mck Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Jak na złość miałem miałem mały wypadek i muszę wymienić tylną przerzutkę, a długi weekend się zbliża i nie chcę, żeby moje plany szlag trafił. Dlatego proszę Was o pomoc przy wyborze. Interesuje mnie sprzęt z przedziału ok. 60-70zł. Z tyłu mam 7-ke wolnotryb. Ktoś mi poradził alivio rd-m410. Co wy na to, a może coś innego? Będę bardzo wdzięczny za szybką radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Jakiej firmy masz manetki? Jeśli Shimano to Alivio będzie najlepszym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mck Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Manetki są Shimano. A ten model co podałem to się opłaca, czy znajdę coś podobnego np. dychę taniej? Sami wiecie o co chodzi. Po co przepłacać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Moim zdaniem nawet Acera zdecydowanie wystarczy, a kosztuje około 40 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mck Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Trochę mi namieszałeś. 40 zł? To już sam nie wiem. Czyli takiego Acera można porównywać z tym Alivio? Może ktoś jeszcze ma jakieś sugiestie. Byłbym wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Acera to inna półka niż Alivio. Jaki model tych manetek? Skoro nie chcesz wkładać kasy w rower, to możesz faktycznie kupić Acerę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxiu14 Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Alivio jest to model wyzej niz Acera.Sugestie co do pracy sa rozne . Sam uzywam Alivio od 5tys km i nigdy mnie nie zawiodla- jak najbardziej moge ja polecic ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Bardzo dobrze wiem, że Acera to model niższy od Alivio, ale czy zwykły szarak, tak samo jak i Wy będziecie w stanie zauważyć jakąś znaczącą różnicę? Wątpię, bo ja już bawiłem się kilkoma różnymi przerzutkami, przy różnych manetkach i tak naprawdę bardzo dużo zależało od satnu zębatek kasety i samej regulacji przerzutki niż klasy napędu i przerzutek. Na dodatek zakładam, że poprzednia przerzutka autora tematu to było coś mniej niż Alivio, skoro ma wielotryb (nie kasetę) z 7 zębatkami. Acera to i tak w jego przypadku będzie niezły skok jakościowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mck Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Dzięki wszystkim za rady. Biore alivio. Obecny osprzęt mam kiepski, ale jeżdżę dużo i niezbyt spokojnie, więc inwestycja w nieco lepszy podzespół na pewno się zwróci. Mam taką nadzieję pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Różnica w pracy pomiędzy Alivio a Acerą to przepaść. Miałem okazję testować obie i nikt mi nie powie, że nie ma różnicy. można by powiedzieć, że np. pomiędzy Deore a Alivio nie ma różnicy, bo nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mck Napisano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Panowie, potrzebuję jeszcze waszej pomocy. Jestem po zakupie tej przerzutki Alivio i właśnie miałem przejść do montażu, ale pojawiła się u mnie pewna wątpliwość. Bloczek prowadzący ma pewne luzy w osi poziomej, tak 1-1.5mm. Czy to jest jakiś defekt, bo kółko napinające jest sztywno zamonotowane. Oczywiście każde z nich ma inne zadanie, ale chcę się upewnić. Dziekowka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 2 Maja 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Tak ma być. Mam XT i kółeczka też są trochę luźne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.