Skocz do zawartości

[sztyca] czy 350mm wystarczy?

tymek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam ramę Giant XTC w rozmiarze S - 17 cali (43 cm) i chciałbym zapytać czy sztyca 350mm będzie wystarczająco długa przy wzroście 172cm oraz ile będę miał jeszcze ewentualnego zapasu?

ktoś jest w stanie mi pomóc? :-)

• Mod Team
Napisano

Rozumiem, że sztycę wyczaiłeś na allegro lub w internecie i tak też chcesz kupić. Zatem pojedź do sklepu rowerowego, pościemniaj, że chcesz zakupić sztyce żeby ci pokazali jakieś różnych długości. Przymierz do roweru i już.

Według mnie 350 mm ci starczy. Jednak dużego zapasu nie będziesz miał. Może ok 3/4 cm.

Napisano

Na moje oko i doświadczenia ze sztycami to raczej, nie da się tak tego stwierdzić. Tak mi się zmieniła pozycja na rowerze, że z początkowej 350 mm teraz 400 mi trochę mało.

Zrób tak jak mówił Pixon

Napisano

Ja mam ramę 17,5" i sztycę 350 oraz 177 wzrostu. Sztyca jest wysunięta jakieś 3mm przed ogranicznikiem i wysokość jest w sam raz. Zależy jeszcze w jakich butach będziesz jeździł. Chodzi o grubość podesz

Napisano

możesz na wrenchscience.com wyliczyć sobie przybliżoną wysokość siodełka do xc, wyżej raczej nie będziesz podnosił.

Od tej wysokości odejmij długość rury podsiodłowej mierzonej c-c i wysokość siodełka i masz dł. sztycy :(

Napisano

dziękuję wszystkim za odzew. z tego co piszecie powinno być ok... sztycę już kupiłem, bo wiadomo jak trudno jest znaleźć coś lekkiego na 30.9, a myślę, że 100zł za nówkę ritchey pro w tym rzadkim rozmiarze to dobra cena :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...