Koen Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam Mam u siebie z przodu hamulec deore 535 i teraz chciałem dać taki sam z tyłu ale mam pewien problem - poprzedni właściciel mojej ramy wspominał że nie udało mu się ustawić na niej hamulca tarczowego żeby zacisk był prosto. Aby sprawdzić czy ten problem jest poważny, chciałem przykręcić przedni zacisk na tył - czy zestawy zacisk+adapter na przód i tył są do siebie na tyle podobne żeby móc sprawdzić dobre ustawienie zacisku z tyłu względem tarczy (chodzi o równoległość klocki-tarcza)? Oczywiście nie pytałbym o to gdybym mógł od razu sprawdzić, ale dostęp do bika będę miał dopiero za kilka dni i nie wiem czy w międzyczasie nie szukać innego sposobu na sprawdzenie mocowania w ramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 zaciski deore 535 są IDENTYCZNE roznica jest w ADAPTERACH ktorymi mocuje sie je do ramy i widelca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Oczywiście wiesz, że przekładając zacisk tylny z adapterem na przód będziesz potrzebował tarczy 180mm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 shimano po hayesie wpadlo na pomysl by robic zunifikowane zaciski przod/tyl ze standardem mocowania post mount i dorzucac do tego adaptery. moim zdaniem bardzo fajny pomysl. latwiej uregulowac, pomylic sie przy zakupie nie mozna (ze nabedzie sie tylny lub przedni zacisk). stare rozwiazanie z mocowaniem is (czyli przykrecanie zacisku "z boku") stosują producenci tylko w najwyzszych modelach swoich hamulcow do xc gdzie liczy się waga i pozbycie sie adaptera umozliwia to w pewnym stopniu (xtr, marta sl - chyba, avid ultimate - chyba) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedzi, czyli widzę że nie obejdzie się bez tylnego adaptera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.