Drozdzu5 Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Chciałem zapytać czy planowana przez mnie wymiana sprzętu będzie prawidłowo działać w praktyce. DO INFORMACJI MODERATORA: nie znalazłem odpowiedzi w temacie "Zanim zapytasz o kompatybilność komponentów!". A więc po kolei: 1. WOLNOBIEG SHIMANO HG37 7 -RZĘDOWA 13X28 (taki jak tu: http://allegro.pl/item342285624_wolnobieg_...owa_13x28.html) 2. Łańcuch Shimano DEORE DEORE CN-HG-50 (taki jak tu: http://allegro.pl/item352365566_lancuch_sh..._xtrabike.html) 3. PRZERZUTKA SHIMANO ALIVIO RD-M410 (taka jak tu: http://allegro.pl/item353067520_przerzutka...07_super_.html) 4. Obecnie posiadane manetki Gripshift MRX-170 (podobno działają w systemie 2:1, czy na pewno?) 5. Obecnie posiadana korba PROWHEEL, 42 / 32 / 22 - przebieg: 6500 km (może warto by było zmienić, chociaż zębatki są moim zdaniem jeszcze w b.dobrym stanie) Czy to wszystko będzie razem ze sobą współpracować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Tak! Skoro korba działa to nie zmieniaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 I ta przerzutka Alivio też będzie z wolnobiegiem bez problemu współdziałać? Bo przeczytałem gdzieś, że współpracuje z kasetą 7/8-rzędową, a czy z wolnobiegiem też nie będzie kłopotu? Chyba odstępy między zębatkami w kasecie a zębatkami w wolnobiegu są takie same; różnica tylko w budowie wewnętrznej (bębenek/zapadki i te sprawy...)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Będzie działać bezproblemowo. Dobry żeś wolobieg wybrał, ja jak szukałem wolobiegu do Crossa to też upatrzyłem sobie 13x28 - najlepiej zestopniowany jest. Ale przełożenie 42x13 jest i tak trochę niskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Ale przełożenie 42x13 jest i tak trochę niskie. No ale cóż zrobić? Robią w ogóle wolnobiegi z małą "jedenastką"? Jak do tej pory 28x13 to najlepsze co mi się udało znaleźć. Póki nie zmienię tylnej piasty, to będę jeździł na 7-rzędowym wolnobiegu, kiedyś w przyszłości pomyślę o większym przełożeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Shimano robi wolnobieg 11-28t ale jest bardzo drogi (porównywalny z kasetą LX) i szybko pada bo ostatnia zębatka jest wciśnięta na siłę i odbija się to na zapadkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 17 Maja 2008 Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 No ale cóż zrobić? Robią w ogóle wolnobiegi z małą "jedenastką"? Jak do tej pory 28x13 to najlepsze co mi się udało znaleźć. Póki nie zmienię tylnej piasty, to będę jeździł na 7-rzędowym wolnobiegu, kiedyś w przyszłości pomyślę o większym przełożeniu. Jest wolnobieg shimano 11-34, oznaczenie zczytane z natury: MF-HG50-7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 18 Maja 2008 Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Witam. Mam pytanie troszkę odbiegające od tematu. Czy w wolnobiegu 8rzędowym odstępy między zębatkami będą na tyle różne od kasety 9biegowej, że mogą wystąpić problemy z wyregulowaniem przerzutki? Manetki mam deore SL-M510, a przerzutkę tylną xt RD-M750. Aktualnie, z powodu braku kasy na wymianę koła/napędu, jeżdżę na wolnobiegu 6biegowym i działa to tak sobie - kwestia przyzwyczajenia. Zastanawiałem się nad kupnem ósemki jeśli mogło by to w znaczący sposób poprawić pracę napędu. Jeśli nie to dam sobie spokój. Z góry dzięki za odpowiedź i przepraszam za mały ot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 21 Maja 2008 Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Witam, Posiadam korbe FSA Dyna Drive oraz według danych producenta roweru suport Truvativ Power Spline (pakiet???????). Mam pytanie dotyczące kompatybilności innych korb. Czy da się zamienić korbe na np deore lx? Szukam po całym internecie. Jaki dotychczasowy system suportu posiadam? Budowa korby/suportu LX wygląda zupełnie inaczej niż tej FSA. Przy zakupie nowej korby stary suport bedzie już niepotrzebny? Na aukcjach nie widziałem żadnej ośki w zestawie z deore, więc do czego się montuje ramiona? Do starego suportu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 21 Maja 2008 Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Tak stary suport nie będzie już potrzebny. Jeśli nie będziesz brał korby ze zintegrowaną osią bedziesz musiał do korby shimano dokupic jeszcze suport na octalink. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 22 Maja 2008 Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Czyli rozumiem że korba deore lx występuje w 2 odmianach: ze zintegrowanym suportem oraz korba przykręcana do suportu octalink. Która jest lepsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 22 Maja 2008 Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Zintegrowany nie jest suport tylko os suportu. Lepiej wziąć wlasnie wersje z zintegrowana osia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Pojawiła mi się jeszcze jedna rozterka. Czy gdybym kupił korbę SHIMANO ALIVIO OCTALINK 48/38/28 i włożył ją w miejsce aktualnej 42/32/22 to czy byłby jakiś problem z tym (chodzi o współpracę z wolnobiegiem SHIMANO Tourney MF-HG37 7-rzęd.13-28 oraz manetką Gripshift MRX-170)? Bo rozumiem, że moja aktualna przerzutka przednia Shimano SIS 42T poszłaby do wymiany, bo ma za niską pojemność? Ale wolnobieg i manetka jest kompatybilna z taką korbą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 wolnobieg i manetki beda dzialac, ale lanuch bedzie za krotki. wymieniajac lanuch trzeba zazwyczaj wymienic wolnobieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 30 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Oczywiście. :-) To się rozumie. Miałem tylko wątpliwości z tą manetką i wolnobiegiem. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czonk Napisano 1 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Co by nie powielać wątków o wątpliwościach względem napędu. Muszę wymienić korbę w swoim rowerze, jest to author c 2003, poprzednia korba to była trzyrzędowa sora. Teraz zastanawiam się nad tiagrą, ale nie mam pojęcia czy będzie to kompatybilne, na co zwrócić uwagę itd. Dlatego proszę o radę i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Kompatybilne to będzie. Jeśli masz stary, zużyty łańcuch to należy też wymienić jego i kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czonk Napisano 1 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 a te osie? ital, bsa i jeszcze inne, co wybrać, co będzie najlepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Jakie osie? Chodzi ci o suport? Tiagrę weź najlepiej ze zintegrowaną osią suportu, wtedy jest sztywniej i suport masz w komplecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czonk Napisano 1 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Co mam do wyboru: Mechanizm korbowy, dł. 175mm, 52X42X32, OCTALINK, czarny + oś BBES25 Mechanizm korbowy, dł. 175mm, 52X39T, HOLLOWTECH II + łożyska ITAL Mechanizm korbowy, dł. 175mm, 50X39X30T, HOLLOWTECH II + łożyska BSA Przyznam, że mnie najbardziej podchodzi opcja ostatnia, ale nie wiem, czy to uda się wkręcić do mojego wiekowego roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 1 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Co mam do wyboru:Mechanizm korbowy, dł. 175mm, 52X42X32, OCTALINK, czarny + oś BBES25 Mechanizm korbowy, dł. 175mm, 52X39T, HOLLOWTECH II + łożyska ITAL Mechanizm korbowy, dł. 175mm, 50X39X30T, HOLLOWTECH II + łożyska BSA Przyznam, że mnie najbardziej podchodzi opcja ostatnia, ale nie wiem, czy to uda się wkręcić do mojego wiekowego roweru. Czonk, dlaczego takie wielkie tarcze sobie wybrałeś? 50 czy 52 to mega duże przełożenie, ale też możesz go po prostu nie wykorzystywać. A w konsekwencji dostajesz też małą tarczę ok. "30". Żeby Ci potem zębatek z tyłu nie zabrakło przy ciężkich podjazdach... Ja sam rozważałem dla siebie mechanizm korbowy 48x38x28 zamiast standardowego 42x32x22 i wszyscy mi to odradzali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 1 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 ale on nie ma górala chłopie sądzę, to po tym, że była mowa o grupie Sora a sora to grupa szosowa shimano : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czonk Napisano 2 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Czonk, dlaczego takie wielkie tarcze sobie wybrałeś? 50 czy 52 to mega duże przełożenie, ale też możesz go po prostu nie wykorzystywać. A w konsekwencji dostajesz też małą tarczę ok. "30". Żeby Ci potem zębatek z tyłu nie zabrakło przy ciężkich podjazdach... Ja sam rozważałem dla siebie mechanizm korbowy 48x38x28 zamiast standardowego 42x32x22 i wszyscy mi to odradzali. Bo jest mi potrzebna, jak się jedzie powyżej 40km/h, to się przydaje i do dokręcania na zjazdach. Co do 30 na podjazdach, to bywa ciężko, taki salmopol, czy zameczek prezydencki, ale walczy się i już. Na góralu też większość jeżdżę na dużej pateli, dopiero jak się zaczyna poważniejszy teren to zrzucam na średnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eternit Napisano 3 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Witam. Czy taki zestaw będzie ze sobą bezproblemowo współpracował. - Kaseta Alivio CS-HG40 8 11-32 ( może lepiej HG-50?) - Łańcuch - Deore HG 50 - albo HG40 ( nie wiem który będzie pasował) - Korba FC-TY33. Dokopałem się do rożnych tabel z których wynika że to powinno ruszyć, ale wolę się jeszcze upewnić. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.