Skocz do zawartości

[Rowery Kross i inne] Pytanie o jakość

rafikiyako

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam następujące pytanie do znawców tematu/specjalistów/osób z doświadczeniem na tym forum:

Co myślicie o rowerach polskiej firmy Kross?

- Czy mają dobrą jakość (chodzi mi głównie o MTB, ATB i trekkingowe)?

- Czy mają dobrą relację jakość/cena?

- Czy warto kupić taki rower (z ewentualnymi modyfikacjami, jeśli będzie trzeba) na wyprawę po

którymś z kontynentów poza Europą (a więc taki, co to musi wytrzymać i piaski pustyni, i kamulce

gładkie i ostre, i rzęsiste deszcze, i dżunglę, i glinę, i błoto, i żwir, i asfalt, i płasko, i pod

górę, i z górki - w dodatku przez bardzo długi czas)? Jeśli tak, to dlaczego (i który model byście

doradzali)?

- Jeśli nie, to też dlaczego i którą markę/model doradzacie? Na co w ogóle trzeba zwrócić z

wyposażenia podstawowego i dodatkowego uwagę?

Te same pytania mam odnośnie innej polskiej firmy, Unibike. Czy istnieją ewentualnie jeszcze inne

polskie firmy, produkujące/składające w naszym kraju rowery?

Pytam się o polskie firmy, ponieważ mam w tym pewien cel i wiąże się z tym część mojego projektu.

Jeśli jednak w opinii Doświadczonych Ekspertów na tym forum te dwie (i ew. inne) polskie firmy nie

są najlepszym rozwiązaniem, wówczas będę zastanawiał się nad firmami/markami zagranicznymi.

Na razie nie chodzi mi o "dylematy" typu czy pedały SPD, czy zwykłe platformy, albo czy

manetki zwykłe, czy GripShift, to później. Chodzi mi raczej o ogólną użyteczność/przydatność rowerów

i osprzętu w tego typu wyprawach. Byłbym wielce zobowiązany za wszelkie wskazówki i informacje tutaj

lub na priva.

Z góry ogromniaste dzięki.

Pozdrawiam wszystkich miłośników i użytkowników dowolnych dwóch kółek bez względu na doświadczenie i

rodzaj posiadanego roweru.

Napisano
  Cytat
Czy mają dobrą jakość

Czy mają dobrą relację jakość/cena?

Powiedzmy w ten sposób: stosunek jakości do ceny zależy głównie od producenta, ale jakość będzie ogólnie tym wyższa, im droższy będzie sprzęt...

Więc co do Krossa mogę powiedzieć, że ma zdecydowanie dobry stosunek jakości do ceny, z czego wynika wielka popularność niektórych jego modeli :D

Ale co do samej jakości - zależy od tego, jaki wysoki model.. Wiadomo, że jak kupisz droższy, to będzie wyższej jakości.. Toteż nie polecam najtańszych modeli - niezależnie czy to Kross, czy co innego..

Z innych firm jest przykładowo Arkus (Arkus&Romet). Jeśli mówimy o mtb/atb, bo jest wiele innch- od szosowych i zjazdowych rowerków..

Dość hardkorowe warunki użytkowania wymieniasz :) Przydałby się przyzwoitej dobrej osprzęt, wygodna pozycja, wytrzymałe opony - nie za lekkie, z systemem antyprzebiciowym czy cuś, tarczówki..

Z dodatkowych na pewno zapasowa opona i dętki.. Sprzęt musi być solidny - nie ultra lekki, najlepiej prosty - łatwy w serwisowaniu...

Napisano

Mamy wyszukiwarkę i prosimyu z niej skorzystać. Ewentualnie dopisać się do jednego z bardzo wielu jużistniejących tematów o rowerach/ramach Krossa.

Poza tym temat był w niewłaściwym dziale - przeniosłam.

Pozdrówko porządkowe ;)

• 1 rok później...
Napisano

Dzisiaj będąc w sklepie spytałem o krossa A2 xt a sprzedawca powiedział mi ze krossów nie sprzedaje i nie chce mieć nic z ta marką nic wspólnego bo na 10,

8 jest servisowanych. Nie znam się ale myślałem ze kross to dobra marka co o tym sądzicie?

Napisano

Według mnie Kross to dobra marka, a ten sprzedawca co powiedział, że 8 na 10 rowerów Krossa serwisują,to ja myślę, że te 8 osób jak dbały o swoje rowery tak je miały

Napisano
  W dniu 31.08.2009 o 19:08, deathstarr napisał:

Dzisiaj będąc w sklepie spytałem o krossa A2 xt a sprzedawca powiedział mi ze krossów nie sprzedaje i nie chce mieć nic z ta marką nic wspólnego bo na 10,

8 jest servisowanych. Nie znam się ale myślałem ze kross to dobra marka co o tym sądzicie?

Wracając do tego faceta co prowadzi sklep z rowerami to już wiem czemu tak powiedział

bo jedyny sklep gdzie sprzedaje się krossa w moim regionie jest jego konkurencją więc to wymyślił.

Napisano

to chyba logiczne, ze jak prowadzi serwis to serwisuje rowery ;) kross jest prawdopodobnie jedną z najlepiej sprzedajacych sie marek w Polsce ze wzgledu na dobry stosunek jakość/cena. komponenty jak amory, przerzutki i reszta stuffu i tak sa produkowane przez swiatowych producentów i na ich jakość firma raczej wplywu nie ma . a ramy chodzące na allegro w okolicach 300 nie odbiegaja jakośćią zbytnio od tych ofrowanych np przez velo w cenie ok 500

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.