szkapa666 Napisano 24 Kwietnia 2008 Napisano 24 Kwietnia 2008 po przeczytaniu tematu z przyklejonych, zastawiam sie czy opłaca sie zalewać tego amorka? mam go okolo 8 miechów, złapał luzy;/ waże 60 kg, wiec chodzi twardo, a gdy jest mokry, prawie wcale... no i od pewnego czasu zacina sie regulacja napięcia sprężyny.... Mozecie mi opisać jak sie go zalewa? jaki olej najlepiej wlac? ile ? gdzie? pozdrawiam
szkapa666 Napisano 24 Kwietnia 2008 Autor Napisano 24 Kwietnia 2008 własnie ze XC;/ nie mam pojecia dlaczego tak szybko załapał luzy;/
marcin2508 Napisano 24 Kwietnia 2008 Napisano 24 Kwietnia 2008 ja mam xcr'a z 2006 roku luzów brak od nowości. Jezdze norlmalne xc. od 1,5 roku mam zalenego do olejem po 60-70mm na goleń. Po sezonie zawsze rozbieram amora i czyscze dobrze w środku i zalewam od nowa ogólnie deszcz czy słoncze, chodzi tak samo i niezawodnie. To ze Twoj jest mało czuły to wina złego smarowania. Olej smaruje go non stop i nigdzie nie wycieka i chodzi bardzo dobrze. Polecam zalanie olejem. Oczywiscie nie kujawskim silnikowy rlz.
szkapa666 Napisano 24 Kwietnia 2008 Autor Napisano 24 Kwietnia 2008 mozesz dokladnie opisac co i jak zrobic?
marcin2508 Napisano 24 Kwietnia 2008 Napisano 24 Kwietnia 2008 mozesz dokladnie opisac co i jak zrobic? Hm ;d ogolnie polecam rozebranie i wyczyszczenie uszczelek i w srodku wysztkiego a więc: 1. odkrecasz sróbki na dole imbusem. 2 zdejmujesz golenie dolne ( wczesniej na samym poczatku pozdejmuj hamulce zebys mogl je zdjąc ), jak nie chca zejsc to przez drewienko walnij sróbki młotkiem,mi zeszły za pierwszym razem. 3. Jak zdejmiesz to masz tak jak na fotce. do goleni od blokady wlewasz olej miedzy to wystajace srebne od tłumika a golen 4. wyczysc wszystko dobrze w zdjetych goleniach dolnych najlepiej na dlugim szrubokrecie ze szmatka. 5. przesmaruj uszczelki od wewnatrz smarem albo olejem slinikowym. 6nasun wszystko z powrotem. 7. dopiero teraz nalewaj olej przez dziure do goleni ze sprezyna. 8. przycisnij amora w dol zebys mogl przykrecic srobke od goleni lewej i prawej. i kuniec poruszaj nim troszke i ciesz sie super praca jak cos napisalem haotycznie to sory;
szkapa666 Napisano 24 Kwietnia 2008 Autor Napisano 24 Kwietnia 2008 spoko, za troche sie pobawie a jaki olej polecacie? bo raczej bedzie lepszy do amortyzatorów niz silnikowy:P
miku Napisano 25 Kwietnia 2008 Napisano 25 Kwietnia 2008 Bądź jaki, ale przeznaczony do amortyzatorów ponieważ nie "rozpuszcza" elementów gumowych w amortyzatorze.
marcin2508 Napisano 25 Kwietnia 2008 Napisano 25 Kwietnia 2008 ja leje silnikowy syntetyczny, broń cie panie boze od oleju organicznego czyli jadalnego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.