Skocz do zawartości

[rama] enduro z damperem 190mm

rud

Rekomendowane odpowiedzi

znalazłem więc sprzedawcę co może mi sprzedać ramę author bez dampera, za odpowiednio niższą cenę - co bardzo mi odpowiada. drugą ramą wchodzącą w grę jest covert.

1. author a-rh+ ma fajny system zawieszenia ale może się okazać za duża... teraz mam 16" i oponki 2.1, luzu nad ramą a wiadomo czym, mam teraz ok 2cm. przy ramie 15" będzie niżej, ale muszę dać oponki 2.25 - nie wyjdzie na tyle samo?

2. lepszy jeżeli chodzi o rozmiar jest covert - ma specjalny patent obniżający przeskok, ale to jednozawias :/ czy miękka sprężyna (duży sag) i duże ciśnienie spv może zlikwidować pompowanie na siedząco (na stojąco to hardtaile nie pompują) przy zachowaniu względnie dużej czułości zawieszenia ?

którą ramę lepiej ?

3. ile orientacyjnie mógłby sklepowo kosztować dhx 3.0 air, gdyby był w sklepach sprzedawany ?

4. jakie są dobre i jak najtańsze sterty 1.5 i gdzie można przejściówkę na 1 i 1/8 dostać

• 2 tygodnie później...

172cm wzrostu, ale nogi mam 76cm, więc rama jeżeli ma być enduro, musi być naprawdę tycia ;) po wielogodzinnym zastanawianiu się jestem w 99% zdecydowany na transition covert w rozmiarze xs, pomarańczową :D teraz czekam na dostawę :D

myślałem o reignie z allegro, ale rowerem najwięcej będę jeździł na działce koło kazmierza, a jest tam albo masa pyłu albo gęste błocko + kamienie. ten model z allegro to 2005, nie ma żadnej osłony dampera, tzn cały pył będzie się przylepiał do niego - beznadziejnie pomyślane. w 2008 jest to lepiej pomyślane, ale one za to są wyższe. nomad ma fajnie niski przeskok, ale nie chcę aż tyle na ramę wydawać. pewnie w polsce covertów można policzyć na palcach jednej ręki, więc jest to bardziej elitarny sprzęt niż santa :D

czy jezdzac na rowerze myslisz o tym ze kurz bedzie sie przyklejał do goleni?

reign z tego roku ma jeden duzy minus - nie pozwala na swobodny wybor tlumika na taki ze zbiornikiem wyrownawczym, wiec jestes praktycznie skazany na modele do xc. nie zamontujesz do niego tez zwyklej sprezynowki bez zbiornika bo gniazdo tlumika jest za wąskie i chyba pozwala na uzytkowanie tylko powietrznych tlumikow.

Widziałem gdzieś na fotkach, że Fox Vanilla R też się mieści.

A co do błota, to jak to komuś bardzo przeszkadza, to goście na MTBR robią sobie osłonkę z blachy i przykręcają do otworów na bidon, można podpatrzeć.

Dopiero po przejażdżce w kurzu, jak się zejdzie z roweru i obejrzy rower, widać ile kurzu się przylepia. I przylepia się najwięcej do dolnej części ramy, czyli w przypadku reigna okolice dampera. A damper jest bardziej wrażliwy na zabrudzenie niż widelec. Obawiam się że po tygodniu jazdy, damper będzie wymagał porządnego czyszczenia, tym bardziej powietrzny seryjnie tam montowany, a do najbliższego serwisu parę godzin jazdy autem.

Osłona z blachy fajny patent, w sumie wykonalny bo są w reign 2 mocowania bidonu. Jakbym się decydował, to takie coś na 100% bym zrobił. Pytanie tylko czy warto 3 letniego reign'a z rozłożonego roweru, za 2700... bez jakiejkolwiek gwarancji.

jezdzilem na kilku tlumikach powietrznych i jesli chodzi o dbanie o rower to jestem flejtuchem - brudny to brudny. amory bywaly lub są czesto bardzo zasyfiale i przy otwieraniu komory powietrznej nie zauwazylem drastycznej ilosci brudu po kilku miesiacach - smar w pierscienu zbierajacym sida czy foxa byl brudny ale bez przesady, poza tym nawet gdy oczyscilem to miejsce i dalem czysty smar to nie czulem roznicy w dzialaniu zawieszenia. komora tlumienia i tak jest calkowicie odizolowana od dostepu brudu z zewnatrz do niej - inaczej niz w widelcach np z kąpielą gdzie olej tlumiący smaruje tez golenie.

czy warto doskładać do nowego reign ? z tego co pamiętam 4200zł. można włożyć damper z zbiorniczkiem wyrównawczym, sam damper jest lepiej chroniony. były jakieś zmiany w geometrii ?

powoli coraz bardziej jestem przekonany do gianta, zwłaszcza w perspektywie tego jak fajnie działało zawieszenie w tym na którym jeździłem.

wytłumaczcie mi tylko jedno, jakim cudem ta rama : http://www.feedthehabit.com/gear_reviews/b...giantReign1.jpg ma od tej ramy : http://reviews.mtbr.com/files/2007/06/dsc3299a.jpg wg producenta 10cm wyżej przeskok.... reign 31.6" nomad 28.2" rozumiem że różne pomiary, ale przecież nie mierzą przeskoku koło główki ramy, tylko ok 10-15cm od sztycy, i aż nie chce mi się wierzyć że jest aż taka różnica...

przejechałem się na giancie reign 2007 rozmiar M i nie jest to rama dużo za duża wysokościowo na mnie, S tzn 16" byłaby idealna na wysokość i długość. spytałem się o nowy model, dystrybutor sprowadza niestety do naszego pięknego kraju po jednym rozmiarze reigna i reigna x, L albo M, nie pamiętam, w każdym razie kiła :/

może kupię reigna będąc w stanach, wg strony lotu przewóz za free, kwestia że będę musiał się tłuc z tą ramą przez całe stany

nie orientujecie się może jaka będzie cena sc blur lt ? zbliżona do nomada tzn 5k ? czy może mniej...

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...