pigeon80 Napisano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam W najbliższym czasie planuje zainwestować w tarczówki, najprawdopodobniej to będą bb5 lub bb7. Na allegro znalazłem komplet bb5 16mm p+t za 240zł, najtańszy jak dotąd komplet bb7 185 przód + bb7 160mm tył który znalazłem kosztowałby ok 300zł. Nie ukrywam że wolałbym bb7 i 185 z przodu ale czy tak naprawdę warto dopłacać? Śmigam głównie xc, moja waga to ok 75-80 kg. Pozdrawiam KrzysiekG Nie wiem jak tu edytować posta więc tylko dopisze że pomyliłem sie o 100zł, zestaw bb7 kosztowałby mnie ok 400zł a to już sie spora różnica robi. Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Moim zdaniem nie ma co dopłacać do BB7, bo BB7 i 5 są identyczne. No może różnią się detalami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NeZ Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Z tego co wiem to też inne klocki są - w BB7 większe. Mam siódemkę na tarczy 160mm i siła jest bardzo niezła, ale mogłaby być ciut większa z początku jak dla mnie. Na piątce nie jeździłem tak więc nie wiem jak z jej mocą. Na tył spokojnie wrzuć BB5 na 160mm, na przód nie wiem... moze Ci wystarczy bb5 na 185mm, może nie i wtedy 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Moim zdaniem nie ma co dopłacać do BB7,bo BB7 i 5 są identyczne. No może różnią się detalami. Różnią się zasadniczo praktycznie wszystkim Zewnętrznie są podobne ale to zupełnie inne zaciski BB5 ma mniejsze klocki i regulacja lewego klocka jest przez naciągnięcie linki BB7 to potężny hampel z klockami o dużej powierzchni. Moc i siła są po stronnie BB7 Od siebie dodam jeszcze- Ja osobiście gdybym miał pieniądze na BB7 to kupił bym hydrauliki shimano 485 albo Jucy 3 A to dlatego że do mechanicznego hampla musisz kupić naprawdę dobre linki i pancerze co też kosztuje przynajmniej pięć dych na koło Porównaj sobie avid BB7 tu masz Juicy 3 Obecne hamulce hydrauliczne są bezobsługowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pigeon80 Napisano 25 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Tak tyllko że przy zmianie na hydrauliki musiałbym sie pozbyć klamkomanetek i kupić manetki, przy okazji wypadałoby zainwestować w napęd na 9 bo w 8 już chyba szkoda inwestować czyli dochodzi nowa kasea itp. itd. Chyba raczej pozostane przy mechanikach, mimo wszystko sporo taniej mnie to wyjdzie, nawet licząc ok 200zł na koło za bb7. No ale dylemata mam musze przyznać Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Ja bym kupił manetki na 8 te na przykład http://allegro.pl/item350512970_nowe_manet...omplet_3x8.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pigipon Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 sam mialem brac BB5 do momentu przeczytania na forum o BB7 wiec ostatecznie BB7 chyba, ze nie jestes wymagajacy i nie beda ci przeszkadzac male niedociagniecia w BB5. roznica w cenie jest na korzysc BB5 to fakt. ostateczna decyzja jednak nalezy do Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Ostatnio stałem przed podobnym dylematem co Ty i na forum dh-zone trafiłem na kolesia, który miał na przedzie BB7, a na tyle BB5 i mówi, że taki zestaw jest idealny. Z tyłu nie potrzebujesz tyle mocy bo koło zablokować jest banalnie prosto. Natomiast z przodu jak najbardziej więcej siły się przyda. Ja ostatecznie zdecydowałem się na bb7 z tarczą 185. Ważę do 75 kg (teraz 72.5) i jak dla mnie jest idealnie. Regulacja klocków jest dziecinnie prosta (w bb5 regulujesz tylko jeden, a drugi regulujesz naciągając linkę co jest trochę lipnym pomysłem). Siła i modulacja przyzwoite. I na serio, nie MUSISZ inwestować w jakieś kosmiczne linki i pancerze żeby dobrze hamować. Owszem, jestem pewien, że poprawi to pracę i wyczucie hamulca, ale ja jeżdżę na pancerzu clarksa z teflonem za 6zł/metr i zwykłej lince ze stali nierdzewnej. Nie narzekam. Hamuje się bardzo fajnie, moim zdaniem o wiele lepiej niż na v-ce. No to chyba tyle ode mnie Polecam bb7 na przód. Z tyłu może sobie być piąteczka. (ja mam jeszcze v-ke, ale zmienię za jakiś czas). