Skocz do zawartości

[pstrykanie] suport? oś?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

W czasie podjazdu pod górkę bądź przy mocnym przypedałowaniu, coś z okolic mufy 'pstryka' mi przy obrocie korby. Owe korby nie mają jakiegoś gigantycznego przebiegu [8-10k], a suport nie był poddawany jakimś dużym i zmiennym obciążenia (szosa only). Podejrzewam jeszcze pedały, które szczycą się mianem niezniszczalnych - time alium atac. Mowie o tym dlatego iż, w czasie przyspieszenia przy wypiętym prawym bucie dźwięk znika, chociaż może to wynikać z braku siły docisku. A tak na marginesie. Ani suport ani pedał jak dotąd nie były konserwowane. Przedtem, kręcił się w starej HI-TEN'owej ramie przez pierwsze 6k km a resztę w nowej. Czy mogą mnie czekać wydatki rzędu parędziesiąt zł (wymiana suportu) po takim przebiegu ? Czy to mogą być inne elementy ?

Taki mały offtop, żeby nie zakładać następnego tematu. Słyszałem, że do przerzutek typu 'shadow' należy skrócić bardziej łańcuch niż w standardowych. Przy zmianie z blatu na 2 tarczę przednia przerzutka parę razy zablokowała łańcuch tak, że dalej nie da się kręcić (łańcuch się wkręca między zęby) i bez mocnego kopa w pedał aby odblokować ten cyrk ani rusz. Łańcuch był już skrócony o 3 ogniwka a spec od rowerów stwierdził że bardziej już się nie da, jednak z tego co ja sprawdziłem jeszcze kolejne 2-3 ogniwka da radę bez problemu zgubić. Wszystko jest wyregulowane perfekcyjnie.

Cały napęd jest klasy XT po przebiegu 250-300km nie licząc korby. Możliwa jest kwestia niedopasowania ?

Proszę o szybkie odpowiedzi bo maraton się zbliża a ja z ręką w nocniku ;)

• Mod Team
Napisano

Jeśli chodzi o suport to przypuszczam, że to niedokręcone miski.

Shadow... Jak możesz wrzuć fotki na skrajnych przełożeniach to napiszę Ci cz tak ma być.

Napisano

witam =)

i od razu się podłącze:

mianowicie odczuwam podobny problem: stukanie gdzieś w supporcie, prawie że wyłącznie na 5 przełożeniu, przy mocnym dociskaniu pedałów. Jak się pozbyć tegoż dźwięku =)

pozdrawiam

:)

Napisano

spróbuj wykrecić pedały i przeczyścić gwint, nasmaruj go i wkreć z powrotem. Ja kiedyś rozebrałem pół roweru, a okazało sie ze to było przyczyną uciążliwego dzwięku

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zacznij od podmiany pedałów zazwyczaj to one klękają .W cześniej sprawdz sobie czy nie ma czasem luzu w suporcie Sprawdza sie go poprzez poruszanie nim na boki w różnych pozycjach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...