Skocz do zawartości

[korby]deore czy deore lx do amatorskiego xc?

macrianus2

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam problem z wyborem korb: rozwazam zakup deore lub deore lx. czy ktos moze mi wyjasnic, czy pod wzgledem konstrukcji osi te korby czyms sie roznia? deore to two-piece crankset, a lx ma zintegrowana os? szukalem, ale nie moge sie w tym polapac, korb tez nie mam jak obejrzec. przy okazji: czy pomiedzy tymi dwoma modelami sa istotne roznice w: sztywnosci, zmianie przelozen, trwalosci? oczywiscie zdazylem sie zorientowac, ze jedne maja ramiona hollowtech, a drugie nie. czy Waszym zdaniem warto doplacac 100zl (badz co badz 50% ceny) do lx?

z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Wczoraj złożyłem koledze Johnego Bravo z tymi korbami deore. Wyglądają bardzo solidnie:) Nigdy nie jeździłem na LXie (choć zamierzam do sobie sprawić niedługo) ale z doświadczeń nabytych z deorką uważam że zupełnie ta korba powinna do amatorskiego xc wystarczyć :blink: Z drugiej zaś strony w momencie gdy ceny tych korb roznia sie o kwote 30-40 zł to może i warto by było pójść krok dalej:) Przekalkuluj i kup co bardziej CI sie podoba/ na co bardziej Ciebie stać:)

Do amatorskiej jazdy to nawet xtr sie nada :blink: Wszystko sie zuzywa...(xtr tez :P) wiec raczej kieruj sie zasobnoscia portfela. Tak po prawdzie to roznica jest pomiedzy kupnem suport+korby a korby zintegrowane. Hollowtech to tak jak przedmowcy stwierdzili...roznica w masie. W moim odczuciu aspekt wagi jest pomijalny przy mocno amatorskiej jezdzie. Oczywiscie sa maniacy masy...ale oni raczej nie licza sie ze zlotowkami.

Mam nadzieje ze troche objasnilem :)

H II, a I to naprawdę spora różnica.

Zupełnie inna konstrukcja.

Deore na zinegrowaną, a LX różnią się jedynie detalami i jeżeli ktoś nie zwraca uwqai na wagę, a na niezawodność i cenę niech bierze Deore.

LX ma też więcej alu zębatek, które się szybciej zuzywają, XT już ma wszystkie alu.

Korba Deore 2008 FC-M532 wraz z suportem hollowtech II ( nowość 2008- rozwiązanie jak w LX/XT/XTR)
w tej aukcji jest blad. nie ma deore ze zintegrowana osia i hollowtechem. jest albo wersja ze zintegrowana osia i korba o przekroju litery C (na taka sie ostatecznie zdecydowalem) albo model z hollowtech I i klasycznym pakietem suportowym. zreszta technologia hollowtech dotyczy ramion korb, a nie suportow, jak pisze "fachowiec", ktory to sprzedaje.
hollow tech ma bardziej wplyw na masę korby niz na jej sztywność.

jesli tak, to jest to bardzo kiepska technologia, bo roznica pomiedzy deore a lx to ~50g i zapewne wynika ona bardziej z wiekszej liczby aluminiowych zebatek w wyzszym modelu niz ze sposobu odkucia ramion. natomiast jesli chodzi o sztywnosc to z ksztaltu przekroju poprzecznego ramienia wnioskuje, ze wzost sztywnosci w przypadku zastosowania hollowtecha wystepuje raczej w kierunku skrecania niz zginania. a skrecanie, jak wiadomo, jest w korbach i tak znikome.

To w końcu miał ktoś okazję jeździć i na deore (ze zintegrowaną osią) i na LX-ie i mógłby się wypowiedzieć czy różnica na korzyść LX pomijając wagę jest warta dopłacenia 80 złotych?

http://allegro.pl/item350535212_korba_shim...lowtech_ii.html

Sprzedawca leci w kulki?:> Chyba HT nie ma żadnego w tych korbach:>

To w końcu miał ktoś okazję jeździć i na deore (ze zintegrowaną osią) i na LX-ie i mógłby się wypowiedzieć czy różnica na korzyść LX pomijając wagę jest warta dopłacenia 80 złotych?

tez liczylem na to, ze ktos sie w tej kwestii wypowie, ale sie przeliczylem i w ciemno kupilem deore. na razie jestem zadowolony. sztywnosc nie budzi moich zastrzezen, zmiana przelozen przebiega sprawnie. ogolnie polecam i poki co nie zaluje zakupu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...