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Ja mam z tyłu piątki i więcej do radości mi nie potrzeba. Hampel prosty jak budowa cepa i przy tym wystarczająco skuteczny przy tarczy 160mm i jezdzie xc. Też byłbym za zestawem BB7 185mm przód i BB5 160mm tył. Ewentualnie hydr 160mm na przód - w celu lepszej modulacji. Przy mechaniku na tyle masz spokój z klamkomanetką, a przednią manetkę przy hydrze z przodu możesz za grosze dokupić i to jakąkolwiek, którą byś chciał - no może oprócz dual control szosowych ale to już klamkomanetka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 siwy84 ztego co napisałeś to wynika, że w BB7 są dwa klocki ruchome. Czy tak jest? Czy ja coś źle rzozumiałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Nie wiem co z tego wynika ale BB7 mają jeden klocek ruchomy, tak samo jak BB5. Różnica poleca na regulacji tego nieruchomego klocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Nie wiem co z tego wynika ale BB7 mają jeden klocek ruchomy, tak samo jak BB5. Różnica poleca na regulacji tego nieruchomego klocka. Schwefel, może się myle ale BB7 mają chyba dwa ruchome klocki. BB5 ma regulację nieruchomego klocka, a przynajmniej 2008 ma {wcześniejsze pewnie też}. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mryous Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 BB7 ma jeden ruchomy klocek. Mechaniki z dwoma ruchomymi to porażka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Schwefel, może się myle ale BB7 mają chyba dwa ruchome klocki. Mylisz się. Pierwszy lepszy link z google: http://www.rower.com/recenzje.php?op=prod&id=3956 BB5 ma regulację nieruchomego klocka, a przynajmniej 2008 ma {wcześniejsze pewnie też}. W BB5 reguluje się linką a z drugiej strony pokrętłem. BB7 ma dwa pokrętła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Dokladnie tak jak schwefel napisal. BB7 ma jeden klocek ruchomy, ktorego odleglosc mozna regulowac pokretlem. W bb5 tej regulacji dokonuje sie za pomoca linki. A klocki nieruchome w obu hamulcach reguluje sie pokretlami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlisek Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Ja mialem bb5 na przodzie, i jezeli ktos powie mi ze nie wystarczala mu jego sila, a mial ponizej 80kg to jestem w szoku. 2 palcami blokuje kolo bez zadnego wysilku. Regulacja jest bardzo prosta, bezawaryjny... Najlepsza mechaniczna tarczowka. bb7 to strata kasy bierz bb5 185mm na przod i 160 na tyl i nie bedziesz zalowal na 100 %, i zaoszczedzisz kase na cos innego Ja mialem bb5 na przodzie, i jezeli ktos powie mi ze nie wystarczala mu jego sila, a mial ponizej 80kg to jestem w szoku. 2 palcami blokuje kolo bez zadnego wysilku. Regulacja jest bardzo prosta, bezawaryjny... Najlepsza mechaniczna tarczowka. bb7 to strata kasy bierz bb5 185mm na przod i 160 na tyl i nie bedziesz zalowal na 100 %, i zaoszczedzisz kase na cos innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 A jeździłeś na BB7, że wydajesz takie sądy? Zapewne nie, więc nie wypowiadaj się co jest stratą kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Dokładnie. Tego nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że jeśli zakupi się bb7 ma się większy wybór klocków bo do bb5 są dość specyficzne (mniejsze), ale jak już wspomniałem, nie jestem pewien tej informacji więc proszę tego nie brać jako pewnik. Z doświadczenia jakie do tej pory zdobyłem używając bb7 powiem, że drugie pokrętło regulacyjne (klocka ruchomego) to jest piękna sprawa. Zwłaszcza, że dość często (prawie zawsze) po wyjęciu koła i włożeniu go z powrotem klocki ocierają o tarczę. Nie wyobrażam sobie za każdym razem odkręcać linki w celu ustawienia klocka itp. itd. Niby można by to załatwić śrubą baryłkową na klamce, ale mimo wszystko uważam, że dwa pokrętła to jest to. BB7 jest dobrym rozwiązaniem dla kogoś kto chce mieć porządny hamulec tarczowy (podejrzewam, że sprawdził by się nawet w lekkim downhillu z niezbyt ciężkim riderem - tak mi się wydaje), a nie lubi hamulców hydraulicznych (z różnych powodów). BB5 