gremson Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 Jestem użytkownikiem trenażera TACX Satori i mam oryginalną oponę TACXa 26’. Po intensywnym godzinnym treningu na dużych przełożeniach podłogę za trenażerem wyścieliła cienka warstewka zdartego bieżnik opony (dla formalności: rozumiem, że rolka wytwarza dużą temperaturę i tarcie, co musi powodować ścieranie się bieżnika) i tu zwracam się z pytaniem do użytkowników trenażerów: Czy Wy też musicie sprzątać po każdym treningu zużyty bieżnik opony? Dzisiaj to był mój pierwszy treningu i z przerażeniem w oczach patrzyłem jak szybko opona traci swój bieżnik. Czy to coś naturalnego? A może powinienem zmienić ustawienia opony (choć wg mnie są optymalne:) ). Po 30 min rolka poważnie się rozgrzała i z otworów z prawej jej strony wyciekła biała masa, która szybko zastygła. Obciąłem te białe wypustki na równi z poziomem rolki i kontynuowałem trening. Nic takiego się już nie powtórzyło. Otwory o których mówię zaznaczyłem na zdjęciu. Powinienem się tym faktem niepokoić? Dzięki za pomoc i czekam na Wasze opinie.
Helevorn Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 Tak jak patrze po zdjeciach... to u Ciebie opona delikatnie sie zuzywa Ja mimo juz paru jazd ciagle musze podkladac pod trenazer jakies stare gazety, zeby pozniej nie miec pomaranczowej podlogi...
gremson Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Napisano 21 Kwietnia 2008 Czy takie zużycie bieżnika jest normalne? Może to wina opony? Jak u Ciebie zużywa się bieżnik? A jak myslisz co z tym jednorazowym "wyciekiem"?
karolyfer Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 Może za mocno dociskasz? No i opona jest (wg. zdjęcia przynajmniej) na tych otworach gdzie nie powinna, lepiej jakby była na środku rolki wtedy nic się nie powinno dziać Ja jeździłem całą zimę na zwykłych Vittoria Zaffiro i żyją nadal, i nigdy się nie sypał z nich "bieżnik"
gremson Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Napisano 21 Kwietnia 2008 Szkoda, że ta opona Vittoria Zaffiro jest na 28'', ja muszę mieć na 26'' Opona jest na na środku. Zmieniałem docisk opony do rolki i zostawiłem go tak, aby opona styka się z rolką całym bieżnikiem (kiedy zmniejszałem docisk śrubą, momentami rolka nie łapała opony, dlatego ustawiłem ją tak aby rolka pokrywała cały bieżnik). Przedmówca pisał że z jego opony też się sypie, więc może opony specjalnie produkowane do trenażerów mają bieżnik z takiej nietrwałem mieszanki. czekam na dalsze rady
Helevorn Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 Ja gdybym troche odsunal opone to skonczyloby to sie tak, ze czulbym naprawde maly opor przy kreceniu (moj trenazer to Tacx Sirius wiec podobny model). Z czasem mam wrazenie, ze opona zaczela sie mniej "sypac". Zeby bylo jasne - oczywiscie uzywam opony przeznaczonej do jazdy na trenazerze.
gremson Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Napisano 21 Kwietnia 2008 Z czasem mam wrazenie, ze opona zaczela sie mniej "sypac". Doświadczam tego samego. Mieszanka tych opon wg. mnie bardzo szybko absorbuje ciepło przez co wręcz topi się na rozgrzanej rolce. Mam nadzieję, że może się to jakoś rozjeździ. Albo szukać "lepszego"=trwalszego odpowiednika opony.
