Skocz do zawartości

[amortyzator]amortyzator 28" - powietrze czy sprezyna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zastanawiam sie nad zakupem jednego z amortyzatorow:

suntour ncx - sprezyna

http://www.allegro.pl/item333654039_sr_sun...ng_mod_07_.html

suntour nrx - powietrze

http://www.allegro.pl/item343453086_sr_sun...uper_cena_.html

1. Czy warto doplacac do widelca z amortyzacja powietrzna - jak

wyglada w nim trwalosc uszczelek w przypadku tego modelu.

2. Czy bede mogl wyregulowac amortyzator ze sprezyna pod swoja wage

(72kg) czy tez bede musial wymienic sprzezyne twardsza/bardziej

miekka?

3. Ktos mial doswiadczenie z tymi amortyzatorami - znalazlem opinie

ktore chwalily ten amortyzator i rowniez wieszaly koty na nim.

4. Czy istnieje odczuwalna roznica w pracy (mam na mysli komfort

uzytkowania) pomiedzy tymi amortyzatorami

5. Po jakim czasie wymieniliście pierwszy raz uszczelki – często padaja w tym modelu?

thx za pomoc

Napisano

Mam NRX 8100 - rocznik chyba 2005 (kupiony w styczniu 2006).

Powietrza nie puszcza, ostatnio pompowałem go przed zimą, jak chciałem go utwardzić.

Uszczelek jeszcze nie wymieniałem.

Od stycznia 2006 tylko dwa razy wymieniałem smar.

Przy okazji okazało się, że w środku była włożona tulejka przez co skok był skrócony do 55mm.

Teraz wykorzystuję pełne 63mm.

Amortyzator ma przebieg dopiero ok 7500-8000km (nie jestem pewny, bo od 2 miesiecy licznik mi szwankuje).

2/3 przebiegu to drogi/pola/wzgórza, a reszta to konkretne górki.

Spokojnie pomykam sobie 50-60km/h na zjazdach po kamieniach i amortyzator ma się dobrze.

Od sierpnia 2008 amor współpracuje z hamulcem tarczowym (tarcza 180mm) i nie złapał luzów.

Jak go kupowałem to słyszałem niejedną prognozę, że to będzie jednorazówka.

Tymczasem dopóki nie będę porywał się na coś pokroju White Brothers, nie zamierzam się pozbywać mojego NRXa.

Na sprężynowej wersji nie jeździłem, więc nie mam porównania.

Kupiłem wersję powietrzną ze względu na masę i możliwość regulacji.

Progresywna charakterystyka powietrznej sprężyny nie jest jakoś szczególnie wyczuwalna.

Więcej opisów można znaleźć w innych tematach, gdzie już pisałem o tym amorze.

Nie wiem, jaki rocznik przedstawiają zdjęcia w aukcji, bo nie kojarzę wyższych modeli NRXów z innymi niż czarne goleniami górnymi po 2004 roku.

W katalogu SR ciężko się troche połapać, bo niektóre roczniki i modele mają aluminiowe rury sterowe, inne stalowe.

Podobnie różnią się pokryciem górnych goleni.

W najbliższym czasie przy okazji pełnego przeglądu zważę swojego amora z ciekawości, bo już nie pamiętam, jaką wagę podawał mi sprzedawca.

Jakoś ciężki wydaje się ten NRX z aukcji.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wreszcie skończyłem nowy rower.

Przy okazji wszystko poważyłem.

Mój NRX waży 1742g.

Trochę mniej niż nowe wersje, ale ja nie mam manetki, a gniazda pivotów odpiłowałem, stąd różnica.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

A mi chodzi po głowie SR SUNTOUR NRX 8200 RL model 2006 i chętnie poczytałbym o nim jakieś opinie, których jak na lekarstwo.

Albo Marzocchi TXC 1 lub TXC, tylko pojecia nie mam czym sie między sobą różnią i jak się mają do SUNTOURA NRX 8200 RL.

Gdyby ktoś mógł napisać kilka zdań o tych modelach i ich pracy to byłbym wdzięczny. Oczywiście te modele dlatego wchodzą w grę, że są na koła 28'' i mają mocowania

V-brake.

Napisano

na pewno serwis sprężynówki jest o wiele łatwiejszy i mniej kosztowny w porównaniu do systemów olejowych czy powietrznych.

Co do wytrzymałości to raczej kwestia egzemplarza i modelu amortyzatora.

O serii TXC raczej czytałem słabsze opinie ale to nie musi być reguła.

Napisano
Spokojnie pomykam sobie 50-60km/h na zjazdach po kamieniach i amortyzator ma się dobrze.

Chciałbym zobaczyć jak po asfalcie nawet z górki pomykasz 60 km/h.... :rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Albo ustaw sobie poprawnie licznik albo przestań bajki pisać ;)

Wątpie byś potrafił na asfalcie uzyskac 60 km/h a co dopiero przy zjazdach kamienistą drogą :rolleyes::whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...