Skocz do zawartości

[koła] zestaw DT, Novatec, Alexrims

pigeon80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początek witam wszystkich :)

W najbliższym czasie planuje wymienić hamulce na tarczówki, na 90% 6 śrub, w związku z czym musze zmodernizować kółka. poskładałem sobie wstępnie taki zestaw:

piasta przód novatec nd-d041sbt

piasta tył dt 370

obręcze Alex TD17

szprychy dt zwykłe (chyba champion)

nyple mosiężne

Reszta wyposażenia to wahoo, tora i 75-80kg klocek na siodełku przyszłe hamulce to prawdopodobnie bb5 lub bb7, styl jazdy to xc czasem może coś więcej niż xc ale niewiele więcej.

Priorytety: trwałość, cena, waga w tej dokładnie kolejności i tutaj pytanie czy ten zestaw ma sens i ewentualnie co zmienić w podobnych cenach.

Pozdrawiam wszystkich :)

Napisano

Witam

Jest tu ktoś używający tych obręczy? chodzi mi o x455 ;) Patrząc na wagę i profil wydaje sie być dość wylajtowana, przynajmniej w porównaniu do td17. No ale jeśłi pojawią sie głosy na tak to być może pokuszę się na koła poskładane w całości na dt ;)

Pozdrowionka KrysiekG

Napisano

Już nieraz X455 wykazały się swoją wytrzymałością zarówno w XC jak i w Enduro i aktualnie będę składał 3 koła do Enduro właśnie na tych obręczach. Idę o zakład, że nic im się nie stanie (oczywiście póki ktoś nie dojdzie do wniosku, że czas je zniszczyć ;) ) Pozdrowerek FORUMOWICZE ;)

Napisano

Te 3 koła to moje :rolleyes: Też miałem brać TD17 ale jak nie ma to został sprawdzony DT Swiss. Mam obręcz X455 w przednim kole od roku, żadnej centry nie ma. Wszystko ok, po prostu nawet nie ma co pisać. Chyba że ładnie wygląda. Jedynym minusem może być to że jest stosunkowo wąska i nie wiem czy dobrze układałaby się na niej opona 2,5. Ale w XC jeszcze się takich nie stosuje raczej, a 2,3 np ładnie leży.

Napisano

Hmmm czyli najprawdopodobniej zainwestuje w komplet DT, teszcze pomyśle ale chyba tak sie to zakończy :)

Dzieki wszystkim KrzysiekG

ps. jeśłi jeszcze ktoś ma coś do dodania to śmiało, proszę sie nie krępować :D

• 2 tygodnie później...
Napisano
Te 3 koła to moje :) Też miałem brać TD17 ale jak nie ma to został sprawdzony DT Swiss. Mam obręcz X455 w przednim kole od roku, żadnej centry nie ma. Wszystko ok, po prostu nawet nie ma co pisać. Chyba że ładnie wygląda. Jedynym minusem może być to że jest stosunkowo wąska i nie wiem czy dobrze układałaby się na niej opona 2,5. Ale w XC jeszcze się takich nie stosuje raczej, a 2,3 np ładnie leży.

wcale nie bo komplet X455 dla mnie arnik składał :)

obrecze juz przetestowałem w górach i dają rade ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...