macrianus2 Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 witam, mam problem z wyborem korb: rozwazam zakup deore lub deore lx. czy ktos moze mi wyjasnic, czy pod wzgledem konstrukcji osi te korby czyms sie roznia? deore to two-piece crankset, a lx ma zintegrowana os? szukalem, ale nie moge sie w tym polapac, korb tez nie mam jak obejrzec. przy okazji: czy pomiedzy tymi dwoma modelami sa istotne roznice w: sztywnosci, zmianie przelozen, trwalosci? oczywiscie zdazylem sie zorientowac, ze jedne maja ramiona hollowtech, a drugie nie. czy Waszym zdaniem warto doplacac 100zl (badz co badz 50% ceny) do lx? z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 O jakiej korbie Deore mowa? O tej ze zintegrowaną osią czy na suport Octalink? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Chodzi Ci o tą Deorkę? http://www.allegro.pl/item350365864_korby_...bikestacja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 tak, chodzi o te nowa deore ze zintegrowana osia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Nie jeździłem na żadnej z nich, ale ja bym nie dopłacał do LX. Jak miałbym już coś kupić to XT. Dla amatora różnica w sztywności będzie pewnie niezauważalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 roznica w sztywnosci wlasnie moze istniec, bo deore przy praktycznie tej samej masie co lx jest ubozsza pod wzgledem technologii- brak hollowtecha. na xt mnie nie stac. lx to max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 ja zamówiłem lxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkapa666 Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 brak hollowtecha. Korba Deore 2008 FC-M532 wraz z suportem hollowtech II ( nowość 2008- rozwiązanie jak w LX/XT/XTR) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 To chyba wszystko wyjaśnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 hollow tech ma bardziej wplyw na masę korby niz na jej sztywność. czy ktokolwiek z uzytkujacych korby z proznymi ramionami czul lub czuje ze ramiona się gną? wątpię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Wczoraj złożyłem koledze Johnego Bravo z tymi korbami deore. Wyglądają bardzo solidnie:) Nigdy nie jeździłem na LXie (choć zamierzam do sobie sprawić niedługo) ale z doświadczeń nabytych z deorką uważam że zupełnie ta korba powinna do amatorskiego xc wystarczyć Z drugiej zaś strony w momencie gdy ceny tych korb roznia sie o kwote 30-40 zł to może i warto by było pójść krok dalej:) Przekalkuluj i kup co bardziej CI sie podoba/ na co bardziej Ciebie stać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Do amatorskiej jazdy to nawet xtr sie nada Wszystko sie zuzywa...(xtr tez ) wiec raczej kieruj sie zasobnoscia portfela. Tak po prawdzie to roznica jest pomiedzy kupnem suport+korby a korby zintegrowane. Hollowtech to tak jak przedmowcy stwierdzili...roznica w masie. W moim odczuciu aspekt wagi jest pomijalny przy mocno amatorskiej jezdzie. Oczywiscie sa maniacy masy...ale oni raczej nie licza sie ze zlotowkami. Mam nadzieje ze troche objasnilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 ... ja jeszcze bym dodał że wielu miało by wątpliwości co do zintegrowanej osi w Deore... skoro nawet LX nie grzeszą wytrzymałością... Ja bym kupił Deore hollowtech na octalinka z suportem... HII dla amatora nie jest "wymagany" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pogromca0szos Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 H II, a I to naprawdę spora różnica. Zupełnie inna konstrukcja. Deore na zinegrowaną, a LX różnią się jedynie detalami i jeżeli ktoś nie zwraca uwqai na wagę, a na niezawodność i cenę niech bierze Deore. LX ma też więcej alu zębatek, które się szybciej zuzywają, XT już ma wszystkie alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Korba Deore 2008 FC-M532 wraz z suportem hollowtech II ( nowość 2008- rozwiązanie jak w LX/XT/XTR)w tej aukcji jest blad. nie ma deore ze zintegrowana osia i hollowtechem. jest albo wersja ze zintegrowana osia i korba o przekroju litery C (na taka sie ostatecznie zdecydowalem) albo model z hollowtech I i klasycznym pakietem suportowym. zreszta technologia hollowtech dotyczy ramion korb, a nie suportow, jak pisze "fachowiec", ktory to sprzedaje.hollow tech ma bardziej wplyw na masę korby niz na jej sztywność. jesli tak, to jest to bardzo kiepska technologia, bo roznica pomiedzy deore a lx to ~50g i zapewne wynika ona bardziej z wiekszej liczby aluminiowych zebatek w wyzszym modelu niz ze sposobu odkucia ramion. natomiast jesli chodzi o sztywnosc to z ksztaltu przekroju poprzecznego ramienia wnioskuje, ze wzost sztywnosci w przypadku zastosowania hollowtecha wystepuje raczej w kierunku skrecania niz zginania. a skrecanie, jak wiadomo, jest w korbach i tak znikome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BarteX88 Napisano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 tak, chodzi o te nowa deore ze zintegrowana osia. Dwóch kumpli ma takie, startują w zawodach XC. Korby póki co sprawdzają się wyśmienicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 To w końcu miał ktoś okazję jeździć i na deore (ze zintegrowaną osią) i na LX-ie i mógłby się wypowiedzieć czy różnica na korzyść LX pomijając wagę jest warta dopłacenia 80 złotych? http://allegro.pl/item350535212_korba_shim...lowtech_ii.html Sprzedawca leci w kulki?:> Chyba HT nie ma żadnego w tych korbach:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 na wielowpust maja h2 integry deore nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 29 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 To w końcu miał ktoś okazję jeździć i na deore (ze zintegrowaną osią) i na LX-ie i mógłby się wypowiedzieć czy różnica na korzyść LX pomijając wagę jest warta dopłacenia 80 złotych? tez liczylem na to, ze ktos sie w tej kwestii wypowie, ale sie przeliczylem i w ciemno kupilem deore. na razie jestem zadowolony. sztywnosc nie budzi moich zastrzezen, zmiana przelozen przebiega sprawnie. ogolnie polecam i poki co nie zaluje zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.