Helevorn Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 A tak z ciekawosci moge sie spytac jak to jest, ze przy dosc ladnej pogodzie jaka juz mamy trenujesz na trenazerze?
gremson Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Napisano 21 Kwietnia 2008 Odpowiedź bardzo prosta w moim przekonaniu: w tygodniu nie mam czasu na jadę w terenie, bo rano szkoła, a popołduniu zajęcia dodatkowe i tak do piątku. Jedynie w weekend można gdzieś wyskoczyć. Tydzień temu udało mi się popołudniu pojechać na 3,5h do okolicznych "górek", po prawie półrocznej przerwie (od października do końca marca "odpoczynek" od systematycznej jazdy). Właśnie, żeby nie pozwolić sobie na ten "odpoczynek" kupiłem trenażer. Można zacząć budować formę na wakacje:).
gremson Napisano 22 Kwietnia 2008 Autor Napisano 22 Kwietnia 2008 Dzisiaj pół godziny na średnim przełożeniu trenażera (poziom 5 na manetce) i na 3x8 na manetce przerzutek, i bieżnik opony lepiej zniósł tę próbę. Lekki osad zużytego bieżnika odłożył się ponad rolką. Dochodzę do wniosku, że najbardziej zdzierają z opony bieżnik najwyższe przełożenia trenażera, kiedy magnesy stawiają największy opór. Takie ustawienia + wysoka kadencja równo palą gumę. Helevorn na jakim przełożeniu jeździsz?
Helevorn Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 Roznie, roznie... Ale faktycznie najbardziej bylo czuc zapach palonej gumy kiedy jezdzilem na tych wyzszych przelozeniach trenazera i 3x7 na rowerze... Generalnie rzecz biorac na trenazerze sily to sie nie wytrenuje... mozna za to budowac baze jezdzac na niskich przelozeniach i srednim tetnie.
agenciara Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 ojojoj ale poharatałeś oponkę Też tak kiedyś mi się działo,spróbuj spuścić trochę powietrza z opony. Moim zdaniem lepiej opona trzyma kontakt z rolką kiedy jest małe ciśnienie w oponie. I wtedy możesz mieć nawet rozcentrowane koło góra-dół a spokojnie przeprowadzisz trening i bez obaw o ślady skoszonego bieżnika na dywanie Bynajmniej tak było z moimi slickami Authora 1,5. Powodzenia
Rudd Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 Wg. mnie coś jest nie tak... ja mam oponę continentala (tą pomarańczową) i już sporo na trenażerze przejeździłem i nic mi od opony nie odpadło, nie ma żadnych śladów zużycia (poza tym że trochę ją smarem pobrudziłem), a bynajmniej nie kręcę na przełożeniu 1:1... tylko na manetce 5-7 a w rowerku 44:16, a jak trening jeszcze bardziej intensywny to też nic się nie dzieje. Aha - mój trenażer to tacx sirius, a oponę pompuję do 4 atm i dociskam ją mocno do rolki.
gremson Napisano 22 Kwietnia 2008 Autor Napisano 22 Kwietnia 2008 ja swoją dobiłem do 5,5 atm. Spróbuje zmniejszyć ciśnienie i zobaczyć jaki będzie tego efekt. Dzięki za radę! Dzisiaj już mam trening za sobą, sprawdzę jutro i dam znać.
gremson Napisano 23 Kwietnia 2008 Autor Napisano 23 Kwietnia 2008 Agnieszko, dzięki za radę. Zmniejszyłem ciśnienie w oponie. Po godzinnym treningu, w czasie którego nie oszczędzałem opony:) pojawił się lekki nalot zużytego bieżnika w miejscu ponad rolką, ale jego ilość była ZNACZNIE mniejsza. Na oponie nie było również śladu wałeczków zwiniętego bieżnika. Teraz opona jest czysta. Ciekaw jestem jak zachowa się opona w kolejnym treningu?! Helevorn czy Twoja opona klei się, kiedy przykładasz palec do miejsca styku opony z rolką?
Helevorn Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 Helevorn czy Twoja opona klei się, kiedy przykładasz palec do miejsca styku opony z rolką? Nie mam pojecia. Szczerze mowiac nie bardzo chce mi sie teraz wyjmowac trenazer z szafy, zeby to sprawdzic...
Helevorn Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 Z tego co pamietam opona sie troche kleila (jesli tak to mozna nazwac). Ale glowy sobie nie dam uciac czy tak faktycznie jest...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.