massud Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam. Panowie ,mam zapytanie jak w temacie. Na stronie producenta nie mogłem się różnic doszukać. Czy to tylko kwestia wyglądu goleni górnych i uszczelek ,ewentualnie masy? Interesuje mnie ,czy jest jakaś różnica w pracy/jakości/trwałości? Oto specyfikacja obu ze strony suntour'a. SF-XCM-DA Travel 80 or 100 mm System Coil spring / Hydraulic damping w/rebound adjust Lower Alloy monocoque Design Leading axle Leg Color Gloss black, Metallic silver Crown Alloy Pitch 130mm Integrated HD Semi-ID type / 44mm Stanchion tube STKM Stanchion tube finish CP finish / Mini boots Finish Black Right Side New hydraulic damping w/rebound adjust cartridge Left Side Coil spring Steerer tube STKM Lenght ( w / o thread ) 255 mm Crown race diameter 30 mm Wheel size 26" Brake Disc & V-type Preload adjuster Yes Note Disc only type bottom case available max. disc diameter 185mm SF7-XCR DA I.C.E. N/A Travel 80 or 100 or 120 mm System Coil spring / Hydraulic damping w/rebound adjust Lower Magnesium monocoque Design Leading axle Leg Color Matt black, Metallic silver Crown Alloy Integrated HD Semi-ID type / 44mm Stanchion tube STKM / Black finish Finish Black Right Side New hydraulic damping w/rebound adjust cartridge Left Side Coil spring Steerer tube STKM Lenght ( w / o thread ) 255 mm Crown race diameter 30 mm Wheel size 26" Brake Disc & V-type Preload adjuster Yes Note Disc only type bottom case available max. disc diameter 185mm
tenjin Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 miałem styczność z oboma widelcami i moim zdaniem jest duuuża różnica miedzy xcr a xcm. waga i praca na pewno, co do trwałości to nie wiem ja na mojego xcra nie narzekam, widziałem 1-2 dojechane xcmy ale nie wiem jak były użytkowane,
Mod Team bogus Napisano 22 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2008 Lower Alloy monocoque - XCM Lower Magnesium monocoque - XCR Lower to jeśli się nie mylę golenie dolne. Więc XCM ma stalowe golenie dolne, a XCR magnezowe.
cybul26 Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 A czy taki amor starczy z zupełnością do jazdy po lesie? Bo chcę kupić Kross'a A2 właśnie z XCR
Mod Team bogus Napisano 22 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2008 Zależy jaki to będzie las i jak jeździsz. Ale powinien dać radę. Ile ważysz?
cybul26 Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 70 KG i ~180 cm wzrostu. Chcę zrzucić parę kg i kondycję sobie wyrobić. I ten XCR będzie razem z Krossem A2
cybul26 Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 Ok Czy cena 1200 zł to dobra cena? Alivio tył/przód i XCR
Mod Team bogus Napisano 22 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2008 Krossy generalnie odznaczają się dobrym stosunkiem cena/jakość. Poczytaj na forum, bo jest trochę to tym. Cena myślę, że ok jak na sezon.
cybul26 Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 Tak wiem, czytałem. W ogóle osprzęt w miarę dobry mają. Tylko mi mówili, że amor do dupy ;/ Więc się pytałem. Ale chyba tak tragicznie to nie jest z tego, co piszecie :0
Mod Team bogus Napisano 22 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2008 XCR to dobry, budżetowy amor. W tej cenie trudno o coś lepszego.
cybul26 Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 A cena tego amora to mniej-wiecej jaka? I tego XCM ;p Sorry, że pytam, ale nie znam żadnych porządnych sklepów rowerowych. Jak na razie to nie był mój "rewir" ;p
massud Napisano 22 Kwietnia 2008 Autor Napisano 22 Kwietnia 2008 tenjin, potrafiłbyś wyjaśnić różnice w jakości pracy? Bo według specyfikacji bebechy amorów są takie same wręcz. bogus92 zwrócił uwagę na materiał dolnych goleni.Ale ta różnica uzasadnia jedynie wagę. Bo trwałość stopów alu i magnezu to nie jest żadna przepaść (raczej trochę różnicy w masie). A może jedyna rzeczywista różnica w cenie obu wynika właśnie tylko ze stopu goleni? Bo na razie dla mnie to jedyne rozwiązanie mojej zagadki....
Greg_PL Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam XCR jest lepszy ponieważ ma magnezowe dolne golenia. Lepsza praca (niewiele). No i inny kształt korony.
Mod Team bogus Napisano 23 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 23 Kwietnia 2008 Magnezowe golenie są właśnie lżejsze od stalowych. XCR to dość uznany amortyzator w klasie "budżetowej". Ludzie jeżdżący na jednym i na drugim (sam testowałem), nie są zachwyceni pracą XCM'a. Zaznaczam, że były to najprostsze wersje obu amorków.
bialykom Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 Więc XCM ma stalowe golenie dolne, a XCR magnezowe. Magnezowe golenie są właśnie lżejsze od stalowych. Co sie tak tej stali uczepiles XCM ma aluminiowe golenie dolne.
tenjin Napisano 24 Kwietnia 2008 Napisano 24 Kwietnia 2008 nie wiem jak mam to opisac bo nie była to kolosalna różnica ale w moim odczuciu xcr pracuje troche lepiej, xcm był bardziej "chamski" w pracy. na dniach bede sciagal xcr to zobacze ile wazy ale xcm to jest okrutne kowadło, z tego co pisza na stronach to ma grubo ponad 2 kilo, na pytanie w serwisie tez usłyszałem ze xcr daje rade w przeciwieństwie do xcm. Wedlug mnie xcr w kategorii dupianych amorów rządzi niepodzielnie. ja mam wersje xcr- Lo z 2006 roku. Sam kupiłem a2 i byłem zadowolony
Mod Team bogus Napisano 24 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2008 Pomiędzy Dartem 2 a XCR'em wybrałbym Darta. Ale najlepiej byłoby gdybyś poczekał na promocję na Darta 3. Zawsze to parę gram mniej w rowerze.
cybul26 Napisano 24 Kwietnia 2008 Napisano 24 Kwietnia 2008 A czy duża różnica w pracy między Dartem 2 i XCR'em jest? Bo mi radzą, żeby dopłacić do A2 z Dartem 2
Mod Team bogus Napisano 24 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2008 Moim zdaniem Dart ma sporo lepszą pracę niż XCR. Przede wszystkim Dart jest mocniej wytłumiony niż XCR. Szytwnożć myślę, że będzie podobna. System HC i HC2 stosowany był kiedyś w jednych z wyższych modeli RS'a, więc to o czymś świadczy, że przetrwał do dziś. Jeśli byłby do bani to już by go zmienili.
marcin2508 Napisano 24 Kwietnia 2008 Napisano 24 Kwietnia 2008 mi sie wydaje ze dart będzie mniej sztywny, przede wszystkim bocznie z uwagi na cieniutkie golenie gorne jezdzilem na oby dwóch i podoba mi sie bardziej praca mojego xcra LO ( jesli o takim mowicie ? bo jak zwykly xcr to dart lepszy) pozdro.
cybul26 Napisano 24 Kwietnia 2008 Napisano 24 Kwietnia 2008 No tak. Mi też chodzi miedzy XCR LO, a Dartem 2 ;p
Mod Team bogus Napisano 24 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2008 No właśnie. Wszystko zależy co komu się podoba. Nadal pozostaję przy Darcie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.