Baukan Napisano 21 Maja 2008 Autor Napisano 21 Maja 2008 hehe też bym chciał mieć TAKI "zastępczy" rower za 10 lat pewnie będziesz miał lepszy A nie wolalbys poprowadzic tylnego hamulca i przerzutki pod gorna rura i pomiedzy lacznikami dampera? Tak było poprzednio ale teraz poprowadziłem przewody na styl Nomada i wg. mnie jest lepiej bo nie ma problemu z wyginającymi się w różnych kierunkach podczas pracy zawieszenia przewodami. Baukan ! Czy mógłbyś się pokusić o opisanie działania zaw w tym poskładanym przez Ciebie zastępczym rowerze ? Co ciekawe zwróciłem uwagę na to że rama jest bardzo podobna do blura. No jest podobna, tak zawieszenie jak i przedni trójkąt, ale to zwykły tajwan sprzedany takim producentom jak IronHorse, Hai i... jeszcze paru innym których nie pamiętam. Pracuje bardzo ładnie. Z poprzednim damperem tj. DNM ST8 zawieszenie mega aktywne i mega czułe, z Helix'em gorzej ale nadal bdb. Bujanie tak samo mało wyczuwalne jak u reszty wirtuali. Rama jest za to wyraźnie mniej sztywna bocznie od nomada czemu się nie ma co dziwić choćby patrząc na nią. Pamiętam jak ją kupiłem nową w sklepie, z roczną gwarancją w marcu 2004 roku za 599 PLN.
ukaniex Napisano 21 Maja 2008 Napisano 21 Maja 2008 Rower zastępczy... ehh chciałbym taki. Ale i tak najbardziej bawią mnie plastikowe pedałki z odblaskami do enduracza .
Schwefel Napisano 22 Maja 2008 Napisano 22 Maja 2008 Pamiętam jak ją kupiłem nową w sklepie, z roczną gwarancją w marcu 2004 roku za 599 PLN. Gdzie taką okazję trafiłeś?
Baukan Napisano 22 Maja 2008 Autor Napisano 22 Maja 2008 Sklep się nazywał chyba GoSport ?! Jakiś czas istniał sobie koło Tesco na Kapelance w Krakowie. W każdym razie leżała sobie ta rama najpierw z metką 999 PLN potem ją przecenili na 599 PLN. Warto było.
MrJ Napisano 22 Maja 2008 Napisano 22 Maja 2008 Że też ja nie wynalazłem takich okazji... 125 skoku, piwoty, pewnie fajna waga, rozmiar na upartego też by się nadał bo przekrok ma mały... ehh A GoSport mam (miałem? Dawno nie byłem) obok w Oszołomie na Poczesnej PS. Sam bike waży tyle przez detale (sztyca - oryginalna ale niezbyt lekka), damper (sprężyna), koła (szczególnie tylne + opony) i hamulce, zwłaszcza przedni (Deore samo w sobie nie jest lekkie, a z tarczą 203mm to UFF ). Choć na sprzęt złożony z "odrzutów" i tak świetnie się prezentuje
podnietek Napisano 22 Maja 2008 Napisano 22 Maja 2008 Taaa. A ja tyle plulem na te rame. Nie przekombinowales z tylnym kablem troche? Na wahaczu? (Czy moze nie ma juz miejsca od wewnatrz? Jaka tam miales najwieksza opone?) Hmmmm.... socom.....
Baukan Napisano 22 Maja 2008 Autor Napisano 22 Maja 2008 Jest miejsce i chyba tak docelowo będzie. FatAlbert był największy ale chyba timber 2.5 wejdzie. Nooooo Socom
Robert Napisano 8 Czerwca 2008 Napisano 8 Czerwca 2008 Baukan, takie drobne pytanko dotyczące Nomada. A raczej dla wielu dość prozaicznego elementu. Chwyty WTB mają te 142mm już z obejmami? I ogólnie jak się sprawdzają?
Baukan Napisano 8 Czerwca 2008 Autor Napisano 8 Czerwca 2008 Chwyty maja dokładnie 143mm z obejmami. Bez obejm jest to 125mm. Sprawdzają sie całkiem nieźle. Na początku trochę mnie denerwowała ich mniejsza średnica (niż moich poprzednich Tioga Comp III) ale się przyzwyczaiłem i powoli zaczynam zauważać plusy (mniejszej średnicy) tj. chwyt jest jakby pewniejszy. Minusem na pewno jest mniejsza zdolność tłumienia drgań ze względu na cieńszą gumę. Jeśli chodzi o jakość wykonania to jest super, nic się nie okręca, nie ma luzu a mieszanka wygląda na dość trwałą.
Baukan Napisano 13 Czerwca 2008 Autor Napisano 13 Czerwca 2008 ...Co do SC to podoba mi się cały rower, prócz zamontowanego w nim marcoka. Nie jeździłem na takim, ale odbyłem krótką przejażdzkę na Foxie w poisonie Tobo'a i jestem pod dużym wrażeniem pracy tego amora, oraz jego niskiej wagi przy tak dużym skoku. ... A propos wagi amorów... ..przeliczyłem stosunek masy do skoku i wyszło mi że mój 66 ma korzystniejszy tj. 66 SL1, cała rura, przed "odchudzaniem": 2653g / 180mm = ~14,739 g/mm 36 Float, rura cięta + konus i gwiazdka: 2360g / 160mm = 14,75 g/mm
podnietek Napisano 14 Czerwca 2008 Napisano 14 Czerwca 2008 36 Float, rura cięta + konus i gwiazdka: 2360g A skad taka waga sie wziela? Bo moj wazy 2245g z przycieta rura o ok 1,5cm, z gwiazdka, z bieznia i nawet z brudem... 14.03 < 14.739
Baukan Napisano 14 Czerwca 2008 Autor Napisano 14 Czerwca 2008 http://www.emtb.pl/forumo/showthread.php?tid=233
podnietek Napisano 14 Czerwca 2008 Napisano 14 Czerwca 2008 No to nie wiedzialem, ze na 2008 az tak odchudzili. Ponad 100g to nie w kij dmuchal.
Baukan Napisano 14 Czerwca 2008 Autor Napisano 14 Czerwca 2008 Chyba się tylko mocowaniem ośki różnią.
podnietek Napisano 14 Czerwca 2008 Napisano 14 Czerwca 2008 Niemozliwe. Przeciez dodali szybkozamykacze. Czyli powinna waga isc w gore (bo szybkozamykacz chyba ciezsze niz 4 srubki).
harry-peek Napisano 15 Czerwca 2008 Napisano 15 Czerwca 2008 Wlasnie jest lzejszy pomimo szybkozamykaczy.
Baukan Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Napisano 11 Sierpnia 2008 Dziś rozebrałem grata na części pierwsze i wreszcie zważyłem ramę i inne brakujące na liście pierdołki. Goła rama SC Nomad, rozmiar S, z główką 1 1/8 cala czyli rocznik 2006, lakierowana, waży 2849g, do tego tłumik Fox DHX 5 AIR 216mm z tulejami i śrubami waży 481g co w sumie daje 3330g.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.