Skocz do zawartości

[siodełko] Biały SLR a konserwacja

CR7 Prezes

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zakupić białe siodlo Selle Italia SLR, siodełko zapewne każdy z wyglądu zna, mam jednak mały dylemat. Czy mój przepiękny SLR po sezonie XC i maratonów nie będzie brudnoszary?

Wie ktoś może na ile zmywają się wszelkie zanieczyszczenia i czy skóra na siodle nie matowi sie i nie szarzeje od tarcia spodenek, czy używacie jakiś środków czyszczących/zabezpieczających?

tez jezdze na bialym slr, potwierdzam ze z czasem sie brudzi i to zauwazalnie,

na pocztaku zrobilem tak ze kupilem puszeczke pasty brooks proofide i obsmarowalem cale to siodlo( zalecam dawac bardzo malo gdyz wsiaka tylko minimalna jego ilość) po 24 godzinach sciagnelem pozostałość smaru i wypolerowalem. wiem ze pasta ta jest tylko do siodelek brooksa badz co badz zawsze cos zakonserwuje.

Zwykle te ciemne nieusuwalne "plamy" to zwykłe przetarcia. Skórę da sie wyczyścić, natomiast jeśli nie będziesz dobrze jej impregnował, to niestety po starciu warstwy zabezpieczającej dobierzesz sie do samej farby. Po pewnym czasie od spodu zaczną przebijać ciemniejsze "plamy".

Jeśli chodzi o sam bród, to z pomocą odpowiednich środków jest on łatwo usuwalny. Możesz mieć problem tylko ze starym brudem w bruzdach, ale tych w siodle na szczęście jak na lekarstwo.

Miejsca najbardziej widoczne, możesz zawsze po pewnym czasie dofarbować.

Co do samej ścieralności siodła, to są środki, które temu zapobiegają. Niestety większość z nich daje efekt śliskości, co w siodłach nie jest pożądane. Można jednak nimi przetrzeć same brzegi.

Jak chcesz dobrze zadbać o siodełko, to polecam. Oszczędzi Ci to dużo nerwów ;)

http://allegro.pl/add_item.php?add_ok=1&am...em_id=351746108

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...