Skocz do zawartości

[hamulce] bb5 czy bb7?

pigeon80

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zmontowałem wszystko do przysłowiowej qpy a dziś po pracy zobacze jak sie zachowuje nowa inwestycja w praktyce hehe. Pewnie jeszcze jakieś regulacje będą potrzebne ale najważniejsze że poskładane i jest pogoda <_<

Pozdrowionka

• 4 tygodnie później...

Hamulce mają jakieś 300 – 400 km na koncie, teren zagłębiowsko – jurajski :) z działaniem to ciężko mi coś mądrego napisać bo nie miałem nigdy tarcz i nie mam porównania, do v-ek też nie bardzo da się porównać. W każdym razie kontrola znacznie się poprawiła, siła jak na moje 80kg wystarczająca (tarcze 160mm), grzeją się po prostu masakrycznie ale chyba nie wpływa to jakoś bardzo na działanie, raz tylko po wyhamowaniu z 40km/h do 0 na jakiś 20 – 30m zaczęły wydawać z siebie dziwne dźwięki, coś jak brudne v-ki, ale po chwili im przeszło. Z ustawianiem zacisków miałem trochę zabawy ale to może być wina braku doświadczenia w tej kwestii. Zdarza im się sporadycznie zadzwonić ale musze się wsłuchać żeby usłyszeć. Tylni przewód zdecydowanie za długi ale po puszczeniu go po prawej stronie główki ramy nawet nie rzuca się w oczy i nie przeszkadza. Jak nic im się nie stanie to powinny dość długo zostać w rowerku. Pozdrowionka wszystkim B)

Ja ważę troszkę mniej od Ciebie (do 75kg), ale jak kupowałem swoją bebe siódemkę to profilaktycznie wziąłem tarcze 185 na przód. Stwierdziłem, że lepiej jak będzie ciut większa. Różnica w wadze nie jest kosmicznie duża, a zawsze jest zapas "mocy" :huh: Kiedyś z ciekawości jak zjechałem z takiej dość dużej góry u mnie w mieście cały czas na hamulcu, to na dole tarcza była bardzo gorąca tak, że dotknięcie jej na sekundkę palcem bolało ciut :) Więc przy 160 byłoby kiepsko chyba. W każdym razie ciesze się, że jesteś zadowolony ze swojego zakupu. Na mnie też hampel tarczowy zrobił bardzo pozytywne wrażenie i nie wróciłbym już do v-ek za żadne skarby. Już się nie mogę doczekać kiedy na tył wrzucę "tarczówkę" :) Pozdrawiam.

• Mod Team

Każdy hamulec się grzeje,

tylko chodzi o to, aby się nie przegrzewał.

Moje Hayesy przy ostrej jeździe są non stop gorące.

Ważę 80 kg i nie oszczędzam hamulców i jeszcze nie udało mi się przegrzać hamulca,

a w większości hamuję przodem. :P

bogus ja wiem, że wszystkie się grzeją. pisząc, że wziąłem ciut większą tarczę "na zapas" miałem właśnie na myśli zmniejszenie ryzyka przegrzania hamulca.

A pewnie nie muszę Ci tłumaczyć, że mała tarcza nagrzewa się szybciej niż duża i że wolniej oddaje ciepło bo to na pewno wiesz.

a tak swoja droga to hamulce tarczowe to cos pięknego w działaniu i wyglądzie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...