Skocz do zawartości

[suport/korby] wymiana suportu i korb z kwadraciaka(square spindle) na octalink - problemy z rozmiarem

Rybin

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak , mam Scotta Voltage YZ2 z 2006 , jestem w trakcie wymiany praktycznie całego napędu . Wymieniłem korby na Shimano Alivio M410 Octalink i suport na Alivio Octalink ES25 68mm x 118mm . Stare korby to były Shimano Acera "kwadraciaki" a stary suport miał wymiary 68mm x 110 mm i 4 mm podkładkę ze strony napędowej . Nowego zestawu nie kupowałem na pałę , zasięgnąłem opinii w warsztacie rowerowym . Sęk w tym że po złożeniu sprzętu nowy suport okazał się za długi - widać różnicę już na oko , do tego przerzutka nie "sięga" już największej zębatki nawet po regulacjach .

Uff , teraz pytanie , czy jedynym rozwiązaniem będzie nowy suport (jeśli tak to jakiego rozmiaru) czy może coś da się wyczarować ;-)

Suport do wymiany. Mogę ci odsprzedać bb-es30 113mm za 20zł. Stan bardzo dobry, wad nie stwierdziłem a przebieg to ok 2tys km. Wymieniłem bo potrzebowałem z kolei dłuższy, o czym dały mi znać moje kolana :)

Do twojej korby dedykowany to właśnie 113mm. Mój to identyko jak to http://www.allegro.pl/item353810856_nowy_s...68x113_118.html

• Mod Team

A co ma korba do suportu?

Wydaje mi się, że długość suportu zależy od preferencji użytkownika.

Drugi wymmiar podawany przy suporcie to długość osi.

Czy nie?

I długość osi nie ma wpływu na długość suportu.

Czy się mylę?

Jeśli tak to proszę o poprawienie mnie,

a nie krytykowanie. :)

Sęk w tym że po złożeniu sprzętu nowy suport okazał się za długi - widać różnicę już na oko , do tego przerzutka nie "sięga" już największej zębatki nawet po regulacjach .

Nie dość że przednia przerzutka ma utrudnioną pracę, to zwiększa się ryzyko wpadnięcia łańcucha do mufy suport9owej, pomiędzy najmniejszą koronkę w korbie a mufę {fajnie wtedy lakier się zdziera :D} Oraz oprócz tego linia łańcucha się zmienia {niekoniecznie pogarsza}. Czuć to przy "największych przekosach", kiedy przy długim suporcie zaczyna łańcuch obcierać wcześniej przy niskich przełożeniach {32x21 czasami nawet} a przy większych to potrafi nawet wogóle nie obcierać {32x11}. 68x113 to jest można powiedzieć : 68mm - wysokość wkładu, wysokość jego w mufie suportowej, a 113mm to długość jego, ale patrząc z perspektywy suportu zamontowanego w rowerze to jest szerokość.

Ja do korby shimano na kwadrat dałem suport za duży o 10mm !! I oprócz linii łańcucha i innej pracy przerzutki to nie narzekam na pracę, a do korby shimano na octalink miałem suport za mały o 5mm i na rowerze usiedzieć nie mogłem.... :) **

* Do mojej korby Fc-m540 dedykowany to był 118mm.

Dzięki za odpowiedzi , czyli jednak 68mm x 113 mm ... , a nie ma przypadkiem jeszcze krótszych osi w suporcie na Octalinku ? np 110 mm ? Adik dzięki za ofertę ale chyba by się nie kalkulowało wysyłać do Edynburga ;-) Pozdrower

A no to faktycznie do edynburga nie teges :) Kup bb-30 albo bb-51, będziesz zadowolony. Ja oprócz różnicy w szerokości, różnic w płynności pracy między deore a suportem xt nie zauważyłem.. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...