pr0 Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 Cześć, W czasie podjazdu pod górkę bądź przy mocnym przypedałowaniu, coś z okolic mufy 'pstryka' mi przy obrocie korby. Owe korby nie mają jakiegoś gigantycznego przebiegu [8-10k], a suport nie był poddawany jakimś dużym i zmiennym obciążenia (szosa only). Podejrzewam jeszcze pedały, które szczycą się mianem niezniszczalnych - time alium atac. Mowie o tym dlatego iż, w czasie przyspieszenia przy wypiętym prawym bucie dźwięk znika, chociaż może to wynikać z braku siły docisku. A tak na marginesie. Ani suport ani pedał jak dotąd nie były konserwowane. Przedtem, kręcił się w starej HI-TEN'owej ramie przez pierwsze 6k km a resztę w nowej. Czy mogą mnie czekać wydatki rzędu parędziesiąt zł (wymiana suportu) po takim przebiegu ? Czy to mogą być inne elementy ? Taki mały offtop, żeby nie zakładać następnego tematu. Słyszałem, że do przerzutek typu 'shadow' należy skrócić bardziej łańcuch niż w standardowych. Przy zmianie z blatu na 2 tarczę przednia przerzutka parę razy zablokowała łańcuch tak, że dalej nie da się kręcić (łańcuch się wkręca między zęby) i bez mocnego kopa w pedał aby odblokować ten cyrk ani rusz. Łańcuch był już skrócony o 3 ogniwka a spec od rowerów stwierdził że bardziej już się nie da, jednak z tego co ja sprawdziłem jeszcze kolejne 2-3 ogniwka da radę bez problemu zgubić. Wszystko jest wyregulowane perfekcyjnie. Cały napęd jest klasy XT po przebiegu 250-300km nie licząc korby. Możliwa jest kwestia niedopasowania ? Proszę o szybkie odpowiedzi bo maraton się zbliża a ja z ręką w nocniku
Mod Team bogus Napisano 21 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 21 Kwietnia 2008 Jeśli chodzi o suport to przypuszczam, że to niedokręcone miski. Shadow... Jak możesz wrzuć fotki na skrajnych przełożeniach to napiszę Ci cz tak ma być.
Micha Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 witam =) i od razu się podłącze: mianowicie odczuwam podobny problem: stukanie gdzieś w supporcie, prawie że wyłącznie na 5 przełożeniu, przy mocnym dociskaniu pedałów. Jak się pozbyć tegoż dźwięku =) pozdrawiam
dawid Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 spróbuj wykrecić pedały i przeczyścić gwint, nasmaruj go i wkreć z powrotem. Ja kiedyś rozebrałem pół roweru, a okazało sie ze to było przyczyną uciążliwego dzwięku
Dar28 Napisano 5 Maja 2008 Napisano 5 Maja 2008 Zacznij od podmiany pedałów zazwyczaj to one klękają .W cześniej sprawdz sobie czy nie ma czasem luzu w suporcie Sprawdza sie go poprzez poruszanie nim na boki w różnych pozycjach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.