Vascator Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam!To mój pierwszy post tutaj. Chcę wybrać hamulce .Jednak zestaw ja + rower + graty waży blisko 120 kg.Mijam sporo skrzyżowań,świateł,przejazdów,schodów etc,więc bardzo często muszę wyhamowywać rower do zera.Typowa miejska jazda,ale ze sporą ilością zjazdów z,niezależnie od pogody.Robię może 25km tygodniowo. Moje aktualne cantilevery zdychają,poza tym,są na mnie za słabe i okropnie piszczą,regulacje nie pomagają na długo[masa]. Zmieniam też przednią piastę na taką z dynamem.I tu pytanie:Czy powinienem zainwestować w dobry hamulec V ,czy może w hamulec bębnowy?Przewaliłem cały net .Bęben mało kto ma,lecz ludzie nie narzekają,a V brake jest prosty,w miarę tani i skuteczny,ale słabo mu idzie w deszczu,poza tym ściera obręcz[ to martwi mnie najbardziej] Na tarcze mocowania/kasy brak.Więc czy hamulce V dadzą sobie radę w takich warunkach,czy skłaniać się ku bębnom?Jeśli kupię V'ki,po jakim czasie powinienem się liczyć z wymiana obręczy używając tanich klocków? Przepraszam za przydługi post,ale starałem się wszystko wyjaśnić.Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Bęben będzie się przegrzewał i w ogóle to jest kiepski pomysł jeżeli ważysz tyle co napisałeś. Załóż sobie takie Avidy SD3 http://www.rowersi.pl/component/page,shop....emart/Itemid,1/ a jak masz więcej kasy to wyższy model SD7 http://www.rowersi.pl/component/page,shop....emart/Itemid,1/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 deore lx/xt z równoległym prowadzeniem klocków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Takze polecam Avid SD7 (na Allegro taniej!), do tego klocki czerwone Clark'sy na oba kola i porzadne obrecze i bedziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Witam!To mój pierwszy post tutaj. Chcę wybrać hamulce .Jednak zestaw ja + rower + graty waży blisko 120 kg. W zestawie z rowerem ważę trochę mniej - około 100 kg, używam Avidów SD5 i nie narzekam, czyli polecam z czystym sumieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 deore lx/xt z równoległym prowadzeniem klocków i już dzwonka nie potrzeba bo cała ulica słyszy, że nadjeżdżasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Jednak zestaw ja + rower + graty waży blisko 120 kg W zestawie z rowerem ważę trochę mniej - około 100 kg, używam Avidów SD5 i nie narzekam, czyli polecam z czystym sumieniem smile.gif witam, ja podobnie: sporo ponad 100kg i Avidy SD5, żadnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vascator Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedzi!Jak jednak wyglądają koszty utrzymanie V brake?A dokładniej co ile +/- km będę sie musiał liczyć z wymianą klocków i obręczy?1/4 moich jazd odbywa się w mokrych warunkach.Zakładam klocki za ~20 zł i obręcz średniej klasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Hmm w warunkach mokrych klocki ścierają się fakt szybciej ale nikt raczej nie jest w stanie powiedzieć jak długo to będzie trwało. Mam kolegę który nowe clarksy czerwone potrafi rozwalić w 1 wypad w góry w deszczu.... Nie ma na to reguły.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Z tym zuzywaniem sie obreczy nie przesadzaj. Przy tempie 25km tygodniowo zajmie to dlugoe lata Zwlaszcza ze jezdzisz po miescie a nie zabloconych bezdrozach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senti Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 I oczywiście pamiętaj, że przy przesiadce z cantilever'ów na v-brake musisz wymienić też klamki bo nikt nic o tym nie napisał.. ale pewnie wiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Nie musi, po prostu będzie miał ostrzejsze hamulce bo canti biorą więcej linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vascator Napisano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Będą V brake .Za jakiś czas gdy "otrząsnę" się finansowo z zakupu i montażu piasty z dynamem,spróbuję założyć hamulec bębnowy do tylnego koła.Jeśli coś z tego wyjdzie- napiszę jak sprawuje się "bęben" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Splr Napisano 21 Maja 2008 Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 No to ja, przepraszam, że już taką musztardą po obiedzie jestem, ale dopiszę tylko, że ja + rower= 120kg, V-ki LX i spostrzeżenia takie: -Obręcze DM24 zjechane po 24 miesiącach przy przebiegu ok 50-100 km tygodniowo, tylnia ciut mniej, z przodu się wklęsła zrobiła /właśnie wymieniam/ -Klocki piszczą rzadko, hamowanie jest jak na mój gust bardzo precyzyjne i wygodne /okładziny Aztec PB51 lub Jagwire Wet/ -Tanie klocki można w deszczu i błocie zajechać dosłownie w kilkanaście minut (taki np maraton, gdzie nie zatrzymasz się i nie wytrzesz obręczy), drogie wytrzymują w takich warunkach dwa dni. -LX wymagają minimum obsługi, właściwie w miarę zużywania okładzin dokręca się tylko śruby przy klamkach. -"firmowe" klocki są &%@^ warte, z nową V-ką kupuje się od razu szuflady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 21 Maja 2008 Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 racja obojętnie czy masz xtr xt lx czy avida, seryjne klocki won, ja polecam bbb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J0seph Napisano 21 Maja 2008 Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 deore lx/xt z równoległym prowadzeniem klocków Potwierzam, 'w zestawie' z sakwami ważę podobnie, Vki dają radę, równoległe prowadzenie klocków - wymiata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 21 Maja 2008 Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 są m2 strony medalu.... jak złapią luzy to podczas hamowania klocki wędrują w górę i trą o oponę trzeba bardzo je obniżyć na obręczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.