Skocz do zawartości

[oświetlenie] LED+dynamo

DaVoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuję schematów, opisów wykonania, oświetlenia rowerowego opartego na power LEDach zasilanych z rowerowego dynama.

Pozdrawiam.

Napisano

Wiatm.

Co rozumiesz przez słowo "power led". Chodzi ci o jasne diody 5mm czy może o diody pokroju Xlamp Cree.

Bo jak patrzyłem na dynama to raczej marne szanse :P . Dynama dają 6V i 3W mocy (500mA). Na małe diody 5mm dało by rade coś wykombinować, ale coś mocniejszego to raczej nic nie wykombinujesz. Za mało mocy.

pozdrawiam.

ps. Chyba że są jakieś mocniejsze dynama. Ja nie znalazłem. :yes:

Napisano

Gdzieś kiedyś czytałem o podłączaniu 3-5 diód 1W (każda) do dynama i robieniu z tego ekstra oświetlenia.

Dzięki, poszukam.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nic skomplikowanego. Nie musisz robić na Xlamp.

Jeżeli masz takie dynamo jak napisał kmicic (max 6V i 500mA) to łączysz sobie dwie diody (Np. Ultra Jasne 5mm - 3,2V) szeregowo. Masz zabezpieczenie że dynamo ich nie spali:

+6V --- +LED- --- +LED- --- Masa

I robisz sobie takich układów po dwie diody kilka np. 5. Montujesz je odpowiednio na płytce (czy na czym tam wolisz) i masz gotowe światło. Masz 10 diod, każda pobiera ok. 20mA czyli łącznie masz 200mA. Światło z 10 diod już na pewno będzie dobrze oświetlać.

Można też łączyć równolegle każdą diodę przez rezystor, ale wtedy część energii odkłada się na ciepło emitowane od rezystora, a nie na światło widzialne, więc masz stratę energii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...