Skocz do zawartości

[cranki]

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

interesuje mnie z jaką siłą trzeba przekręcic stopę zeby wypiąć nogę z cranków.

jezdze na spd shimano i posiadają one regulację siły wpięcia. u mnie spręzyny ustawione są bardzo miękko bo tak wolę. ogolnie zakres regulacji jest bardzo duzy - od praktycznie braku trzymania bloku do bardzo duzej siły powodującej konieczność wyszarpnięcia nogi z pedału.

jeśli ktoś ma porównanie cranków i shimano to proszę w miarę obrazowo.

zastanawiam się nad acidami w miejsce moich dxów shimano - nie mam jednak za bardzo mozliwosci osobistego testu.

Mogę coś napisać bo niedawno przesiadłem się z SPD i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. W SPD kiedy ustawisz sprężynę na najlżej i bloki nie są pierwszej nowości to przy mocnym pociągnięciu w górę zdarza im się po prostu wypięcie. Cranki działają jeszcze lżej niż najlżej ustawiona sprężyna w SPD i przy tym nie wypinają się :)

Mogę coś napisać bo niedawno przesiadłem się z SPD i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. W SPD kiedy ustawisz sprężynę na najlżej i bloki nie są pierwszej nowości to przy mocnym pociągnięciu w górę zdarza im się po prostu wypięcie. Cranki działają jeszcze lżej niż najlżej ustawiona sprężyna w SPD i przy tym nie wypinają się :)

Ale Cranki na nowych czy starych blokach?

Jestem posiadaczem Cranków od 2,5 roku i na pewno będą to ostatnie pedała pedały tego typu, wcześniej miałem topowe modele wellgo, ritchey i shimano wszystkie były leprze lepsze od tych paskudnych cranków ja sie raczej do nich nie przyzwyczaję i w tym roku kupię XTR lub TIME carbon

MOJA MASZYNA

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e902b97e7e645f88.html

Przez rok jeździłem w 520stkach, a teraz w crankach (egg beater c). Co do wypinania się - z cranków wypina się bardzo lekko i płynnie, ale w porównaniu do shimano ustawionym na minimum trzymają nogę lepiej.

Może trochę zagmatwałem, ale generalnie chodzi mi o to że trzymają nogę jak shimano ustawione mocno na + a wypina się tak jak w shimano ustawionym na -

Tylko trzeba przyzwyczaić się do tej "płynności" wypinania :D

Jestem posiadaczem Cranków od 2,5 roku i na pewno będą to ostatnie pedała pedały tego typu, wcześniej miałem topowe modele wellgo, ritchey i shimano wszystkie były leprze lepsze od tych paskudnych cranków ja sie raczej do nich nie przyzwyczaję i w tym roku kupię XTR lub TIME carbon

dzis miałem (wielką) przyjemność "pozapinać" się w cranki (buty, pedały i rower mojego kolegi).

wpięcie jest mocne i zdefiniowane (jak przy nowych progach shimano) wypięcie miękkie i nie tak zdefiniowane jak w shimano. kąt wypięcia troszkę większy niż w shimanowskich spd. kolega miał ustawione bloki troche dalej w stronę pięty niż ja i musialem troche nauczyc sie trafiac w zatrzask. ale nawet mmo tej roznicy (noga próbuje trafić na pamięć tak jak trafia zazwyczaj) wrażenie bardzo pozytywne.

zostanę właścicielem platformowek crank. wybor miedzy acid a mallet. tak czy siak roznica w wadze przynajmniej 150 gram (mallet) i 300 (acid) w stosunku do moich dxów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...