Martinii Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Witam Rower mial byc skladany na spokojnie na przyszly rok, ale nie wytrzymalem A wszystko przez uzytkownika MrJ, ktorego projekt roweru zachecil mnie do zlozenia swojego. To co juz mam zaznaczylem kolorem niebieskim: Rama: RDR Team Full 17" Damper: Manitou Swinger X3 Widelec: Rock Shox Reba (Race) + PopLock Stery zintegrowane: jeszcze nie wiem Kaseta: Sram PG-850 11-32 Korba: Shimano Deore 48/36/26 Przerzutka przednia: Shimano XT Top-Swing 08' Przerzutka tylna: Shimano XT Top-Normal 08' (dlugi wozek) Manetki: Gripshift Sram Attack 3/8 Lancuch: Sram PC-951 albo Shimano HG93 Hamulce: Avid SD 7 Linki i pancerze: byc moze Nokon Gripy: Ritchey WCS Kierownica: jeszcze nie wiem, ale moze Truvativ Team Pedaly: ACCENT Axium Siodlo: jeszcze nie wiem, moze zostanie z obecnego roweru (fabryczne, niskobudzetowe Mongoose) Sztyca: jeszcze nie wiem Mostek: Smica 25,4 100mm Koło przednie: Piasta: DT Swiss 370 Obrecz: DT Swiss XR 4.1 Szprychy: 32 x DT Swiss Competition Nyple: 32 x aluminowe DT Swiss Dętka: noname Opona: IRC Mythos XC 2.1 Koło tylne: Piasta: DT Swiss 370 Obrecz: DT Swiss XR 4.1 Szprychy: 36 x DT Swiss Competition Nyple: 36 x aluminowe DT Swiss Dętka: noname Opona: IRC Mythos XC 2.1 Na dzien dzisiejszy bardzo zastanawiam sie czy nie kupic korby XT 44/32/22. Ta, ktora mam (Deore) nie przejechala nawet jednego pelnego sezonu, ale nie bardzo odpowiada mi wielkosc blatow. Sam nie wiem czy zostawic ja az sie rozleci czy jak juz kupuje tyle czesci to kupic tez i korbe XT... Rama z damperem bedzie po dlugim majowym weekendzie. Kolo przednie bedzie w czerwcu. Rower skladam pod moje indywidualne potrzeby i upodobania. Moze dziwic fakt zastosowania hamulcow typu V - tak, to swiadomy wybor. Mnie takie hamulce odpowiadaja i wystarczaja. Uwagi i propozycje z Waszej strony zawsze mile widziane. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pogromca0szos Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Moze dziwic fakt zastosowania hamulcow typu V - tak, to swiadomy wybor. Mnie takie hamulce odpowiadaja i wystarczaja.Pozdrawiam Jeździłeś kiedyś na jakiś lepszych hydraulikach ? Ja od kiedy kupiłem juicy carbon brzydzę się v-kami. Siła większa niż w sd7. Jeżeli nie chcesz wydawać takiej kasy spokojnie możesz kupić juicy 5, nie mają ode tylko ego czerwonego pokrętła, a chodzą tak samo. Trochę dziwi mnie średnica kiery. Ja mam w hardtailu 31,8mm, a co dopiero w fullu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 a co ci przeszkadza srednica 25.4? co ma do tego full? jeszcze dwa lata temu ta srednica byla standardem we wszystkich kategoraiach mtb - takze w zjezdzie i ludzie nie lamali kierownic, nie plakali sie sie gną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 26 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Witam, Jednak kupilem korbe XT A jaka sztycce (31,6mm) byscie polecili? Na razie znalazlem cos takiego: 1. ACCENT SP-408: http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PT=53...ZTA=8&HNT=T 2. Ritchey Comp: https://ssl.allegro.pl/item350996389_sztyca...mp_31_6_mm.html 3. SMICA Pro ExtraLight: https://ssl.allegro.pl/item351508457_sztyca...hey_wcs_fv.html Waze okolo 80kg. Najbardziej na razie podchodzi mi ten ACCENT, bo tania i dostepna 'od reki' w lokalnym sklepie rowerowym. Moze nie tak lekka jak ta SMICA, ale przez to chyba bardziej wytrzymala... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 A wszystko przez uzytkownika MrJ It wasn't me! Co do sztycy - Accent, jeśli nie liczysz za bardzo gramów (350mm 31,6 będzie ważyło jakieś 315g, Smica ok. 240g), jest propozycją idealną. Używana jest od XC po nawet FR, i osobiście nigdy nie spotkałem się z jakąkolwiek uszkodzoną SP-408, a sam już nie wiem ilu znajomych na takich jeździć (a niektórzy to i fruwają ). Dwie śruby zapewniają dobrą i płynną regulację kąta siodła, jest bardzo sztywna i ma dość dobre czarne wykończenie. Tylko napis może się szybciej zetrzeć. Fakt, że mogłaby ważyć nieco mniej, ale od tego jest model SP-428, niestety niedostępny w 31,6. Ale jeśli nie asz za dużo kasy lub szukasz rzeczy wytrzymałej - bierz do razu. PS. Ja z premedytacją do mojego AM wezmę 25,4. Miałem 31,6 i 25,4 i w sztywności jakoś różnicy nie widzę, a latać na rowerze nie będę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 MrJ Bo jak nie ważysz zbyt wiele to różnicy w sztywności sztyc raczej nie odczujesz. Poza tym przy pełnym zawieszeniu sztyca ma zdecydowanie lżejsze życie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 26 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Ok, wiec powiedzmy, ze sztyca zalatwiona. Kierownice wezme chyba ACCENT Flatbar: http://colex-rowery.pl/do/item/kflatbar254/Flatbar254 albo TRUVATIV Flatbar: http://www.allegro.pl/item349942182_kierow...per_light_.html Nie moge jednak sie zdecydowac na stery. Na razie najbardziej podchodza mi ACCENT Airplane: http://colex-rowery.pl/do/item/steryAirplaneinteg/Airplane Pomozcie w wyborze sterow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Ponieważ nie masz jeszcze przedniego koła, to proponuję zapleść je na pieście pod tarczę. Na fullu jednak jeździ się szybciej, co powoduje nieraz problemy z zatrzymaniem. Piasta pod tarczę będzie perspektywiczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Kiera też dobry wybór. Forumowy klub Accent rozrasta się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.