tobo Napisano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 interesuje mnie z jaką siłą trzeba przekręcic stopę zeby wypiąć nogę z cranków. jezdze na spd shimano i posiadają one regulację siły wpięcia. u mnie spręzyny ustawione są bardzo miękko bo tak wolę. ogolnie zakres regulacji jest bardzo duzy - od praktycznie braku trzymania bloku do bardzo duzej siły powodującej konieczność wyszarpnięcia nogi z pedału. jeśli ktoś ma porównanie cranków i shimano to proszę w miarę obrazowo. zastanawiam się nad acidami w miejsce moich dxów shimano - nie mam jednak za bardzo mozliwosci osobistego testu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Obrazowo ? Schimano jest jak twardy macho - Cranki jak delikatna dziewczyna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mogę coś napisać bo niedawno przesiadłem się z SPD i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. W SPD kiedy ustawisz sprężynę na najlżej i bloki nie są pierwszej nowości to przy mocnym pociągnięciu w górę zdarza im się po prostu wypięcie. Cranki działają jeszcze lżej niż najlżej ustawiona sprężyna w SPD i przy tym nie wypinają się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasha Napisano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mogę coś napisać bo niedawno przesiadłem się z SPD i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. W SPD kiedy ustawisz sprężynę na najlżej i bloki nie są pierwszej nowości to przy mocnym pociągnięciu w górę zdarza im się po prostu wypięcie. Cranki działają jeszcze lżej niż najlżej ustawiona sprężyna w SPD i przy tym nie wypinają się Ale Cranki na nowych czy starych blokach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Jak chwilę jeździłem na Crankach nie mogłem pozbyć się wrażenia, że stopa zaraz ucieknie mi z pedała i się wypnie. Ja jednak wolę uczucie pewnego trzymania bloku w pedale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Zależy właśnie co kto lubi Mi bardzo pasuje to, że mogę sobie ustawić stopę pod takim kątem jaki chcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Jeździłem na Crankach MXR i nie czułem, żeby stopa miała mi się wypiąć. Sprężyna jest dość twarda ale z wypinaniem problemów nie było. Poza tym, że w jednym komplecie złamałem oś a w drugim zapiekła mi się klatka to nie narzekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu12 Napisano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Jestem posiadaczem Cranków od 2,5 roku i na pewno będą to ostatnie pedała pedały tego typu, wcześniej miałem topowe modele wellgo, ritchey i shimano wszystkie były leprze lepsze od tych paskudnych cranków ja sie raczej do nich nie przyzwyczaję i w tym roku kupię XTR lub TIME carbon MOJA MASZYNA http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e902b97e7e645f88.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 mnie nic nie mowi stwierdzenie: z wypinaniem nie bylo problemow. ja wiem ze jak shimano mocniej ustawie to tez nie bedzie problemow z wypinaniem ale u mnie musi byc to ustawione bardzo lekko. wlasnie - kazda opinia inna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudd Napisano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Przez rok jeździłem w 520stkach, a teraz w crankach (egg beater c). Co do wypinania się - z cranków wypina się bardzo lekko i płynnie, ale w porównaniu do shimano ustawionym na minimum trzymają nogę lepiej. Może trochę zagmatwałem, ale generalnie chodzi mi o to że trzymają nogę jak shimano ustawione mocno na + a wypina się tak jak w shimano ustawionym na - Tylko trzeba przyzwyczaić się do tej "płynności" wypinania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Jestem posiadaczem Cranków od 2,5 roku i na pewno będą to ostatnie pedała pedały tego typu, wcześniej miałem topowe modele wellgo, ritchey i shimano wszystkie były leprze lepsze od tych paskudnych cranków ja sie raczej do nich nie przyzwyczaję i w tym roku kupię XTR lub TIME carbon dzis miałem (wielką) przyjemność "pozapinać" się w cranki (buty, pedały i rower mojego kolegi). wpięcie jest mocne i zdefiniowane (jak przy nowych progach shimano) wypięcie miękkie i nie tak zdefiniowane jak w shimano. kąt wypięcia troszkę większy niż w shimanowskich spd. kolega miał ustawione bloki troche dalej w stronę pięty niż ja i musialem troche nauczyc sie trafiac w zatrzask. ale nawet mmo tej roznicy (noga próbuje trafić na pamięć tak jak trafia zazwyczaj) wrażenie bardzo pozytywne. zostanę właścicielem platformowek crank. wybor miedzy acid a mallet. tak czy siak roznica w wadze przynajmniej 150 gram (mallet) i 300 (acid) w stosunku do moich dxów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 25 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Używam ubijaków od ok 3,5 roku i jestem z nich zadowolony działają jak potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 inimalnie trudniejszy do opanowania dla mnie jest kąt wypięcia ale i to zapewne bede w stanie zrobic bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.