jest dobry dla oszczędnych bikerów chcących sobie założyć hampel tarczowy, który charakteryzuje się niskim kosztem zarówno zakupu jak i serwisowania, ale mają trochę cierpliwości Ja nie żałuję ani złotówki wydanej na bb7 chociaż teoretycznie w podobnej cenie mógłbym mieć hamulec shimano 535 (hydra). Jeśli miałbym wybierać jeszcze raz wybrał bym również bb7. Poza tym bb5 w porównaniu do bb7 wygląda jak zabawka hehehehe Pozdrowerek PS.My się tu rozwodzimy, a autor chyba temat olał. Najwyżej będzie dla potomnych chociaż takich tematów już kilka jest. Wiem bo sam je czytałem zanim kupiłem hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pigeon80 Napisano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam : Autor tematu nie olał tylko czytał opinie i rozmyślał nad swoimi dylematami w każdym razie obecnie skłaniam sie ku bb7/185 przód bb7 lub bb5/160 tył. Wiecie może gdzie można to najtaniej dostać? udało mi sie znaleźć w mkbike bb7/185 za 229zł, bb7/160 za 215zł i bb5/160 za 169zł ale może ktoś zna tańszy sklepik Dodam że w mkbike nie musiałbym płacić przesyłki bo mam na miejscu Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Tu masz BB5 160mm z klamką FR5 za 160zł http://www.allegro.pl/item348783260_hamulc...r5_gratis_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlisek Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 A jeździłeś na BB7, że wydajesz takie sądy? Zapewne nie, więc nie wypowiadaj się co jest stratą kasy. Nie jezdzilem, ale sila bb5 jest z pewnoscia wystarczajaca, a nawet na tyle duza ze sie jej nie wykorzysta, wiec bb7 sa zbedne jesli komus zalezy na oszczedzeniu pieniedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pigipon Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 jasne, ze jak komus zalezy na oszczedzeniu kasy to wezmie BB5. Nalezalo by zapytac czy usprawnienia wprowadzone w BB7 sa warte swojej ceny. A raczej roznica w cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Schwefel w tym sklepie, do aukcji którego linka podałeś, ja bym osobiście NIC NIGDY NIE KUPIŁ. Osobiście doświadczyłem olewającego stosunku tego Pana do swoich przyszłych-niedoszłych klientów. Napisałem maila, właśnie w sprawie bb5 i czekałem, czekałem i czekałem i nic. W końcu napisałem drugi raz ładnego maila w stylu, że jeśli ma on potencjalnych klientów w dupie to ja dziękuję za ten sklep. Po tym mailu jak ręką odjął, Pan ze sklepu od razu do mnie napisał w sprawie, o którą pytałem. Tak więc ja nie polecam. Nie wyobrażam sobie takiego kontaktu po zakupie produktu. Nerwy bym stracił nawet jeśli wszystko by się dobrze skończyło. Ze swojej strony mogę polecić sklep Maxx Bike, który znajduje sie w łodzi. Z resztą dam linka do stronki --> www.maxbike.pl Spoko sklep, nawet niezłe ceny i praktycznie wszystko mogą Ci sprowadzić. Mogę jeszcze dodać by autor spróbował skontaktować się z dystrybutorem Avida firmą harfa harryson i tam zapytał o możliwość zakupu bo jest takowa tylko trzeba by się upewnić, że mają to co chcemy kupić. Ja kupowałem swojego w max bike-u bo mam go koło uczelni i pojawienie się tam co pewien czas nie było dla mnie problemem, ale jeśli masz takie ceny jakie podałeś, to chyba taniej ciężko Ci będzie wyrwać te hamulce- tak mi się wydaje. Ja za swojego bb7 około 2 miesięcy temu zapłaciłem 220 (miałem zapłacić 229), ale koleś się pomylił czy coś. Nie wiem, ale nie przeszkadzało mi to specjalnie EDIT: Gołąb, a czytałeś opinie na www.mtbr.com ??? Jeszcze u siebie w zakładkach znalazłem linka do bb7, proszę: http://www.mtbr.com/reviews/disc_brake_sys...ct_128376.shtml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Pewnie tylko Harfa ma ceny z kosmosu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pigeon80 Napisano 10 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 No i w końcu skończyło sie na tym że kupiłem m485 i manetki alivio na 8 w centrumrowerowe. jeszcze tylko czekam na kółka od anika i można będzie przystąpić do montażu i testów Pozdrowionka wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.