaście Deore, poza tym bębenek zaczął lepiej łapać, bo wcześniej zdarzało mu się przepuszczać. Także jeśli masz tylko mozliwość dobrania się do bębenka to warto spróbować, bo nowy kosztuje około 40-50 zł, a cała piasta Deore jakieś 60 zł, więc jeśli już kupować coś nowego to całą piastę, bo dostaniesz komplet, a jakbyś kupował na części, to właśnie bębenek około 40-50 zł, oś piast 11 zł, konusy po około 11 za sztukę. :)

Trochę może namotałem, ale coś powinieneś zrozumieć... :)

Napisano

To chyba tym wypadku zainwestuję w nową piastę. Zastanawiam sie nad jakimś novateciem a Xt. Przy XT nie musiałbym chyba zmeiniać szprych bo by mi bardziej pasowało.

Napisano
Mentos nie demonizuj z tym bacikiem. :)

no tak imadło (potrzebne nie małe) zamiast bacika jest prostsze i tańsze faktycznie zwłaszcza jak ktoś nie ma :):):) ,

no i znaczenie słów się kłania, demonizowanie pasuje tu jak pięść do nosa :D

a jak chrupie to raczej nie piasek ?

Napisano

Jeżeli to piasta Shimano, to można kupić na allegro używaną, tyle, że ze sprawnym bębenkiem i potem po prostu przełożyć bębenek do dawnej piasty, a resztę schować. Chyba wyjdzie taniej niż sam bębenek i przeplatać nie będzie potrzeby.

Napisano

Mam trochę kasy więc może zamiast naprawiać złożyć całe nowe koło? Za 200zł można złożyć cos sensownego? Zastanawiam się nad piastą Novateca na maszynach a XT. CO byscie poradzili?

Napisano

Teraz mam obręcz zwykłą najtańszą wzmacnianą zwykłe szprychy i piastę deore. Zalezy mi głównie na dobrej piaście, gdyż jeżdże tylko po mieście, parku i dłuższe asfaltowe wycieczki, wiec nie potrzebuję bardzo mocnego koła. I nie wiem czy z,mieniac samą piaste i szprychy czy juz od razu kupić obręcz. Ewentualnie mogę troche dołożyć.

Napisano

Tylko,że to sa kompletya ja chce tylko 1 koło tylne, gdyż przednie jest sprawne i na razie nie ma takiej potrzeby, aby je wymieniać

Napisano

Przykładowy zestaw od Arnika (http://arnik.freshsite.pl/) :

- obręcz Alexrims ACE-18 59 zł

- piasta Novatec NT-FH802SB 68 zł

- sprzychy+nyple DT Champion (32) 44,80 zł

Razem 178,80 zł

Przykładowy zestaw z Velo:

- obręcz Accent Trackliner 49,90 zł

- piasta Accent Ride&Roll 99,90 zł

- szprychy+nyple Sapim Leader 18/8 (32) 38,40 zł

Razem 188,20 zł

Napisano

Piasta novatec to ścierwo, xt to przeciętny sprzęt ale zdecydowanie lepszy od novateca. Jak masz 200 zł i chcesz sensowne koło tylne, to dołóż drugie tyle.

Nie wymienisz szprych to zapewne okaże się dość szybko że mocno tego pożałujesz i stracisz zamiast zaoszczędzić.

Na początku naiwnie będziesz wymieniać pękające szprychy, a potem kupisz nowe i drugi raz zapłacisz za zaplecenie.

Napisano

Gdybym miał drugie tyle to bym dołożył ;]. Mam takie fundusze a nie inne a na czymś trzeba jeździc. Wymienie tylko piaste i szprychy. Jak będę miał troche wiecej kasy to poskładam nowe koła. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...
Napisano

Kupiłem koło http://allegro.pl/item529890051_pancerne_k...d_26_warto.html

No i jest problem bo mam luzy na bębenku dość duże (małymi bym sie tak nie przejmował). Więc postanowiłem rozkręcić i je jakoś zredukować albo coś w tym stylu. Wszystko było by ok jak bym wiedział jak się rozkręca bębenek. wykręciłem go z piasty i nic więcej nie mogę z nim zrobić. może ma ktoś taką piastę (jest na dwóch maszynach, zapadki są wbudowane w bębenek) lub podobną.

P.S. tak może troche z innej beczki wie ktoś co ta za piasta.

Z góry dzięki

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam , serwisuje piasty SH parallax altus i w tylnej pieście musze odkręcic bebenek , nie jestem pewien w która storne kręcic wiec się pytam: w lewo czy prawo, acha i jak tego dokonać gdy piasta nie jest już w kole ? (wycinając piaste ze starego koła nie wiedziałem że będę odkręcać bębenek. Będę wdzięczny za wszelka pomoc , pozdrawiam.)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/36a557bb9583ed30.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a3bcc91e66395957.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0e56a71f8547b73.html

Napisano

Halo , mógłby ktoś zaradzić, aha pisząc jak zdjąć bęben gdy piasta nie jest w kole chodziło mi o to jak ją przytrzymać/umocować aby jej nie poniszczyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...