dejot Napisano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam. Pisze bo totalnie wyczerpały mi się pomysły a w lokalnych sklepach także nie potrafią mi pomóc. Otóż jakiś czas temu zmieniałem napęd - wymieniłem kasetę, łańcuch i przednie blaty. Z tymi ostatnimi wynikł jednakże problem o którym niżej. Korba to FSA ze standardowym rozstawem na 4 śruby BCD140. Blaty wymieniłem na aluminiowe Shimano LX. Jeśli to ma znaczenie to poprzednie blaty były stalowe. Problem wygląda następująco: kiedy wyreguluje przerzutkę tak, aby na najwiekszym blacie obsługiwała 4 ostatnie koronki kasety bez ocierania się o prowadnice przedniej przerzutki to po przerzuceniu na blat środkowy łańcuch ociera się o wewnętrzne ramię prowadnicy na koronkach od 1(największej) do 7ej Czyli praktycznie na całym zakresie przełożeń środkowego blatu. Regulowałem ta przerzutkę przez 2 godziny, regulowałem wysokość naciagniecie linki i kilkanascie razy upewniałem się ze prowadnica jest równlegle ustawiona do blatów i nic nie poskutkowało... Jestem w kropce - jeśli ktokolwiek ma jakieś pomysły to bardzo proszę o pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 A czy największa tarcza ma taką samą liczbę ząbków, jak poprzednia? Jeśli poprzednia miała 42T, a przerzutka przystosowana jest do obsługi takiego właśnie blatu - może się pojawić problem z kompatybilnością. Pozdrówko sugestywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 23 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Jak liczyłem to było w poprzedniej 44.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 A od kiedy to jeździmy na 2:1 i 2:2?? Spróbuj nieco w dół opuścić przerzutkę, wykręć nieco śrubkę H i popuść nieco linkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.